- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Cukrzyca typu 1 dotyka milionów ludzi na świecie. Ostatnie badania wskazują, że osobom tym mogą pomóc związki zawarte m. in. w awokado, miodzie, czy stewii. Czy to prawda?
Cukrzyca typu 1 zwana jest chorobą nieuleczalną. Charakteryzuje ją niezdolność organizmu do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny. Związane jest to z uszkodzeniem komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję tego hormonu. Może to być wynikiem m. in. choroby autoimmunologicznej, infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Cukrzyca typu 1 może powodować utratę wzroku, zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca oraz doprowadzić do niewydolności nerek. Ważne jest odpowiednie zgranie pór posiłków z zażywaną insuliną, aby nie dopuścić do nadmiernego wahania poziomu cukru we krwi. O założeniach diety w cukrzycy pisała dietetyk Karolina Stęplewska.
Mówi się, że z cukrzycą typu 1 trzeba żyć, nie da się jej wyleczyć. A jednak, wiele wyników badań wskazuje na to, że produkty żywnościowe, w tym też te powszechnie spożywane, są w stanie stymulować regenerację komórek beta trzustki:
Powyższe punkty są tylko przykładem nadziei dla cukrzyków. Okazuje się, że potencjalne leki mamy w swoich szafkach. Dalsze badania są oczywiście potrzebne, ale juz obecne wyniki dają wiele nadziei osobom chorym na cukrzycę typu 1.
Zdjęcie pochodzi z: California Avocados / Foter / CC BY
Komentarze
Jadwiga67
7 września 2015, 15:43
Trochę poczytałam o kurkuminie i warto dodać, że aby się wchłaniała powinna być spożywana z pieprzem oraz wszelkiego rodzaju olejami. To samo tyczy się suplementów diety, te zawierające samą kurkumę możemy sobie darować, chyba że ktoś chce je popijać olejem.
Wiedzmowata
24 stycznia 2015, 08:43
Dzięki Bogu nie mam kłopotów z trzustką...
Manantial
22 stycznia 2015, 08:06
Kto i kiedy przeprowadził badania o stewii i jej wpływie na trzustkę, gdzie zostały opublikowane? Bardzo mnie ten fragment zainteresował.
beautyinme
22 stycznia 2015, 12:10
no mnie też, bo to jakby miła alternatywa dla cukru. Wyszłoby że można piec słodkości nawet cukrzykowi :D
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
22 stycznia 2015, 12:32
Chodzi o badanie opisane w J Pharm Bioallied Sci. 2011 Apr;3(2):242-8. "Antidiabetic activity of medium-polar extract from the leaves of Stevia rebaudiana Bert."
Manantial
22 stycznia 2015, 21:52
Bardzo dziękuję pani Justyno.