Kapusta ceniona nie od dzisiaj
Kapusta to doskonałe źródło witaminy C, zawiera również znaczne ilości glutaminy, która ma właściwości przeciwzapalne. To również źródło indolo-3-karbinolu, bardzo silnego przeciwutleniacza, który wspiera detoksykację wątroby. W medycynie ludowej liście kapusty stosowane były na wiele sposobów, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Teraz mamy już niezbite dowody na jej zdrowotne właściwości, a sok z kapusty jest ceniony na całym świecie.
Sok z kapusty a wrzody
Od dawna zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości soku z kapusty. Jednak najwięcej doniesień można spotkać odnośnie jej wpływu na wrzody, nowotwory oraz bakterie i grzyby. W latach 1948 - 1950 dr Garnett Cheney, profesor medycyny w Stanford Medical School, przeprowadził wiele badań wskazujących na dobroczynne działanie kapusty. Potwierdził hipotezę, że sok ze świeżej kapusty surowej może znacząco zwiększyć szybkość leczenia u chorych z owrzodzeniem przewodu pokarmowego, zmniejszyć refluks oraz ból żołądka. Może również być pomocny w kontroli cukrzycy i wzmacnianiu układu odpornościowego.
Już w badaniu opublikowanym w 1952 roku w Calif. Med. surowy sok z kapusty podany stu pacjentom z wrzodami przewodu pokarmowego okazał się skutecznym lekiem w szybkim gojeniu nieskomplikowanych wrzodów. Dowodem działania terapeutycznego była szybka remisja objawów bez użycia zestawu standardowego leczenia objawowego. Czas gojenia wrzodów był znacznie krótszy w porównaniu ze stosowaniem odpowiedniej diety i leczenia farmakologicznego.
Należy pamiętać, że na kapustę i sok z niej uważać powinny osoby z chorobami tarczycy.
Kapusta a nowotwory
W ostatnich latach, w związku z zwiększoną ilością przypadków nowotworów, w kręgu zainteresowań jest działanie przeciwnowotworowe warzyw kapustnych Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition w 2011 roku oraz w Phytotherapy Research w 2012 roku pokazały, że surowa kapusta, kiszona kapusta i soki z nich mogą wywierać działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się, że Diindolylmethane (DIM), związek, który jest produkowany w żołądku, kiedy jemy warzywa kapustne, ma niesamowite działanie. Badania opublikowane w czasopiśmie BMC Gastroenterologii w maju 2009 roku udowodniły, że DIM wywiera działanie przeciwnowotworowe zarówno in vivo jak i in vitro. Istnieje wiele badań, które wykazują, że sok z kapusty może być pomocny w leczeniu raka m. in. jelita grubego.
Działanie przeciwbakteryjne soku z kapusty
W badaniu opublikowanym w Journal of Food Protection we wrześniu 2006 badacze udowodnili, że sok z liści odmiany kapusty Brassica oleracea jest skuteczny w hamowaniu wzrostu bakterii tj. Salmonella Enteritidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes. Są to bardzo toksyczne bakterie, które powodują poważne zatrucia pokarmowe, a nawet śmierć.
Działanie antygrzybicze soku z kapusty
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Food Chemistry Toksykology w październiku 2010 roku, naukowcy udowodnili, że sok z kapusty kwaszonej wykazuje potencjalne działanie przeciwko Candida albicans, Candida geochares, Candida saitoana, Candida glabrata. Naukowcy doszli do wniosku, że sfermentowany sok z kapusty ma potencjalną wartość terapeutyczną.
Sok z kapusty ma niewątpliwe właściwości prozdrowotne. Docenia się działanie zarówno soku z kapusty świeżej, jak i kiszonej. Warto więc jak najczęściej sięgać po ten produkt dla poprawy stanu organizmu oraz samopoczucia.
Komentarze
MargotG
19 września 2015, 13:49
kapusta jest dobra na ból kolan, na zapalenie piersi w czasie karmienia... bardzo zdrowe warzywo
magwiz
26 stycznia 2015, 23:33
Może powinnam spróbować przy moich przewlekłych problemach z żołądkiem???
Eli1605
26 stycznia 2015, 21:56
Lubie kapustę w różnych postaciach, ale sok mimo że jest zdrowy - nie.
ambers
26 stycznia 2015, 19:42
Jak robie sok z kapusty to dodaje tez jablko I marchewke. Wszystko zdrowe .
kisga
26 stycznia 2015, 15:20
czy ktoś ma jakiś przepis na sok z kapusty z sokiem z innych warzyw/owoców, żeby był smaczny?żebym mogła przemycać go córce?
Wiedzmowata
26 stycznia 2015, 15:07
Bardzo lubię kapustę kwaszoną i sok z tej kapusty.
patasola
26 stycznia 2015, 14:58
Oj tak. Mama nas poila sokiem z kapusty. Jedyna wada ze do najsmaczniejszych nie nalezy a i tez dosc nieladnir pachnie. :)
anna987
26 stycznia 2015, 12:43
Nie znoszę kapusty, ale pewnie sok bym przełknęła, chyba sie tym zainteresuję i sokowirówka pójdzie w ruch.
1sweter
26 stycznia 2015, 10:11
lubię kapustę w każdej postaci... i jest jej na prawdę dużo w mojej diecie... a mimo to zachorowałam na nowotwór... no cóż... nie wszystko złoto co się świeci... :o)