Gotowe kostki rosołowe

Najszybszym sposobem na przygotowanie bulionu do zupy, każdy to powie, jest kostka rosołowa. Niewiele ona jednak ma wspólnego ze zdrowym, pożywnym rosołem. W składzie na pierwszym miejscu znajdziesz sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku, odrobinę tłuszczu zwierzęcego i suszonych warzyw. Jednym słowem nic co mogłoby organizm stawiać na nogi. Zwłaszcza glutaminian sodu nie wróży nic dobrego. O jego wpływie na zdrowie pisała dietetyk Karolina Łąkowska. 

W wegetariańskich kostkach również na pierwszym miejscu pojawia się sól, później tłuszcze roślinne i wreszcie suszone warzywa. Jest ich o wiele więcej niż w tradycyjnej kostce, nadal jednak daleko jej do domowej zupy.

Tradycyjny rosół

Jakie właściwości ma rosół? Co daje twojemu organizmowi? Może nie jest najmniej kalorycznym daniem (zwłaszcza ten przygotowany z tłustych mięs), ma jednak niepowtarzalny smak, aromat i wartość.  Dzięki obecności warzyw i mięsa staje się źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, ale również kolagenu czy kwasu hialuronowego. Znajdziemy w nim również witaminę A oraz E. Wszystkie te składniki działają korzystnie na organizm, w tym na stawy i skórę. Badania wskazują, że rosół może zmniejszać stany zapalne i wzmacnia organizm w walce z intruzami. Stąd jego sława w okresie przeziębień i grypy.

Wegetariański rosół

Równie pyszny i ciepły, a przy tym mniej kaloryczny jest rosół zrobiony wyłącznie na warzywach. Jest bogaty w składniki odżywcze, które przejdą z warzyw do zupy. Jak jednak w jego przypadku uzyskać porównywalny smak do tradycyjnego rosołu? Odpowiedzią jest odpowiednie jego doprawienie i dobranie składników. By miał głęboki, wyrazisty aromat potrzebny jest dodatek umami, czyli produktu, który zastąpi smak mięsny. Doskonale się tutaj spisze sos sojowy czy tamari. Są jednak również inne artykuły o smaku umami, jak wodorosty (np. nori, kombu, dulse), dojrzałe pomidory, grzyby, szparagi, długodojrzewające sery, owoce morza. Każdy z tych produktów może spokojnie znaleźć się w rosole. Dodając jednak pomidorów czy szparagów, traktuj je jak przyprawę i włóż niewiele. Nie chcesz przecież zrobić zupy szparagowej czy pomidorowej. Mają jedynie dodać delikatnej nuty rosołowi. Podobnie w przypadku grzybów.

jak ugotować rosół
W wegetariańskiej wersji rosołu jest o wiele więcej warzyw. Mają one dodać zupie aromatu, a niektóre smaku umami.

Nie zapomnij o ziołach takich jak pietruszka, lubczyk czy liść laurowy. Możesz również sięgnąć po tymianek, rozmaryn, bazylię czy oregano. Dodadzą one zupie aromatu. Nie przesadź jednak z ich ilością oraz mnogością rodzajów. Zioła mają ze sobą współgrać, nie konkurować. Najlepiej wybrać 3-4 rodzaje. 

Podstawą oczywiście są warzywa. W rosole nie może zabraknąć marchewki, selera, cebuli, pietruszki. Możesz dodać odrobinę kapusty, która również ma delikatną nutę umami. Nie powinno jej jednak być zbyt dużo. Doskonale także nadaje się pasternak, cukinia, boćwina, papryka, zielona fasolka, bakłażan, czosnek. Nie zapomnij o odrobinie oleju, w którym rozprowadzą się smaki, oraz o kurkumie, która nada piękny kolor.

Składniki:

3 marchewki, seler, 2 korzenie pietruszki, por, cebula (z opieczoną przy palniku skórką), kawałek kapusty, 1 suszony grzyb, ząbek czosnku

Łyżka oleju

Natka pietruszki, lubczyk

Liść laurowy, ziele angielskie, kuleczki pieprzu, roztarta kozieradka, kurkuma, łyżka sosu sojowego, sól

8 szklanek wody

Jeśli będziesz przecedzać rosół, warzywa rozdrobnij. Wlej wodę do garnka, wrzuć przyprawy i natki, posól. Dodaj jarzyny, grzyby i olej. Gotuj około godziny na wolnym ogniu. Dopraw przed podaniem. 

Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: ironypoisoning / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie w treści pochodzi z: mhaller1979 / Foter / CC BY