Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jak powstaje kasza?
  • Jaki jest termin ważności kaszy?
  • Czy trzeba płukać kaszę przed gotowaniem?
  • Ile gotować kaszę?
  • Czy kasza jest zdrowa?

Jak powstaje kasza?

Kaszę pozyskuje się poprzez obłuszczenie ziaren i dodatkowo zależnie od rodzaju kaszy, ich rozdrobnieniu, rozgnieceniu i wypolerowaniu. W niektórych sytuacjach kasze są również odmączniane, parowane lub prażone. Kasze pęczak (jęczmienny, pszenny, orkiszowy) to tak naprawdę całe ziarno pozbawione okrywy i oczyszczone. Kasze mazurska, wiejska, to kasze rozdrobnione, podobnie jak manna. Proces ich pozyskiwania wygląda następująco:

  • obłuszczenie ziarna, czyli pozbawianie go okrywy przez np. tarcie, ściskanie, uderzanie,
  • sortowanie po pozbawieniu okrywy,
  • obtaczanie, czyli pozbywanie się resztek okrywy, zarodka, włosków (w przypadku owsa),
  • rozdrabnianie, czyli podzielenie ziarna na mniejsze części (w przypadku kasz drobnych),
  • polerowanie, czyli wygładzenie powierzchni ziaren co poprawia ich wygląd (nie wszystkie kasze są polerowane),
  • sortowanie produktu końcowego.

W czasie produkcji odsiewana jest łuska i innego rodzaju zanieczyszczenia. Nie oznacza to jednak, że produkt końcowy, który trafia do naszej kuchni jest ich całkowicie pozbawiony.

Jaki jest termin ważności kaszy?

Kasze w czasie przechowywania są narażone na proces utleniania tłuszczów, na skutek działania lipaz (enzymy rozkładające tłuszcz). Objawia się to wzrostem kwasowości. Należy również pamiętać o odizolowaniu kaszy od dostępu do niej szkodników. Przechowywana w odpowiednich warunkach zachowa swoje właściwości licząc od momentu produkcji przez:

  • manna – 4 miesiące,
  • mazurska i wiejska – 9 miesięcy
  • pęczak jęczmienny – 10 miesięcy
  • gryczana – 10 miesięcy.

Czy trzeba płukać kaszę przed gotowaniem?

Mając na uwadze proces produkcyjny i to, że obróbka jest prowadzona przez wiele maszyn, a produkt końcowy może zawierać pewną ilość zanieczyszczeń czy uszkodzonych ziaren, przed gotowaniem kaszę należy przepłukać i przebrać. Można ją wsypać do miski, zalać zimną wodą na wysokość 1 cm ponad powierzchnię kaszy, zamieszać i odczekać, aż opadnie na dno. Wszystko to co pływa zebrać i wyrzucić. Najlepiej przepłukać krupę w ten sposób 2-3 razy. Jedynie manny i kuskus się nie płucze. 

W przypadku kaszy jaglanej mycie ma na celu dodatkowo zniwelowanie jej naturalnej goryczki. Należy ją najpierw umyć w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. W ten sposób przygotowana, może być poddana dalszej obróbce. 

Ile gotować kaszę?

W czasie gotowania kasze zwiększają swoją objętość od 2 (kasza gryczana) do 3 razy (kasza jęczmienna). Średnio przyjmuje się, że część wagowa kaszy przed ugotowaniem powinna dawać 2,5 części wagowej kaszy ugotowanej. Metod gotowania kaszy jest kilka. Tradycyjne gotowanie na sypko to wrzucenie porcji kaszy (szklanka starcza na 2 porcje) do garnka i zalanie odpowiednią ilością wody:

  • na szklankę kaszy gryczanej i jęczmiennej łamanej 2 szklanki wody,
  • na szklankę kaszy pęczak i jaglanej 3 szklanki wody,
  • na szklankę kaszy manny 4 szklanki wody.

Kasze przed zalaniem wodą można delikatnie podprażyć (poza manną) na odrobinie masła do momentu wyczucia delikatnego orzechowego zapachu, a następnie zalać odpowiednią ilością wrzątku (wg powyższej rozpiski) i gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu około 15-20 minut (nie należy jej mieszać w trakcie gotowania). Po ugotowaniu można zawinąć w koc i wstawić na chwilę pod kołdrę lub do ciepłego piekarnika.

Można ją również gotować w dużej ilości wody korzystając z produktów pakowanych w porcjach 100 g w woreczki plastikowe. Wiele osób uważa taki sposób gotowania za szybszy, jednak kasza czy ryż gotuje się tutaj również około 20 minut. Istnieją zaś doniesienia o szkodliwości dla zdrowia przygotowanych w ten sposób produktów (opakowania mogą zawierać toksyczny bisfenol A).

Czy kasza jest zdrowa?

Kasze są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, a jaglana dodatkowo ma zasadotwórcze działanie na ustrój. Warto więc wprowadzać je do swojej diety. W artykule 'Kasze nie muszą być nudne' znajdziesz kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie, podobnie jak w naszejbazie przepisów.

Którą kaszę lubicie najbardziej? Która kasza najlepiej pasuje do obiadu? Ile jecie kaszy w tygodniu?

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com