Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Oczyszczanie organizmu za pomocą ziół jest sposobem znanym od wieków. Poprawia samopoczucie, dodaje energii oraz pomaga w odchudzaniu. Krwawnik, pokrzywa, mniszek lekarski, te zioła znajdziesz w Polsce bez większego problemu. Sprawdź jak wspomagają organizm!
Jak sama nazwa wskazuje, krwawnik jest znany przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na krew. Działa przeciwkrwotocznie, przez co hamuje drobne krwawienia z przewodu pokarmowego.
Jest źródłem szeregu związków, które wszechstronnie wspierają organizm. Zawiera olejki eteryczne (w tym chamazulen, linalool), garbniki, cholinę, flawonoidy, seskwiterpeny, triterpeny, kumaryny, żywice, substancje gorzkie (achilleina), kwas salicylowy, kwas mrówkowy, kwas octowy, magnez, cynk, witaminę A. W ziołolecznictwie wykorzystuje się ziele i kwiat, które są stosowane zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwskurczowe, przeciwzapalne, przeciwmigrenowe, wspomaga też odporność organizmu. Od wieków był wykorzystywany jako sposób na gojenie się ran i owrzodzeń.
Jego oczyszczające właściwości objawiają się poprzez działanie napotne, moczopędne oraz oczyszczające krew. Skóra jest naszym największym organem. Przez jej powierzchnię możemy więc pozbyć się sporych ilości toksyn. W tej roli wspomaga ona wątrobę. Nerki to z kolei filtr dla krwi. Mocz jest wydaliną, wraz z którą organizm pozbywa się substancji rozpuszczalnych w wodzie. Działanie krwawnika w tych obszarach czyni z niego detoksykacyjne zioło. Poza tym chroni przed kumulowaniem się szkodliwych substancji i tym samym tworzeniem się złogów oraz kamieni, zarówno w nerkach, jak i pęcherzyku żółciowym. Przyspiesza również przemianę materii. Można przygotować z niego herbatkę lub popijać sok.
UWAGA: Nie mogą po niego sięgać kobiety w ciąży oraz panie karmiące. Osoby z tendencją do alergii powinny podchodzić do niego z ostrożnością.
Jest szeroko rozpowszechnioną byliną. Spotkanie z nią na żywo często kończy się swędzącymi oparzeniami. Nie są one jednak niebezpieczne, a jak mawiały nasze babcie, dobre dla stawów. Do leczenia wykorzystuje się jej liście. W jej składzie znajdują się kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne, superlektyna UDA, chlorofil. Dostarcza także wielu składników mineralnych jak żelazo, potas, mangan, miedź, wapń oraz witaminy A, K, C, B2, B9. Jest polecana zwłaszcza w osłabieniach, anemii oraz w czasie rekonwalescencji po chorobie. O właściwościach zdrowotnych pokrzywy pisała dietetyk Justyna Piechocka.
Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie, moczopędnie, przyspiesza przemianę materii i zwiększa ilość hemoglobiny w osoczu. Wspomaga proces oczyszczania z toksyn, z kwasu moczowego i innych zbędnych metabolitów. Stąd m.in. pokrzywa jest wykorzystywana w leczeniu dny moczanowej. Ma dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Można ją wprowadzić zarówno w postaci soku czy naparu, ale także zjeść w sałatce czy zupie. Wypicie codziennie szklanki herbaty z pokrzywy pozwoli nie tylko pozbyć się toksyn, ale też wspomoże odchudzanie i poprawi kondycję cery.
UWAGA: U niektórych osób może wywołać alergie czy podrażnienie żołądka. Należy stosować ostrożnie.
Popularnie zwany mleczem, jest szeroko wykorzystywany na całym świecie. Stosuje się zarówno liście, jak też łodygę. Można także spotkać mieszanki całego zioła. Liście wspomagają pracę nerek, natomiast łodyga pomaga wątrobie w jej detoksykacyjnej funkcji.
W mniszku znajdują się karotenoidy, flawanoidy, garbniki, triterpeny, seskwiterpeny, kwas chlorogenowy, kwas cykoriowy, kwas kawowy, inulina, cholina, asparagina, jak również krzem, potas, magnez, żelazo, cynk. Jest również źródłem witaminy C, D oraz z witamin grupy B. Wykazuje działanie przeciwzapalne, żółciopędne i żółciotwórcze, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwmiażdżycowe. Wpływa korzystnie na drogi żółciowe, pobudzając produkcję żółci i zapobiegając tworzeniu się w nich złogów. Żółć jest niezbędna do trawienia tłuszczów w organizmie. Mniszek więc wspiera organizm w uporaniu się z tłuszczami. Badania pokazują również, iż korzeń mniszka wspiera proces regeneracji wątroby. Pamiętać należy, że to właśnie wątrobą jest naszym wewnętrznym detoksykacyjnym centrum, stąd mniszek to doskonała pomoc w oczyszczaniu organizmu. Można go spożywać w postaci naparów, wyciągów, wywarów czy też tabletek.
UWAGA: Osoby cierpiące na kamicę żółciową czy inne dolegliwości dróg żółciowych powinny poradzić się lekarza przed sięgnięciem po mniszka. Ostrożnie powinny podchodzić do niego także alergicy.
Zdjęcie główne pochodzi z: Ole Husby / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 1 pochodzi z: M. Martin Vicente / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: flatworldsedge / Foter / CC BY-SA
Komentarze
Wiedzmowata
17 grudnia 2014, 09:58
Pokrzywę mam, muszę mniszka poszukać i sprawdzę, czy odchudzają.
madziahen
17 grudnia 2014, 08:24
Właśnie zaparzam herbatkę z pokrzywy:)