Podstawowe składniki

Zupy generalnie są niskokaloryczne. Jeśli jednak dodasz do nich tłuste mięso, dodatek makaronu i wszystko zaciągniesz tłustą śmietaną, wtedy na talerzu zagości sporo kalorii. Przeciętnie jednak talerz zupy (300 g) ma nie więcej niż 150 kcal. Możesz ją przygotować wieczorem i następnego dnia odgrzewać, gdy poczujesz głód lub przelać do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.

Zupę ugotujesz w zasadzie ze wszystkiego. Może być wytrawna lub na słodko, może być ciepła lub w postaci chłodnika. Najczęściej powstaje z warzyw sezonowych, które akurat masz pod ręką. Obecnie więc królują zupy cebulowe, marchewkowe, z cukinii czy dyni lub kapusty. Pyszna będzie również zupa z buraczków czy innych warzyw korzeniowych. Najmniej kalorii będzie miała, jeśli przygotujesz ją na bulionie warzywnym bez zabielaczy i dodatków skrobiowych.

Wartość odżywcza

Przewagą zupy nad innymi gotowanymi daniami jest to, że witaminy i składniki mineralne, które przechodzą do wywaru, trafią do twojego brzucha, a nie do zlewu. Tak niestety dzieje się w przypadku gotowania warzyw jako dodatku do posiłków. 

Zupa dostarczy sporych ilości potasu, magnezu, fosforu, witaminę A, E oraz z grupy B. Jest źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko pobudzi jelita do działania, ale także wypełni żołądek. Dodatek przypraw jak chili, imbir, kurkuma, rozmaryn, cząber, bazylia, kminek, czosnek itp. dodatkowo wprowadzi cały szereg substancji aktywnych biologicznie, które poprawią odporność, wzmocnią organizm, wspomogą trawienie czy pomogą w walce z intruzami. 

Kilka pomysłów

Chociaż każdy może stworzyć swoją autorską zupę, to łatwiej niekiedy przygotować coś wg receptury. Wtedy osiągnie się zamierzony smak. Intuicyjne gotowanie jest zawsze niepowtarzalne.

zupa cebulowa
Zupa cebulowa

  • 6 cebul
  • Marchewka, seler, pietruszka
  • Łyżeczka masła
  • Suszony grzyb
  • Liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • 4 szklanki wody

Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzane masło. Posolić i smażyć około 5 minut na małym ogniu. W osobnym garnku do wody wrzucić pokrojone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, grzybka i zagotować. Cebulę przerzucić do garnka i gotować około 30 minut. Doprawić. Można zmiksować lub jeść w takiej postaci.

zupa z marchwi
Zupa z marchwi i imbiru

  • Cebula
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Ząbek czosnku
  • 5  marchwi
  • Sól, pieprz, kurkuma
  • Łyżka oliwy
  • 4 szklanki bulionu
  • Małe opakowanie chudego jogurtu

Cebulę, czosnek i imbir rozdrobnij. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, smaż minutę. Wrzuć pokrojone w kostkę marchewki. Dolej bulion i gotuj około 30 minut. Dopraw. Możesz zmiksować lub podawać z kawałkami warzyw. Rozlej zupę i do każdej miseczki włóż łyżkę jogurtu.

zupa z selera
Zupa z selera i pora

  • Korzeń selera
  • Ziemniak
  • Por
  • Średnia cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka oleju
  • 4 szklanki bulionu
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Pokrój warzywa w kostki. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw (około 20 minut). Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane natką pietruszki.

Zdjęcie główne pochodzi z: whitneyinchicago / Foter / CC BY

Zdjęcie 1 pochodzi z: Lablascovegmenu / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY