Wartość orzechów

Orzechy są bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych. Stąd ich kaloryczność, ale również wartość dla organizmu. Poza tym są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, cynku, selenu, magnezu, białka oraz błonnika. Niejednokrotnie pisaliśmy o ich walorach zdrowotnych, jak w artykule 'Zdrowa przekąska - orzechy'.

Które do czego

Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów. Świetnie sprawdzają się także w postaci mąki orzechowej. Migdały z kolei można wykorzystać zarówno do ciast, jak też dań na słono. Wystarczy delikatnie podprażyć płatki migdałów, aby nadały kremowej zupie nutę chrupkości. Mogą także stać się doskonałą panierką do mięs. Orzechy nerkowca dzięki swojemu delikatnemu smakowi, świetnie sprawdzą się w lekkich sałatkach warzywnych, ale również zmiksowane w dipach. Pistacje to świetna okrasa dla wyrazistych sałat oraz mięs. Wszelkiego rodzaju pestki i nasiona z kolei, to doskonałe uzupełnienie domowego pieczywa.

Wykorzystaj je

Chociaż możliwości wykorzystania orzechów jest wiele, nie zawsze udaje się wprowadzić je w innej postaci niż chrupiąca przekąska. Te kilka przepisów pomoże ci znaleźć nowe zastosowania orzechów w twojej kuchni.

pesto z pietruszki
Dip pietruszkowo – orzechowy

Składniki:

2 pęczki pietruszki

1 ząbek  czosnku

2 garście orzechów włoskich lub nerkowca

5 łyżek oliwy

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki wody

Sól, pieprz

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.

Kabaczek z pistacjami
Kabaczek z pistacjami

Składniki:

1 kabaczek lub cukinia

2 szalotki

¾ szklanki soku pomarańczowego

1 łyżeczka skórki pomarańczy

1 mała cebula

1 łyżka oliwy

2 łyżki posiekanych pistacji

Sól, pieprz

Wyjmij z kabaczka pestki i pokrój go w półksiężyce. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną cebulę i ją podsmaż. Wrzuć kabaczka, skórkę pomarańczy, sok, sól oraz pieprz. Przykryj i duś około 10 minut. Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu (około 15 minut). Wyłóż na talerz i posyp pistacjami.

Fasolka z migdałami
Fasolka z migdałami

Składniki:

½ kg zielonej fasolki (może być mrożona)

1 łyżka oliwy

½ łyżeczki skórki pomarańczy

2 łyżki płatków migdałów

Sól, pieprz

Fasolkę ugotuj w wodzie, tak aby była miękka, ale sprężysta. Wyłóż na miskę, polej oliwą, dopraw solą oraz pieprzem, posyp skórką pomarańczy i płatkami migdałów.

Risotto z orzechami laskowymi
Risotto z orzechami laskowymi

Składniki:

2 pory

400 g ryżu

3 szklanki bulionu

1 marchewka

1 kieliszek białego wina

1 garść posiekanych orzechów laskowych

2 łyżeczki masła

1 gałązka rozmarynu

Sól, pieprz

Pokrój na kawałki marchewkę i pora, a następnie podsmaż na łyżeczce masła. Podlej połową wina. Gdy odparuje wrzuć ryż, wymieszaj z warzywami i wlej resztą wina. Gdy odparuje dodaj bulion i włóż gałązkę rozmarynu. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie mieszając od czasu do czasu. Dopraw i wymieszaj z pozostałą ilością masła oraz orzechami.

Zdjęcie główne pochodzi z: Nomadic Lass / iWoman / CC BY-SA

Zdjęcie 1 w treści pochodzi z: Lori L. Stalteri / iW / CC BY

Zdjęcie 2 w treści pochodzi z: preston.rhea / IWoman / CC BY-SA

Zdjęcie 3 w treści pochodzi z: Charles Haynes / iW / CC BY-SA

Zdjęcie 4 w treści pochodzi z: Luca Nebuloni / IWoman / CC BY