Koniec roku to czas, kiedy oceniamy to, co działo się w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy. Tak samo, jak analizowaliśmy rok 2013, tak dzisiaj ocenimy 2014 pod względem zmian w myśleniu o odżywianiu i dietetyce. Poniżej przedstawiamy 4 najważniejsze aspekty:

1. Gluten nie musi być zły

ciasto
Stosujesz dietę bezglutenową?

Przez ostatnie lata gluten był wykluczany w dużej mierze 'profilaktyczne'. Nagonka na ten składnik miała się bardzo dobrze i zapewne nadal trwa w przekonaniu wielu osób. Prawda jest taka, że większość z nas nie ma z glutenem najmniejszego problemu! I na szczęście dzięki wielu publikacjom i wypowiedziom ekspertów zaczynamy to rozumieć. Oczywiście osoby cierpiące na celiakię, uczulenie na gluten lub nadwrażliwość na ten składnik powinny wykluczyć/ograniczyć posiłki zawierające gluten. Jednak, jeśli nie jest to potwierdzone lub chociażby skonsultowane z lekarzem, nie będzie miało większego sensu.

Nasza rada: Jeśli masz jakiekolwiek obawy wybierz się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Do tej pory zamiast panicznie rezygnować z glutenu zacznij szukać chleba naturalnego, bez chemicznych polepszaczy. O tym jak kupić dobry chleb przeczytasz w artykule Albo chleb, albo odchudzanie.

2. Nadmiar białka niszczy

łosoś
Stosujesz zbilansowaną dietę?

Bardzo cieszą mnie wypowiedzi pod pytaniami na forum na temat diety dukana. Szybko pojawiają się głosy: 'chcesz sobie zniszczyć nerki?', 'Tak nie schudniesz, zacznij zdrowo jeść!'. I bardzo słusznie. Po latach zachwytu nad dietami wysokobiałkowymi dostrzegamy jej negatywne skutki związane z dłuższym stosowaniem. Przy dużej ilości białka w diecie i jednoczesnym minimalizowaniu węglowodanów wytwarzają się ciała ketonowe (w dużym skrócie tłuszcz nie spala się całkowicie). Obciążają one nerki i wątrobę. Na początku diety musimy liczyć się z wystąpieniem mdłości, zaparć i zmęczenia. Po dłuższym stosowaniu przybywa energii, jednak może dojść do niedoborów witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego, a następnie wystąpienia szeregu poważnych dolegliwości, jakimi są problemy z nerkami lub wątrobą.

Nasza rada: Unikaj diet niezbilansowanych. Dla twojego zdrowia i samopoczucia najlepiej będzie, jeśli postawisz na dopasowaną dietę, pokrywającą twoje indywidualne zapotrzebowanie na wszystkie składniki. Jeśli już stosowałaś diety wysokobiałkowe, wspomóż swoje nerki korzystając z rad zamieszczonych w artykule zawierającym odpowiedź na pytanie użytkowniczki.

3. Probiotyki górą

jogurt
Jak często jesz produkty mleczne fermentowane?

Od kilku lat naukowcy z całego świata badali wpływ bakterii na odchudzanie. Udowodniono, że osoby przyjmujące odpowiedni probiotyk, a dokładnie Lactobacillus Rhamnosus mają ułatwione zadanie jeśli chodzi o redukcję masy ciała. W jednym z badań po trzech miesiącach suplementacji wspomnianego preparatu kobiety schudły 2 razy więcej niż grupa kontrolna. W tym roku jesteśmy już świadomi, że nieodpowiednia flora bakteryjna może być przyczyną niewystarczających efektów w czasie odchudzania i potrafimy sobie z tym skutecznie poradzić.

Nasza rada: wzbogać jadłospis w mleczne produkty fermentowane tj. maślanka, kefir, jogurty wzbogacane w Lactobacillus Rhamnosus GG, kiszone ogórki, kapustę, a w ostateczności też suplementy z podanym szczepem.

4. Stawiamy na naturę

miód
Dbasz o jakość spożywanych produktów?

Największą zmianą jest sięganie do natury. Coraz częściej szukamy naturalnych metod na wzmocnienie organizmu, ufamy miodom, ziołom, owocom, warzywom. Pewnie sama zauważyłaś, że częściej przyglądasz się składom i wybierasz produkty nieprzetworzone. Z pomocą przyszło nam też nowe prawo dotyczące znakowania żywności. Szczegóły wyglądu nowych etykiet umieściłam w osobnym artykule.

Nasza rada: W nadchodzącym roku nadal stawiaj na naturę, czytaj etykiety i unikaj tych z całą listą sztucznych dodatków.

Rok 2014 był dla dietetyki i żywienia rokiem bardzo dobrym. Mamy nadzieję, że świadomość konsumentów w kolejnych latach będzie tylko rosła.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: (British) Dave / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie 1 z tekstu pochodzi z: Cooking Gluten Free / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 2 z tekstu pochodzi z: Maggie Hoffman / Foter / CC BY

Zdjęcie 3 z tekstu pochodzi z: M.Ryan Photography / Foter / CC BY

Zdjęcie 4 pochodzi z: austinevan / Foter / CC BY