- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Olej z wątroby rekina, czy z dorsza? Co to za różnica? Okazuje się, że spora. Chociaż nie można powiedzieć, że jeden jest gorszy od drugiego. W przypadku oleju z wątroby rekina to wcale nie głównie kwasy tłuszczowe omega 3 wpływają na korzystne właściwości, ale skwalen i alkiloglicerole. Co z tego wynika?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Przeczytałam wczoraj artykuł dotyczący tranu. Zainspirowana jego korzystnym oddziaływaniem na organizm pobiegłam do apteki, a tam Pani powiedziała mi jeszcze o oleju z wątroby rekina. Czy to to samo? Nie wiem w co zainwestować. Proszę o pomoc!
Zofia
Tran z dorsza, czy rekina? Który jest lepszy?
Bardzo wiele osób myli tran z olejem z wątroby rekina. A tak, jak już wspominałam w artykule opisującym wpływ tranu na odporność nie można ich wrzucić do jednego worka. Preparaty te mają zupełnie inny skład. Jak już wiemy skarbem w tranie są kwasy tłuszczowe omega 3. To właśnie ze względu na nie decydujemy się na suplementację. W oleju z wątroby rekina zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 jest zdecydowanie niższa niż w tranie. W ramach rekompensaty mamy jednak alkiloglicerole i skwalen, zwane 'darem oceanów'.
Olej z wątroby rekina jest stosowany przez ponad 50 lat zarówno jako środek zapobiegawczy, jak i terapeutyczny. Składnikami aktywnymi tego oleju okazały się alkiloglicerole oraz ceniony skwalen. Naukowcy przypuszczają, że skwalen pozwala przetrwać rekinom w warunkach niewielkich zasobów tlenu, bardzo niskiej temperatury i wysokiego ciśnienia. Związek ten produkowany jest również przez organizm człowieka, nasze osocze w 100 ml zawiera od 25 do 30 mikrogramów skwalenu. Ilość tą można zwiększyć suplementacją oraz zmianą diety. Alkiloglicerole są natomiast lipidami eterowymi (chimylowy, batylowy i selachylowy). Oba wymienione związki wzajemnie się uzupełniają i mają bardzo dobrą przyswajalność - dla skwalenu 60-80 proc., dla alkilogliceroli aż 90 proc.
Olej z wątroby rekina stosuje się najczęściej jako środek w terapii wspomagającej leczenie nowotworów, zwłaszcza w radioterapii oraz w leczeniu chorób zakaźnych.
Olej z wątroby rekina jest przydatny w leczeniu stanów związanych z niedostateczną odpowiedzią immunologiczną organizmu, w tym w skojarzonym leczeniu wielu typów nowotworów. Przeciwnowotworowa aktywność alkilogliceroli i skwalenu jest możliwa w oparciu o różne mechanizmy, np. indukcję apoptozy (niszczenia) komórek nowotworowych, zahamowanie przekazywania sygnału, hamowanie angiogenezy (procesu niezbędnego do wzrostu guzów oraz przerzutów) i wspierania transportu przezbłonowego leków działających toksycznie na nowotwory. Mówiąc naukowym językiem skwalen poprawia prezentację antygenów oraz indukcję odpowiedzi zapalnej, czyli 'pokazuje' antygen komórkom układu odpornościowego, a dokładnie limfocytom T i pobudza je do działania.
Skwalen to substancja, której najbogatszymi źródłami w przyrodzie są wątroby rekinów głębinowych, oliwki i nasiona amarantusa. Jednak stężenie czystego skwalenu w oleju z wątroby rekina wynosi do 85 proc., a z oliwy z oliwek tylko 0,7 proc.
Wydaje się, że tak. Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry potwierdzają, że przyjmowanie oleju z wątroby z rekina nie powoduje nieprawidłowych objawów klinicznych, nieprawidłowości hematologicznych i biochemicznych w surowicy oraz w budowie narządów, zmian zachowania, zmian masy ciała, a także zmian w konsumpcji żywności oraz wody.
Co wybrać: tran czy olej z wątroby rekina? Każdy z nich jest wartościowy i godny uwagi. Oba działają na wzmocnienie odporności, co jest bardzo korzystne w okresie zimowym. Proszę jednak nie przyjmować pełnej dawki obu suplementów jednocześnie, ze względu na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, których przedawkowanie może być bardzo szkodliwe np. przedawkowanie witaminy A prowadzi do ostrego lub przewlekłego zatrucia, którego objawami są drażliwość, bóle głowy, ociężałość, biegunka, odwapnienie kości, zaburzenia pracy nerek, reakcje skórne oraz wypadanie włosów. Może Pani zacząć suplementować tran, a do diety dodatkowo włączyć produkty tj. amarantus, oliwki, które są źródłem skwalenu.
Zdjęcie pochodzi z: zimpenfish / Foter / CC BY
Komentarze
blondyneczka83
18 października 2017, 18:34
Hmm dla dzieciaków oraz młodych i zdrowych osób wydaje mi się, że jednak tran lepszy. Olej z rekina bardziej dla seniorów, bo to oni są najbardziej narażeni na choroby serca i nowotwory. Generalnie najlepszy tran, który możemy znaleźć na półce w aptece to norweski Gal. Zachęcam również do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym zatytułowanym "Pory roku malują krajobrazy" - http://www.gal.com.pl/konkurs-foto-2017/o-konkursie-2017.html
wie58
24 września 2016, 22:58
Interesujące
blondyneczka83
12 października 2015, 10:04
Dobry tekst! Więcej takich poproszę :) Faktycznie oba te produkty różnią się od siebie, niemniej ja stawiam na norweski z oleju wątroby z dorsza. Od blisko 30 lat piję tran i muszę przyznać, że chyba on faktycznie działa skoro rzadko choruję, mam dobry wzrok, zdrowe kości i zęby. Różne w swoim życiu piłam, ale od lat piję tylko naszego rodzimego Gala, bo jest o wiele tańszy niż te reklamowane. Natomiast tran z rekina piła moja przyjaciółka podczas chemioterapii - onkolog powiedział jej, że podnosi parametry krwi, leukocyty.
kisga
13 lutego 2015, 18:39
zastanawiałam sie właśnie jaka jest roznica i juz teraz wiem, dzięki :)
Malgoska39
17 grudnia 2014, 11:25
muszę przyznać, że też nie wiedziałam tego..... Dzięki za artykuł ! :)))
Wiedzmowata
17 grudnia 2014, 09:31
Nie wiedziałam, że te substancje aż tak się różnią.