- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Czytanie etykiet nie zawsze jest łatwe. Małe litery, niejasne informacje, mylące nazwy to tylko część elementów, które nie pozwalają na rzetelną ocenę produktów przed ich zakupem. Dokładnie za miesiąc sytuacja ma się zmienić. Rozporządzenie Parlametru Europejskiego zdecydowanie ułatwi życie konsumentom.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego (UE) nr 1169/2011 dotyczące nowych wymagań znakowania weszło w życie już 13 grudnia 2011r. Jednak to właśnie dokładnie za miesiąc wszystkie produkty będą musiały mieć nowe, bardziej rzetelne etykiety. Rozporządzenie obowiązuje w całości i wprost we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
Pewne zmiany dokonały się już wcześniej, np. od stycznia 2014 roku obowiązuje nowa zasada znakowania mięsa mielonego. Oprócz dotychczasowych wymagań produkt ten będzie musiał mieć podane dwie dodatkowe informacje:
Jednak prawdziwa rewolucja zaplanowana była na 13.12.2014. Za miesiąc każda nowo naklejona etykieta produktu spożywczego będzie musiała zawierać kilka ważnych parametrów. Pamiętajmy jednak, że nadal jeszcze można będzie na półkach spotkać żywność ze starymi etykietami, o ile trafiły one do obrotu przed 13 grudnia tego roku.
Producent będzie miał obowiązek umieszczenia na etykiecie wszystkich składników powodujących alergie oraz reakcję nietolerancji. Alergen będzie musiał być wyraźnie wyróżniony za pomocą pisma. Oczywiście nie ma konieczności podawania alergenów, jeśli wskazuje na nie nazwa produktu, np. alergeny mleka w mleku.
Wysokość małych liter np. 'a' nie może wynosić mniej niż 1,2 mm, wielkie litery oraz litery tj. k, j, g muszą być proporcjonalnie większe. Jeśli jednak opakowanie będzie mniejsze niż 80 cm kwadratowych wysokość naszej litery 'a' może już wynosić 0,9 mm.
Od 13 grudnia wymogiem będzie podawanie na etykiecie kraju pochodzenia mięsa wołowego, cielęciny i młodej wołowiny. Od 1 kwietnia 2015 roku ta sama zasada będzie dotyczyła mięsa wieprzowego, drobiowego oraz uzyskanego z owiec i kóz. Informację taką trzeba będzie podać, w przypadku, jeśli jej brak mógłby wprowadzić konsumenta w błąd co do rzeczywistego kraju lub miejsca pochodzenia.
Spore zmiany szykują się też w sposobie nazewnictwa produktów żywnościowych:
Nowe rozporządzenie nie będzie na pewno łatwe do wprowadzenia dla producentów, jednak powinno zdecydowanie poprawić komfort konsumenta. Jej celem było stworzenie jasnych ram dla rzetelnego informowania każdej osoby nabywającej żywność w całej Unii Europejskiej. Być może zmiany zmniejszą ilość osób nabierających się na 'sztuczki' producentów, a my kupimy to, na co liczyliśmy, a nie to co chciano nam sprzedać.
Komentarze
koko76
13 listopada 2014, 18:10
rozporządzenie stosuje się od dnia 13 grudnia 2014 r. z wyjątkiem art. 9 ust. 1 lit. l), który stosuje się od dnia 13 grudnia 2016 r., Artykuł 9-Wykaz danych szczegółowych, których podanie jest obowiązkowe ; sporo informacji będzie obowiązywać za dwa lata; a poza tym produkty jednoskładnikowe lub o bardzo małych gabarytach nie będą musiały mieć tak szczegółowej etykiety
zirin
13 listopada 2014, 11:25
mam nadzieję że będzie dotyczyło to WSZYSTKICH etykietek, bo "mali" producenci ... często zapominają o alergiach i schorzeniach które zabijają po cichu - np. gluten.
renaku
13 listopada 2014, 10:45
Nareszcie! czasami żeby znaleźć info o produkcie wujek google był potrzebny..
Wiedzmowata
13 listopada 2014, 09:28
Szkoda tylko że do czytania tych literek lupa by się przydała...
Magga74
13 listopada 2014, 09:20
no i bardzo dobrze, będzie lepiej :)
strach3
13 listopada 2014, 00:19
To wchodzi od 13. listopada czy grudnia? Bo użyte sformułowania sugerują że od dziś, a podana jest data grudniowa. Czy pomyłka w dacie aktywacji artykułu?
justyna.piechocka
[były]dietetyk Vitalia.pl
13 listopada 2014, 06:22
Dziękuję za czujność, oczywiście chodzi o termin 13 grudnia 2014 roku, czyli dokładnie za miesiąc.