Orzechy makadamia to kolejny przykład produktu, który, pomimo, że 'tłusty', jest niezwykle wartościowy. Chociaż pochodzą z Australii, ich popularność rośnie również w naszym kraju. Dlaczego? Są bardzo zdrowe i mają udowodniony korzystny wpływ na nasz organizm.

Najważniejsze fakty o orzechach makadamia

  1. Chińskie badania opublikowane w 2006 roku w International Journal for Vitamin and Nutrition Research udowodniły, że kwasy tłuszczowe jednonienasycone stanowią 82,6 proc. orzechów makadamia. W tej kwestii przewyższają nawet najlepsze źródła tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek zawiera ich od 55 do 83 proc.). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle korzystne dla układu sercowo - naczyniowego: pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu. 
  2. Orzechy makadamia to jedne z niewielu produktów, które zawierają kwas palmitolejowy. Jest to rodzaj jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą przyspieszyć metabolizm tłuszczu i zmniejszają zdolność organizmu do jego gromadzenia.
  3. Olej z orzechów makadamia szybko staje się ulubionym tłuszczem szefów kuchni na całym świecie. Nie tylko jest bardzo zdrowy, ale według wielu, ma lepszy smak. Ponadto ma wyższą temperaturę dymienia niż oliwa z oliwek, co oznacza, że może być używany w wyższych temperaturach, bez straty smaku.
  4. Liczne badania udowadniają wpływ spożywania orzechów makadamia na poprawę profilu lipidów we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób wieńcowych. Jednym z wielu przykładów jest badanie opublikowane w Journal of Nutrition w 2008 roku. Porównano w nim wpływ dwóch diet z podobną ilością tłuszczu, białka i węglowodanów. Jedna grupa otrzymała w ramach bilansu orzechy makadamia, druga inne źródła tłuszczu. Po pięciu tygodniach osoby z obu grup mogły cieszyć się zmniejszonym poziomem złego cholesterolu LDL, ale grupa spożywająca orzechy makadamia miała znacznie lepsze wyniki, zarówno jeśli chodzi o poziom cholesterolu całkowitego, jak i cholesterolu LDL.
  5. Podobnie jak inne orzechy, orzechy makadamia zawierają sporo błonnika: w 100 g znajduje się 8 g błonnika. Dzięki temu ich regularne spożywanie poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. 
  6. Badania opublikowane w Journal of Environmental Science and Health udowadniają, że orzechy makadamia są źródłem ważnych składników mineralnych, w tym magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, chromu, manganu i cynku.
  7. Pomimo wszystkich swoich korzyści dla zdrowia, orzechy makadamia są bardzo kaloryczne. Mają jeden z najwyższych odsetków kalorii pochodzących z tłuszczu ze wszystkich orzechów. Jeśli więc chcemy włączyć je do diety,  należy zmodyfikować troszkę dotychczasowe jedzenie.

Orzechy makadamia lepsze od innych?

Orzechy makadamia rzeczywiście są bardzo wartościowe, zawierają korzystne tłuszcze, dużo błonnika, składniki mineralne. Jednak nie musimy sięgać po odległe produkty, podobną wartość mają także 'nasze' orzechy. Badania wykazały, że zbliżone działanie, jeśli chodzi o poprawę profilu lipidowego, mają orzechy włoskie. Dlatego z czystym sumieniem możemy wybierać różne orzechy, same orzechy makadamia nie są niezbędnym składnikiem naszej diety, mogą być jednak miłą odmianą.

Zdjęcie pochodzi z: Reishunger.de / Foter / CC BY