Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co to jest karob?
  • Do czego używa się karob?
  • Czy karob jest zdrowy?
  • Czy karob działa odchudzająco?
  • Czy karob może zaszkodzić?

Co to jest karob?

Karob, czyli inaczej zwana mączka chleba świętojańskiego, jest emulgatorem ( E410) składającym się głównie z naturalnego polimeru galaktomannanu. Produkt ten uzyskiwany jest z bielma nasion drzewa karobowego Ceratonia siliqua L występującego pod rozmaitymi nazwami np. ceratonia lub szarańczyn strąkowy. Jest to szeroko stosowany dodatek w różnych gałęziach przemysłu, takich jak spożywczy, farmaceutyczny, papierniczy, włókienniczy, naftowy, czy kosmetyczny. Na tak liczne zastosowanie karob zasłużył sobie ze względu na zdolność do tworzenia wiązania wodorowego z cząsteczką wody, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji.

Do czego używa się karob?

Mączkę chleba świętojańskiego uważa się za idealny środek do produkcji żywności funkcjonalnej. W żywności wykorzystywana jest w produkcji wyrobów cukierniczych, polew, lukru, lodów, mleka modyfikowanego dla niemowląt, fermentowanych produktów śmietanowych i ich substytutów zawierających żywe kultury bakterii, owoców i warzyw suszonych, jadalnych kasztanów w zalewie, dżemów, galaretek, marmolad, słodzonych przecierów z kasztanów.

Karob traktowany jest jako zamiennik kakao. Coraz częściej wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle, ale także w czasie domowych wypieków.

Czy karob jest zdrowy?

  • Zawarte w mączce chleba świętojańskiego związki fenolowe, a w szczególności kwas galusowy wpływają na działanie przeciwutleniające tego produktu.
  • Uważa się, że karob dzięki zawartości antyoksydantów i kwercetyny odgrywa dużą rolę w profilaktyce nowotworów.
  • Badania opublikowane w Plant Foods for Human Nutrition udowodniły, że dzięki zawartości błonnika nierozpuszczalnego i polifenoli karob wykazuje korzystny wpływ na profil lipidów we krwi i  może być skutecznie wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu hiperlipidemii.

Czy karob działa odchudzająco?

  • Jest niskokaloryczny. Galaktomannan nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać rozkładowi w związku z działaniem bakterii jelitowych. Nie dostarcza kalorii, wydalany z kałem.
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny związek ten może okazać się przydatny dla osób z cukrzycą, a także odchudzających się.

Czy karob może zaszkodzić?

Chociaż dodatek mączki chleba świętojańskiego nie wymaga limitowania, E410 spożyty w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, takie same dolegliwośic przypisuje się nadmiernej podaży błonnika pokarmowego w pożywieniu.

Zdjęcie pochodzi z: Vegan Feast Catering / Foter / CC BY