Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Orzechy są zdrowe, każdy to wie. Są również kaloryczne. Pogryzając je przed telewizorem, łatwo o zapomnienie się. Jak więc je wykorzystać, tak aby dostarczyły swoich walorów zdrowotnych i jednocześnie nie zaprzepaściły prób odchudzania?
Orzechy są bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych. Stąd ich kaloryczność, ale również wartość dla organizmu. Poza tym są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, cynku, selenu, magnezu, białka oraz błonnika. Niejednokrotnie pisaliśmy o ich walorach zdrowotnych, jak w artykule 'Zdrowa przekąska - orzechy'.
Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów. Świetnie sprawdzają się także w postaci mąki orzechowej. Migdały z kolei można wykorzystać zarówno do ciast, jak też dań na słono. Wystarczy delikatnie podprażyć płatki migdałów, aby nadały kremowej zupie nutę chrupkości. Mogą także stać się doskonałą panierką do mięs. Orzechy nerkowca dzięki swojemu delikatnemu smakowi, świetnie sprawdzą się w lekkich sałatkach warzywnych, ale również zmiksowane w dipach. Pistacje to świetna okrasa dla wyrazistych sałat oraz mięs. Wszelkiego rodzaju pestki i nasiona z kolei, to doskonałe uzupełnienie domowego pieczywa.
Chociaż możliwości wykorzystania orzechów jest wiele, nie zawsze udaje się wprowadzić je w innej postaci niż chrupiąca przekąska. Te kilka przepisów pomoże ci znaleźć nowe zastosowania orzechów w twojej kuchni.
Składniki:
2 pęczki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 garście orzechów włoskich lub nerkowca
5 łyżek oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
Sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.
Składniki:
1 kabaczek lub cukinia
2 szalotki
¾ szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka skórki pomarańczy
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanych pistacji
Sól, pieprz
Wyjmij z kabaczka pestki i pokrój go w półksiężyce. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną cebulę i ją podsmaż. Wrzuć kabaczka, skórkę pomarańczy, sok, sól oraz pieprz. Przykryj i duś około 10 minut. Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu (około 15 minut). Wyłóż na talerz i posyp pistacjami.
Składniki:
½ kg zielonej fasolki (może być mrożona)
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki skórki pomarańczy
2 łyżki płatków migdałów
Sól, pieprz
Fasolkę ugotuj w wodzie, tak aby była miękka, ale sprężysta. Wyłóż na miskę, polej oliwą, dopraw solą oraz pieprzem, posyp skórką pomarańczy i płatkami migdałów.
Składniki:
2 pory
400 g ryżu
3 szklanki bulionu
1 marchewka
1 kieliszek białego wina
1 garść posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki masła
1 gałązka rozmarynu
Sól, pieprz
Pokrój na kawałki marchewkę i pora, a następnie podsmaż na łyżeczce masła. Podlej połową wina. Gdy odparuje wrzuć ryż, wymieszaj z warzywami i wlej resztą wina. Gdy odparuje dodaj bulion i włóż gałązkę rozmarynu. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie mieszając od czasu do czasu. Dopraw i wymieszaj z pozostałą ilością masła oraz orzechami.
Zdjęcie główne pochodzi z: Nomadic Lass / iWoman / CC BY-SA
Zdjęcie 1 w treści pochodzi z: Lori L. Stalteri / iW / CC BY
Zdjęcie 2 w treści pochodzi z: preston.rhea / IWoman / CC BY-SA
Zdjęcie 3 w treści pochodzi z: Charles Haynes / iW / CC BY-SA
Zdjęcie 4 w treści pochodzi z: Luca Nebuloni / IWoman / CC BY
Komentarze
ewi82
2 stycznia 2015, 14:52
fajny przepis na fasolkę:)
Wiedzmowata
2 stycznia 2015, 10:00
Orzechy wolę jako"surową" przekąskę.
Eli1605
1 stycznia 2015, 14:31
Bardzo lubię orzechy.
czuksik
30 grudnia 2014, 09:30
migdały poddawane wysokiej temperaturze szkodzą, więc nie można ich prażyć. zdrowe tłuszcze w nich zawarte "zamieniają" się w tłuszcze trans.