Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Słodkie, czekoladowe, chrupiące, kremowe. To twoje słabości, które niweczą twoje plany związane z odchudzaniem. Nie w tym roku! Pokażemy ci przekąski, które zaspokoją twoje zachcianki.
Uwielbiasz łakocie i nie potrafisz się bez nich obyć. Nie musisz zjadać wraz z nimi tony cukru, aby pobudzić kubki smakowe odpowiedzialne za słodki smak. Słodkie potrawy mogą również być bogate w składniki odżywcze. Wystarczy dobrać odpowiednie produkty. W naszej propozycji główną rolę gra słodka gruszka.
Składniki:
1 dojrzała gruszka
2 łyżki sera ricotta
2 szczypty cynamonu
wanilia
Gruszkę przekrój na pół i wyjmij gniazdo nasienne. Połóż ją na papierze do pieczenia. Piecz około 15 minut. Ser wymieszaj z cynamonem i wanilią. Włóż po łyżce serka w miejsce gniazd.
Czekolada kojarzy się tobie z leniwym popołudniem i błogim nastrojem? Zapewne dlatego tak bardzo lubisz czuć jej smak w ustach. Wystarczy jej odrobina, abyś poczuła się jak w niebie. Pamiętaj jednak, że tradycyjne ciasta czekoladowe czy batoniki, to spora bomba kaloryczna, ale też niezła pożywka cukrowa dla bakterii wywołujących próchnicę. Mamy dla ciebie pomysł na zdrowe czekoladowe co nieco.
Składniki:
Szklanka płatków owsianych
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki chudego mleka 0,5 %
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Czekoladę połam do rondelka, dodaj mleko i masło orzechowe. Ogrzewaj w kąpieli wodnej. Mieszaj, aby czekolada się nie przypaliła. Gdy masa będzie płynna wrzuć płatki. Formuj łyżeczką małe kuleczki. Wstaw do lodówki do ostygnięcia.
Uwielbiasz sosy, majonezy, dipy. Dodajesz je do wszystkiego? Nie jest to bez znaczenia dla twojej sylwetki. Pamiętaj, że obfitują one w tłuszcz, a gotowe często w wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki. Więcej o parszywej dwunastce dodatków do żywności przeczytasz w artykule dietetyk Justyny Piechockiej. By ustrzec się ich wszystkich możesz skorzystać z naszej zdrowej propozycji bogatej w aromat ziół i ubogiej w kalorie. Ten dip możesz wykorzystać w różnorodny sposób, jako smarowidło do pieczywa czy też jako sos do maczania kawałków warzyw.
Składniki:
Szklanka gęstego jogurtu naturalnego 2%
Ząbek czosnku
Łyżka posiekanego koperku
Łyżka natki pietruszki
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Czosnek zmiażdż lub drobno posiekaj. Do miseczki przełóż jogurt, czosnek, zioła i dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wymieszaj.
Uwielbiasz coś chrupać. Gdy tylko poczujesz przyjemną teksturę między zębami wszystkie problemy odchodzą w niepamięć? Nie potrafisz przez to zrezygnować z kilku paczek chipsów w tygodniu? Jest kilka zdrowszych rozwiązań. Możesz przegryzać surowe warzywa pokrojone w słupki, albo przygotować chrupiące chipsy z tortilli.
Składniki:
1 pełnoziarnista tortilla lub placek pita
Olej w spreju
Dowolne przyprawy np. chilli, suszony czosnek, zioła prowansalskie
Spryskaj placek delikatnie olejem, posyp ulubionymi przyprawami i przekrój na 16 części. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 5 minut.
Komentarze
mipi.
25 stycznia 2015, 11:20
Ciasteczka w mojej lodówce zagościły na stałe i dzięki nim nie potrzebuję "kupnych" słodyczy. Udoskonaliłam sposób przygotowania tych ciasteczek, żeby były mega szybkie- czekoladę z mlekiem rozpuszczam w mikrofali (30 sekund z przerwami na zamieszanie) potem dodaję orzechy/masło orzechowe (a jeśli nie mam to łyżeczkę zwykłego masła), potem dosypuję płatki i wykładam całość na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Voila! 3 minuty i gotowe:) Kiedy czekolada się "zetnie" w lodówce, można spokojnie kroić na kawałki dokładnie takiej wielkości jakiej się ma ochotę:)
dodisz
6 stycznia 2015, 13:39
przepisy "zachciankowe" bardzo sympatyczne, łatwe do zrobienia tylko..., co np. zrobić z reszta serka ricotty? skąd wziąć chlebek pita lub tortillę, jak się jest z miasteczka, gdzie te "delicje" nie są w ogóle dostępne? A tak w ogóle lubię korzystać z przepisów zamieszczonych w Waszych artykułach :)
Wszebora
5 stycznia 2015, 10:34
Na szczęście do słodkiego nie mam ciągot, ale szkoda, że nie ma dobrej alternatywy dla "słonych i tłustych" zachcianek, bo ja nie wcinam chipsów, dlatego że są chrupiące... ;c
ewi82
3 stycznia 2015, 20:48
fajne przepisy
ewelka251
30 grudnia 2014, 10:24
Gruszka może być niezła.Ja jadam pieczone jabłka ,w środku z migdałami i cynamonem,polane miodem,super słodkie,mało kalori,w końcu jestem na diecie:)
Eli1605
28 grudnia 2014, 22:11
Jeszcze żeby doba miała 48 godz. to miałabym czas na przygotowanie tego wszystkiego.
Rakietka
26 grudnia 2014, 23:50
Trzeba wypróbowac tych zamienników ;)
chrysa28
26 grudnia 2014, 13:02
Ta gruszka i te ciasteczka... mmmm...
Wiedzmowata
26 grudnia 2014, 09:45
Ta pieczona gruszka wygląda zachęcająco.
ellacotta
26 grudnia 2014, 01:18
Jak myślicie, na jaką temperaturę wstawić takie tortillowe chipsy?