Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jaki jest wpływ awokado na cholesterol?
  • Jakie witaminy ma awokado?
  • Kto nie może jeść awokado?
  • Czy awokado jest dobre na odchudzanie?

Jaki jest wpływ awokado na cholesterol?

Pierwsze badanie kliniczne odkrywające zalety awokado wykazało, że spożywanie 0,5-1,5 sztuki awokado dziennie może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego we krwi u mężczyzn (Grant, 1960). U połowy badanych osób obserwowano zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego. Okazało się również, że żadna z badanych osób nie przybrała na wadze wprowadzając awokado bez zmiany poprzednich nawyków.

Jakie witaminy ma awokado?

Zgodnie z analizą National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) średnie zużycie wynosi połowę awokado (68 g). Taka ilość daje nam: błonnik pokarmowy (4,6 g), węglowodany (0,2 g), potas (345 mg), magnez (19,5 mg), witaminę A (43 ug), witaminę C (6 mg), witaminę E (1,3 mg), witaminę K (14 ug), kwas foliowy (60 mg), witaminę B 6 (0,2 mg), niacynę (1,3 mg), kwas pantotenowy (1 mg), ryboflawinę (0,1 mg), cholinę (10 mg), luteinę / zeaksantynę (185 ug), fitosterole (57 mg). Olej z awokado zawiera 71 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), 13 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) i 16% nasyconych kwasów tłuszczowych.

awokado
Awocado w naturze jest krzaczastym drzewem średniej wielkości. Pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki.

Kto nie może jeść awokado?

W literaturze uczulenie na awokado jest opisane w kontekście uczulenia na lateks. Anafilaksja z powodu samego awokado jest rzadka.

Czy awokado jest dobre na odchudzanie?

Badania wykazały, że dodatek awokado do posiłku zwiększa znacząco uczucie sytości. Badani byli podzieleni na grupy, z których każda spożywała znormalizowane śniadanie z różną ilością awokado lub bez niego. Okazało się, że w przypadku największego dodatku owocu (połowa posiłku) sytość utrzymywała się najdłużej - od 3 do 5 godzin po posiłku.

Zdjęcie pochodzi z: SweetOnVeg / Foter / CC BY

Zdjęcie z tekstu pochodzi z: emdot / Foter / CC BY

Lubicie awokado? W jakiej formie podajecie awokado? Podzielcie się z nami w komentarzach!