- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Awokado to ceniony i znany owoc. Używamy go jako przystawki i dodatki do głównych posiłków. Obniża poziom cholesterolu, działa przeciwnowotworowo, wspomaga wzrok. Ale czy wszytko już o nim wiemy? Jakie witaminy ma awokado? Czy można jeść awokado podczas diety? Czy można jeść awokado przy cholesterolu?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Pierwsze badanie kliniczne odkrywające zalety awokado wykazało, że spożywanie 0,5-1,5 sztuki awokado dziennie może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego we krwi u mężczyzn (Grant, 1960). U połowy badanych osób obserwowano zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego. Okazało się również, że żadna z badanych osób nie przybrała na wadze wprowadzając awokado bez zmiany poprzednich nawyków.
Zgodnie z analizą National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) średnie zużycie wynosi połowę awokado (68 g). Taka ilość daje nam: błonnik pokarmowy (4,6 g), węglowodany (0,2 g), potas (345 mg), magnez (19,5 mg), witaminę A (43 ug), witaminę C (6 mg), witaminę E (1,3 mg), witaminę K (14 ug), kwas foliowy (60 mg), witaminę B 6 (0,2 mg), niacynę (1,3 mg), kwas pantotenowy (1 mg), ryboflawinę (0,1 mg), cholinę (10 mg), luteinę / zeaksantynę (185 ug), fitosterole (57 mg). Olej z awokado zawiera 71 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), 13 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i 16% nasyconych kwasów tłuszczowych.
W literaturze uczulenie na awokado jest opisane w kontekście uczulenia na lateks. Anafilaksja z powodu samego awokado jest rzadka.
Badania wykazały, że dodatek awokado do posiłku zwiększa znacząco uczucie sytości. Badani byli podzieleni na grupy, z których każda spożywała znormalizowane śniadanie z różną ilością awokado lub bez niego. Okazało się, że w przypadku największego dodatku owocu (połowa posiłku) sytość utrzymywała się najdłużej - od 3 do 5 godzin po posiłku.
Zdjęcie pochodzi z: SweetOnVeg / Foter / CC BY
Zdjęcie z tekstu pochodzi z: emdot / Foter / CC BY
Lubicie awokado? W jakiej formie podajecie awokado? Podzielcie się z nami w komentarzach!
Komentarze
schudne12
26 listopada 2014, 01:19
ja robię pastę awokado z jajkiem i czosnkiem,moja rodzina to uwielbia:)
martini244
25 listopada 2014, 22:17
Jem 1/2 avocado codziennie na sniadanie:)Maseczka z tego owocu jest super na zmarszczki:)
anna987
25 listopada 2014, 17:44
Uwielbiam jeść taką pastę z awokado i tuńczyka z dodatkiem cebulki.
agusia1210
25 listopada 2014, 11:47
Uwielbiam awokado. Czasem smaruje nim chlebek jak masłem, którego nie używam ;-D Jest bardzo smaczny, zwłaszcza zmiksowany na gładko z ziołami i przyprawami. Polecam !
tylko-dla-mnie
25 listopada 2014, 11:03
Ja nie mogę awokado przełknąć, w ogóle mi nie podchodzi.
corall
25 listopada 2014, 10:49
ja właśnie zjadam go w guacamole ;)
Lela6
25 listopada 2014, 10:20
Nic, tylko jeść :) Uwielbiam guacamole :))
Wiedzmowata
25 listopada 2014, 09:29
Już zapomniałam ile składników odżywczych i witamin ma awokado. Muszę się za nim rozejrzeć.