Grupy krwi


Grupy krwi rozróżnia się po antygenach, które są specyficznymi białkami na powierzchni krwinek. Układów grupowych jest ponad 30, w uproszczeniu można by powiedzieć, że grup krwi jest równie dużo. Jeśli jednak chodzi o medyczny punkt widzenia najważniejszy jest układ AB0 oraz Rh. Pamiętać jednak należy, że główną rolą krwi jest rozprowadzanie tlenu i składników odżywczych po ciele. Niezależnie zaś, jaką grupę krwi mamy, nasz organizm podlega takim samym zasadom fizjologicznym i biochemicznym. Potrzebujemy tych samych składników energetycznych i budulcowych, a nasz układ trawienny działa na takich samych zasadach.

Zasady diety


Według zasad książki ‘Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi' Petera D’Adamo dieta dla kolejnych grup powinna wyglądać w następujący sposób:

  • grupa AB – czyli enigmatyczna. Jest połączeniem zaleceń grupy A i B. uwzględnia zarówno mięso, owoce morza, nabiał, rośliny strączkowe, zboża. Wykluczyć jednak należy fasolę, kurczaka i czerwone mięso. Więcej wskazań znajdziesz w artykule ‘Grupa AB’.

Opinia naukowców


Chociaż twórca tej teorii obiecuje szereg korzyści zdrowotnych i pozbycie się wielu dolegliwości dzięki stosowaniu jego zaleceń, badania naukowe nie potwierdzają tej teorii. Obserwacja przeprowadzona na Uniwersytecie Toronto prowadzona przez dr  Ahmeda El-Sohemy miała na celu określenie związku między dietą dla grupy krwi, a biomarkerami sercowo-naczyniowymi jak poziom insuliny, cholesterolu, triglicerydów i sprawdzenie czy indywidualny genotyp AB0 miał na to wpływ. W skrócie 1455 osób poproszono o wypełnienie szczegółowego kwestionariusza żywieniowego na temat swojego sposobu żywienia. Pobrano im również próbki krwi w celu zbadania ich genotypu jeśli chodzi o grupę krwi oraz poziom sercowo-naczyniowych czynników ryzyka. Porównano te wyniki z zaleceniami diety dla poszczególnych grup krwi, niezależnie od rzeczywistej grupy krwi danej osoby. Zauważono związek między stosowaniem zasad diety dla grupy A  z mniejszym BMI,  obwodem talii, ciśnieniem krwi, poziomem cholesterolu, triglicerydów oraz insuliny. Nie miało to jednak związku z rzeczywistą grupą krwi danych osób. Poprawę stanu zdrowia zauważono u wszystkich osób, które jadły według zasad dla grupy A. Autor badań dr El-Sohemy stwierdza:

Indywidualne efekty jakiejkolwiek z tych diet nie mają nic wspólnego z grupą krwi, mają za to wiele wspólnego ze stosowaniem diety wegetariańskiej czy niskowęglwoodanowej.

W innym badaniu przekrojowym z 2013 roku zamieszczonym w The Journal of Clinical Nutrition, w którym za cel postawiono sobie znalezienie związku między dietą dla grupy krwi, a poprawą stanu zdrowia, mimo usilnych prób, nie znaleziono żadnego dobrze zaprojektowanego badania, które jednoznacznie stwierdzałoby, że związek ten istnieje.

Czy zatem warto stosować zasady diety zgodnej z nasza grupą krwi? Nie ma ku temu poważnych przesłanek. Owszem osoby, które wprowadzają te zasady niejednokrotnie obserwują spadek masy ciała, czy poprawę stanu zdrowia, wynika to jednak raczej ze zmiany sposobu żywienia czy to w stronę diety wegetariańskiej czy niskowęglowodanowej zbliżonej do diety paleo. Nie ma to jednak żadnego związku z grupą krwi.

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com