Kapusta ceniona nie od dzisiaj

Kapusta to doskonałe źródło witaminy C, zawiera również znaczne ilości glutaminy, która ma właściwości przeciwzapalne. To również źródło indolo-3-karbinolu, bardzo silnego przeciwutleniacza, który wspiera detoksykację wątroby. W medycynie ludowej liście kapusty stosowane były na wiele sposobów, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Teraz mamy już niezbite dowody na jej zdrowotne właściwości, a sok z kapusty jest ceniony na całym świecie.

Sok z kapusty a wrzody

Od dawna zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości soku z kapusty. Jednak najwięcej doniesień można spotkać odnośnie jej wpływu na wrzody, nowotwory oraz bakterie i grzyby. W latach 1948 - 1950 dr Garnett Cheney, profesor medycyny w Stanford Medical School, przeprowadził wiele badań wskazujących na dobroczynne działanie kapusty. Potwierdził hipotezę, że sok ze świeżej kapusty surowej może znacząco zwiększyć szybkość leczenia u chorych z owrzodzeniem przewodu pokarmowego, zmniejszyć refluks oraz ból żołądka. Może również być pomocny w kontroli cukrzycy i wzmacnianiu układu odpornościowego.

Już w badaniu opublikowanym w 1952 roku w Calif. Med. surowy sok z kapusty podany stu pacjentom z wrzodami przewodu pokarmowego okazał się skutecznym lekiem w szybkim gojeniu nieskomplikowanych wrzodów. Dowodem działania terapeutycznego była szybka remisja objawów bez użycia zestawu standardowego leczenia objawowego. Czas gojenia wrzodów był znacznie krótszy w porównaniu ze stosowaniem odpowiedniej diety i leczenia farmakologicznego.

Należy pamiętać, że na kapustę i sok z niej uważać powinny osoby z chorobami tarczycy.

Kapusta a nowotwory

W ostatnich latach, w związku z zwiększoną ilością przypadków nowotworów, w kręgu zainteresowań jest działanie przeciwnowotworowe warzyw kapustnych  Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition w 2011 roku oraz w Phytotherapy Research w 2012 roku pokazały, że surowa kapusta, kiszona kapusta i soki z nich mogą wywierać działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się, że Diindolylmethane (DIM), związek, który jest produkowany w żołądku, kiedy jemy warzywa kapustne, ma niesamowite działanie. Badania opublikowane w czasopiśmie BMC Gastroenterologii w maju 2009 roku udowodniły, że DIM wywiera działanie przeciwnowotworowe zarówno in vivo jak i in vitro. Istnieje wiele badań, które wykazują, że sok z kapusty może być pomocny w leczeniu raka m. in. jelita grubego.

Działanie przeciwbakteryjne soku z kapusty

W badaniu opublikowanym w Journal of Food Protection we wrześniu 2006 badacze udowodnili, że sok z liści odmiany kapusty Brassica oleracea jest skuteczny w hamowaniu wzrostu bakterii tj. Salmonella Enteritidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes. Są to bardzo toksyczne bakterie, które powodują poważne zatrucia pokarmowe, a nawet śmierć.

Działanie antygrzybicze soku z kapusty

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Food Chemistry Toksykology w październiku 2010 roku, naukowcy udowodnili, że sok z kapusty kwaszonej wykazuje potencjalne działanie przeciwko Candida albicans, Candida geochares, Candida saitoana, Candida glabrata. Naukowcy doszli do wniosku, że sfermentowany sok z kapusty ma potencjalną wartość terapeutyczną.

Sok z kapusty ma niewątpliwe właściwości prozdrowotne. Docenia się działanie zarówno soku z kapusty świeżej, jak i kiszonej. Warto więc jak najczęściej sięgać po ten produkt dla poprawy stanu organizmu oraz samopoczucia.

Zdjęcie pochodzi z: alexbrn / Foter / CC BY