Publikacja NutriCoDE  (Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group) została zamieszczona w The Lancet Global Heath. NutriCoDE jest projektem, który zbiera informację na temat diety z ponad 300 rożnych badań oraz raportów żywieniowych ONZ. W latach 1990-2010 międzynarodowy zespół przeanalizował nawyki żywieniowe prawie 4,5 mld osób. Zauważono, że w wielu krajach najbogatszych jak USA, Kanada, Australia, nawyki żywieniowe są najgorsze, ponieważ występuje u nich wysokie spożycie produktów niezdrowych. Z kolei w krajach takich jak Indie, Chiny nie odnotowano żadnej poprawy nawyków na przestrzeni 20 lat.

Jako niezdrowe czynniki uznano: mięso, wędliny, napoje słodzone cukrem, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cholesterol, sód.

W trakcie analizy zbadano 3 modele żywienia. Pierwszy opierał się na 10 produktach korzystnych, drugi na 7 niekorzystnych, a ostatni na wszystkich 17 produktach. Badacze połączyli nawyki z wiekiem, płcią, krajami oraz dochodem narodowym. Przeanalizowali modele diet i nadali im odpowiednią ilość punktów w skali 0-100. Okazało się, że generalnie w bogatszych państwach jest większe spożycie korzystnych produktów oznaczających lepsze nawyki żywieniowe, niestety jednak również wysokie jest spożycie artykułów szkodliwych. Co ciekawe w krajach biedniejszych takich jak Czad czy Mali oraz państwach basenu morza śródziemnego jak Turcja, Grecja spożycie zdrowych produktów oznaczające prawidłowe nawyki było najwyższe. Można to łatwo wyjaśnić obowiązującą w tym rejonie, uznaną generalnie za zdrową, dietą śródziemnomorską. Niestety większość krajów byłego ZSRR (jak Uzbekistan, Kirgistan) uzyskała małą ilość punktów jeśli chodzi o model ze spożyciem zdrowych produktów. Polska jest w nieco lepszej sytuacji. Uzyskaliśmy wynik około 50 (gdzie 100 oznacza najzdrowsze nawyki) dla ogólnej oceny nawyków. Niestety wynik pogarsza nam spore spożycie niezdrowych artykułów. Warte podkreślenia jest, że generalnie osoby starsze jadły lepiej niż młodzi dorośli. To kolejny powód do niepokoju, ponieważ oznacza to, że osoby młodsze kładą mały nacisk na swoje odżywienie.

Czynniki prozdrowotne to: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, mleko, ryby, tłuszcze nienasycone, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy.

Autorzy ostrzegają, iż coraz więcej osób sięga po niezdrowe produkty, a poprawa nawyków żywieniowych jest nieznaczna. Na pewno ma to wpływ na zwiększającą się ilość osób z otyłością, ale też zwiększenie ryzyka chorób niezakaźnych jak cukrzyca. Dlatego bardzo ważne jest, by osoby odpowiedzialne za zdrowie publiczne przeanalizowały te wyniki i starały się znaleźć sposób na odwrócenie tego trendu. Oczywiście każdy sam powinien przeanalizować swój sposób żywienia i zastanowić się, co może w nim zmienić by poprawić swoje zdrowie i zadbać o swoją sylwetkę.

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com