Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czym się różni gryczana niepalona od palonej?
  • Jakie są właściwości kaszy gryczanej?
  • Lepsza jest kasza gryczana palona czy niepalona?

Czym się różni gryczana niepalona od palonej?

Lubię kasze, szczególnie gryczaną. W sklepach do tej pory widziałam tylko paloną. Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że można nabyć też kaszę gryczana niepaloną. Czy jest ona lepsza? Warto ją kupić? Janina 45 l.

Jakie są właściwości kaszy gryczanej?

Kasza gryczana rzeczywiście jest niezwykle wartościowa. Jest dobrym źródłem rutyny, kwercetyny, pelargonidyny, procyjanidyny oraz witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Dzięki temu działa bardzo korzystnie na układ krążenia: zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, powoduje wzrost lipoprotein o dużej gęstości (HDL) oraz poprawia wytrzymałość naczyń krwionośnych. Zawarte w gryce składniki mineralne tj. żelazo, magnez, miedź i fosfor są pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Warto też wspomnieć o wysokiej, jak na produkt roślinny, zawartości białka, która może wynosić od 10 do 16 proc. 

Kasza gryczana poprawia przemianę materii, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób odchudzających się.

Gryka ceniona jest za działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjnie, wspomaga odporność organizmu oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Ponadto pomaga w regulowaniu glukozy we krwi. Co ważne, kasza gryczana nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu.

Lepsza jest kasza gryczana palona czy niepalona?

Ale czy warto wybierać kaszę niepaloną? Wychodzi na to, że tak. Badanie opublikowane w: Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że prażenie ziarna gryki znacząco pogarsza jakość białka i zmniejsza jego właściwości przeciwutleniające.  Jak wynika z poniższej tabeli, kasza gryczana niepalona ma nieco więcej kalorii, białka, węglowodanów, błonnika i minimalnie tłuszczu. 


Kasza gryczana palona
ugotowana (100 g)
Kasza gryczana niepalona
ugotowana (100 g)
Energia102 kcal112 kcal
Białko3,8 g4,2 g
Tłuszcz0,9 g1 g
Węglowodany21 g23,1 g
Błonnik pokarmowy1,8 g2 g

Są osoby, które lubią jednak ten charakterystyczny, mocny smak kaszy gryczanej palonej i wybierają ją pomimo świadomości o niższych wartościach odżywczych. Ostateczna decyzja należy więc do Pani.

A ty, którą kaszę gryczaną wybierasz: paloną czy niepaloną? Czego najlepiej użyć jako dodatek do obiadu? Jaki jest najzdrowszy dodatek do obiadu Twoim zdaniem?

Zdjęcie pochodzi z: futureshape / Foter / CC BY