Co warto wiedzieć o cukrzycy typu 1?

Cukrzyca typu 1 zwana jest chorobą nieuleczalną. Charakteryzuje ją niezdolność organizmu do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny. Związane jest to z uszkodzeniem komórek beta trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję tego hormonu. Może to być wynikiem m. in. choroby autoimmunologicznej, infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Cukrzyca typu 1 może powodować utratę wzroku, zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca oraz doprowadzić do niewydolności nerek. Ważne jest odpowiednie zgranie pór posiłków z zażywaną insuliną, aby nie dopuścić do nadmiernego wahania poziomu cukru we krwi. O założeniach diety w cukrzycy pisała dietetyk Karolina Stęplewska.

10 produktów wspomagających leczenie cukrzycy typu 1

Mówi się, że z cukrzycą typu 1 trzeba żyć, nie da się jej wyleczyć. A jednak, wiele wyników badań wskazuje na to, że produkty żywnościowe, w tym też te powszechnie spożywane, są w stanie stymulować regenerację komórek beta trzustki:

  • Jedno z nowszych badań, opublikowane w Canadian Journal of Physiology and Farmakology, sugeruje, że siemię lniane bardzo korzystnie wpływa na organizm chorych na cukrzycę typu 1: pozwala na lepsze wykorzystanie glukozy, normalizuje glikogenezę w tkankach wątroby i mięśni oraz normalizuje poziom insuliny w osoczu.
  • Badania na zwierzętach wykazały, że aminokwas L-arginina jest zdolny do stymulowania regeneracji komórek beta w przebiegu cukrzycy. Dobrym źródłem argininy są produkty bogatobiałkowe tj.: nabiał, mięso wołowe, mięso wieprzowe, drób, ryby, rośliny strączkowe.
  • Wyciąg z nasion awokado ma działanie naprawcze i ochronne na komórki trzustki. Potwierdziły to badania przeprowadzone w Nigerii w 2009 roku.
  • Badania wykazały, że ekstrakt z boćwiny podawany szczurom z cukrzycą stymuluje regenerację uszkodzonych komórek beta.
  • Badania naukowe przeprowadzone w Argentynie w 2014 roku dowodzą, że kurkumina chroni komórki beta trzustki przed niszczącym działaniem układu odpornościowego w rozwoju cukrzycy typu 1.
  • Genisteina zawarta m. in. w soi zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 1 u myszy.
  • Badania opublikowane w Complementary Therapies in Clinical Practice wykazały, że ze względu na działanie stymulujące naprawę zniszczonych komórek beta, miód pszczeli może być przedmiotem kolejnych badaniań terapeutycznych.
  • Badanie z 2010 roku wykazało, że spożycie jednego grama czarnuszki przez 12 tygodni ma szeroki zakres korzystnych działań w cukrzycy, m. in. poprawia funkcjonowanie komórek beta.
  • W 2011 roku przeprowadzono badania, które wykazały, że stewia ma właściwości przeciwcukrzycowe (regeneruje komórki trzustki bez negatywnych skutków)

Powyższe punkty są tylko przykładem nadziei dla cukrzyków. Okazuje się, że potencjalne leki mamy w swoich szafkach. Dalsze badania są oczywiście potrzebne, ale juz obecne wyniki dają wiele nadziei osobom chorym na cukrzycę typu 1.

Zdjęcie pochodzi z: California Avocados / Foter / CC BY