Orzechy makadamia to kolejny przykład produktu, który, pomimo, że 'tłusty', jest niezwykle wartościowy. Chociaż pochodzą z Australii, ich popularność rośnie również w naszym kraju. Dlaczego? Są bardzo zdrowe i mają udowodniony korzystny wpływ na nasz organizm.
Najważniejsze fakty o orzechach makadamia
- Chińskie badania opublikowane w 2006 roku w International Journal for Vitamin and Nutrition Research udowodniły, że kwasy tłuszczowe jednonienasycone stanowią 82,6 proc. orzechów makadamia. W tej kwestii przewyższają nawet najlepsze źródła tych dobroczynnych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek zawiera ich od 55 do 83 proc.). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle korzystne dla układu sercowo - naczyniowego: pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
- Orzechy makadamia to jedne z niewielu produktów, które zawierają kwas palmitolejowy. Jest to rodzaj jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą przyspieszyć metabolizm tłuszczu i zmniejszają zdolność organizmu do jego gromadzenia.
- Olej z orzechów makadamia szybko staje się ulubionym tłuszczem szefów kuchni na całym świecie. Nie tylko jest bardzo zdrowy, ale według wielu, ma lepszy smak. Ponadto ma wyższą temperaturę dymienia niż oliwa z oliwek, co oznacza, że może być używany w wyższych temperaturach, bez straty smaku.
- Liczne badania udowadniają wpływ spożywania orzechów makadamia na poprawę profilu lipidów we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób wieńcowych. Jednym z wielu przykładów jest badanie opublikowane w Journal of Nutrition w 2008 roku. Porównano w nim wpływ dwóch diet z podobną ilością tłuszczu, białka i węglowodanów. Jedna grupa otrzymała w ramach bilansu orzechy makadamia, druga inne źródła tłuszczu. Po pięciu tygodniach osoby z obu grup mogły cieszyć się zmniejszonym poziomem złego cholesterolu LDL, ale grupa spożywająca orzechy makadamia miała znacznie lepsze wyniki, zarówno jeśli chodzi o poziom cholesterolu całkowitego, jak i cholesterolu LDL.
- Podobnie jak inne orzechy, orzechy makadamia zawierają sporo błonnika: w 100 g znajduje się 8 g błonnika. Dzięki temu ich regularne spożywanie poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
- Badania opublikowane w Journal of Environmental Science and Health udowadniają, że orzechy makadamia są źródłem ważnych składników mineralnych, w tym magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, chromu, manganu i cynku.
- Pomimo wszystkich swoich korzyści dla zdrowia, orzechy makadamia są bardzo kaloryczne. Mają jeden z najwyższych odsetków kalorii pochodzących z tłuszczu ze wszystkich orzechów. Jeśli więc chcemy włączyć je do diety, należy zmodyfikować troszkę dotychczasowe jedzenie.
Orzechy makadamia lepsze od innych?
Orzechy makadamia rzeczywiście są bardzo wartościowe, zawierają korzystne tłuszcze, dużo błonnika, składniki mineralne. Jednak nie musimy sięgać po odległe produkty, podobną wartość mają także 'nasze' orzechy. Badania wykazały, że zbliżone działanie, jeśli chodzi o poprawę profilu lipidowego, mają orzechy włoskie. Dlatego z czystym sumieniem możemy wybierać różne orzechy, same orzechy makadamia nie są niezbędnym składnikiem naszej diety, mogą być jednak miłą odmianą.
Zdjęcie pochodzi z: Reishunger.de / Foter / CC BY
Komentarze
mazik89
18 stycznia 2015, 19:13
trudno dostępne ale bardzo dobre :)
dobrae
18 stycznia 2015, 19:03
dużo zalet, wada to cena, ale dobrze że nasze, włoskie są równie wartościowe
Wiedzmowata
18 stycznia 2015, 09:45
Nie spotkałam jeszcze tych orzechów w sklepie.
maq012
17 stycznia 2015, 22:00
smaczne tylko tlusciutkie;)
patasola
16 stycznia 2015, 16:14
Super artykul! Podane zaczerpniete zrodla, napisanymadrze ale bez pseudonaukowego belkotu. Samych otzechow jeszcze nie probowalam ale chetnie sie skusze.
magwiz
16 stycznia 2015, 13:28
Toż to same zalety mają te orzechy poza tą swoją kalorycznością. No, ale nie zawsze można mieć wszystko.
Eli1605
16 stycznia 2015, 12:24
Bardzo lubię wszystkie orzechy, a włoskie rosną w moim ogrodzie.
siczma
16 stycznia 2015, 11:27
Jasne, ze rafinowany olej z macadamia bedzie mial wyzsza temp. Dymienia niz nierafinowana extra virgin. Chociazby dlatego, ze podczas rafinowania pozbywamy sie z tluszczu wody, bialka itp