Słodkie

Uwielbiasz łakocie i nie potrafisz się bez nich obyć. Nie musisz zjadać wraz z nimi tony cukru, aby pobudzić kubki smakowe odpowiedzialne za słodki smak. Słodkie potrawy mogą również być bogate w składniki odżywcze. Wystarczy dobrać odpowiednie produkty. W naszej propozycji główną rolę gra słodka gruszka.

Składniki:

1 dojrzała gruszka

2 łyżki sera ricotta 

2 szczypty cynamonu

wanilia

Gruszkę przekrój na pół i wyjmij gniazdo nasienne. Połóż ją na papierze do pieczenia. Piecz około 15 minut. Ser wymieszaj z cynamonem i wanilią. Włóż po łyżce serka w miejsce gniazd.

Czekoladowe

Czekolada kojarzy się tobie z leniwym popołudniem i błogim nastrojem? Zapewne dlatego tak bardzo lubisz czuć jej smak w ustach. Wystarczy jej odrobina, abyś poczuła się jak w niebie. Pamiętaj jednak, że tradycyjne ciasta czekoladowe czy batoniki, to spora bomba kaloryczna, ale też niezła pożywka cukrowa dla bakterii wywołujących próchnicę. Mamy dla ciebie pomysł na  zdrowe czekoladowe co nieco.

Składniki:

Szklanka płatków owsianych

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki chudego mleka 0,5 %

½ tabliczki gorzkiej czekolady

Czekoladę połam do rondelka, dodaj mleko i masło orzechowe. Ogrzewaj w kąpieli wodnej. Mieszaj, aby czekolada się nie przypaliła. Gdy masa będzie płynna wrzuć płatki. Formuj łyżeczką małe kuleczki. Wstaw do lodówki do ostygnięcia.

Kremowe

Uwielbiasz sosy, majonezy, dipy. Dodajesz je do wszystkiego? Nie jest to bez znaczenia dla twojej sylwetki. Pamiętaj, że obfitują one w tłuszcz, a gotowe często w wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki. Więcej o parszywej dwunastce dodatków do żywności przeczytasz w artykule dietetyk  Justyny Piechockiej.  By ustrzec się ich wszystkich możesz skorzystać z naszej zdrowej propozycji bogatej w aromat ziół i ubogiej w kalorie. Ten dip możesz wykorzystać w różnorodny sposób, jako smarowidło do pieczywa czy też jako sos do maczania kawałków warzyw.

Składniki:

Szklanka gęstego jogurtu naturalnego 2%

Ząbek czosnku

Łyżka posiekanego koperku

Łyżka natki pietruszki

Sok z cytryny

Sól, pieprz

Czosnek zmiażdż lub drobno posiekaj. Do miseczki przełóż jogurt, czosnek, zioła i dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wymieszaj.

Chrupiące

Uwielbiasz coś chrupać. Gdy tylko poczujesz przyjemną teksturę między zębami wszystkie problemy odchodzą w niepamięć? Nie potrafisz przez to zrezygnować z kilku paczek chipsów w tygodniu? Jest kilka zdrowszych rozwiązań. Możesz przegryzać surowe warzywa pokrojone w słupki, albo przygotować chrupiące chipsy z tortilli.

Składniki:

1 pełnoziarnista tortilla lub placek pita

Olej w spreju

Dowolne przyprawy np. chilli, suszony czosnek, zioła prowansalskie

Spryskaj placek delikatnie olejem, posyp ulubionymi przyprawami i przekrój na 16 części. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 5 minut.





Zdjęcie główne pochodzi z:  Tim Pierce / Foter / CC BY