Kurkuma, obecna w większości domów, to prawdziwy skarb. Badania wykazały, że zawarta w niej kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, stymuluje układ immunologiczny, wspomaga gojenie się ran i walkę z bakteriami. A najważniejsze, że jest niedroga i łatwodostępna. Ponadto ostatnie postępy w tworzeniu kompleksów kurkuminy z innymi substancjami, zwłaszcza z fosfolipidami, znacznie zwiększyły jej biodostępność. Był to krok milowy w poprawie absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach. Możliwość stosowania niższych dawek niż w przeszłości znacznie zmniejsza liczbę tabletek koniecznych do przyjęcia, co ułatwia terapię.

Dopuszczalne, dzienne spożycie kurkuminy i kurkumy, według zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), wynosi odpowiednio 1 i 3 mg/kg mc. 

kurkuma
Do celów kulinarnych wykorzystywane są kłącza kurkumy

Ostatnie badania opublikowane w Journal of Alzheimer's Disease potwierdziły doniesienia o zdolności kurkuminy do walki z chorobą Alzheimera. Związek ten wykazuje właściwość przedostawania się do mózgu oraz wiązania i niszczenia blaszki beta-amyloidu uczestniczącej w przebiegu choroby Alzheimera. Nagromadzenie i agregacja wspomnianej blaszki napędza nieodwracalną utratę neuronów.

W celu obejścia problemów występujących podczas podawania leku dożylnie, naukowcy postanowili opracować rozpylacz do generowania areozolu kurkuminy. W ten sposób lek może być wdychany i dostarczany do mózgu. Japońscy naukowcy opracowali cząsteczkę podobną do kurkuminy, co okazało się wygodne w zastosowaniu i niedrogie.

Okazuje się, że kurkumina wchodząca w skład popularnej przyprawy to prawdziwy skarb. Badania nad jej licznymi właściwościami nadal trwają.

Zdjęcie główne pochodzi z: saptarshikar / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie w tekstu pochodzi z: Foter / CC BY

Źródło: ScienceDaily