Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- Czy maca wspomaga odchudzanie?
- Czy maca wzmacnia odporność?
- Czy maca obniża poziom glukozy?
Czy maca jest zdrowa?
Maca jest rośliną kapustną, bliską krewną rzeżuchy, rosnącą głównie w Peru. Uznawana jest za superżywność nie od dzisiaj. Zawdzięcza to swojemu składowi: witaminy z grupy B oraz witamina A, witamina E, witamina C, fosfor, jod, żelazo, cynk. Maca zawiera sporo białka oraz steroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej zwolennicy podkreślają obecność argininy, która jest prekursorem kreatyny. Co może dać nam maca dzięki tak bogatemu składowi?
Jakie są zalety macy?
1. Reguluje trawienie i wspomaga odchudzanie
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego w ilości prawie 9 proc. maca poprawia perystaltykę jelit i ułatwia odchudzanie, zwiększając uczucie sytości.
2. Poprawia odporność organizmu
Badania z tego roku udowodniły dobrą zdolność antyoksydacyjną polisacharydów wyizolowanych z rośliny maca. Naukowcy z całą stanowczością potwierdzili, że może być ona traktowana z powodzeniem jako źródło związków bioaktywnych.
3. Poprawia zdolności umysłowe i tolerancję na stres
Liczne badania potwierdzają właściwości antydepresyjne i przeciwlękowe macy. Ostatnie badania przeprowadzone na myszach wykazały działanie przeciwdepresyjne związane z aktywacją obu systemów: noradrergicznego i dopamiergicznego, a dodatkowo tłumienie stresu oksydacyjnego.
Macy lepiej nie gotować, ponieważ traci wtedy część swoich właściwości
4. Pomaga osobom aktywnym fizycznie
Suplementy z korzenia używane są zarówno przez sportowców dyscyplin siłowych, jak i wytrzymałościowych. Roślina ta ceniona jest przez sportowców zwłaszcza za sporą zawartość białka i argininy.
5. Łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa płodność
Wykazano, że maca działa na hormony, dzięki czemu m. in. poprawia samopoczucie kobiet w okresie menopauzy. Maca może też zwiększyć poziom hormonu lutenizującego, a dzięki temu poprawić płodność. Roślina ta dodatkowo wpływa też korzystnie na spermatogenezę.
6. Chroni przed anemią i osteoporozą
Dzięki sporej zawartości żelaza, roślina ta może też zapobiegać niedokrwistości, a wapnia - osteoporozie. W jednym z badań oceniano wpływu ekstraktu etanolowego maca w osteoporozie pomenopauzalnej u szczurów z wyciętymi jajnikami. Samice szczurów zostały podzielone na cztery grupy otrzymujące różne dawki ekstraktu z maca. Po 28 tygodniach przeanalizowano wyniki gęstości mineralnej kości, parametry biomechaniczne, biochemiczne i histopatologiczne. Okazało się, że wyższa dawka ekstraktu etanolowego maca była skuteczna w rekompensowaniu strat w kościach wywołanych niedoborem estrogenu.
7. Obniża poziom glukozy we krwi
Oprócz wspomnianych powyżej właściwości, maca poprawia też wygląd włosów i paznokci, obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia aktywność intelektualną. Jest rośliną naprawdę wszechstronną i trudno znaleźć jej godnego rywala.
Wykazano różnice pomiędzy właściwościami różnych odmian macy: czarnych, żółtych i czerwonych. Czarna odmiana daje najlepsze wyniki w działaniu na spermatogenezę, pamięć i redukowanie zmęczenia, a czerwona - cofa łagodny przerost gruczołu krokowego i eksperymentalnie wywołaną osteoporozę
Jak jeść macę?
Macę można wykorzystywać w sposób rozmaity. Korzeń traktowany tak, jak warzywo lub sproszkowana przyprawa (ma korzenny, delikatny, słodkawy smak i łagodny aromat). Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, zup, deserów, jogurtów, owsianek, gorącej czekolady. Suchy korzeń macy spokojnie wytrzyma w domu nawet kilka lat. Możemy też zakupić macę w aptece, np. w formie tabletek.
Czy używacie macy w domu? W jaki sposób jecie macę?
Komentarze
slawni.wegetarianie
23 listopada 2014, 15:27
WHO/ONZ zaleca jako lek weganizm/ alarmuje:cztery choroby zabijają ludzkość wszystkie powoduje mięso! Głównymi przyczynami większości zgonów na świecie są niezakaźne choroby takie jak rak, cukrzyca i zespoły chorób serca i płuc - to wniosek ekspertów z Organizacji Narodów Zjednoczonych, których raport omawia agencja Itar- Tass. Według raportu aż dwie trzecie śmierci wywołały właśnie te cztery choroby. Co więcej chorych jest coraz więcej, co działa na szkody światowej gospodarki liczone w trylionach dolarów. Chociaż społeczność międzynarodowa skoncentrowała się na walce z chorobami typu AIDS, malaria czy gruźlica, cztery główne choroby to skutek jedzenia mięsa: rak, choroby serca, cukrzyca, zawały, wylewy
slawni.wegetarianie
23 listopada 2014, 15:26
wolę wegetarianizm=wzmacnia orga(ni)zm:)a w 2020 r. zakaz jedzenia mięsa:) po ostrzeżeniach o szkodliwości papierosów/alkoholu też na mięsie pojawią się napisy:minister zdrowia ostrzega: mięso powoduje 99%chorób,raka,zawały i wylewy.To morderstwo zwierząt i zdrowotne samobójstwo=powód99%chorób rak,zawały,wylewy,cukrzyca a wegetarianie dożywają w zdrowiu 120 lat a szpitale pełne są mięsożerców wiecznie chorych są jak alkoholicy czy narkomani nie potrafią porzucić nałogu który ich niszczy
slawni.wegetarianie
23 listopada 2014, 15:26
Od 15 lat od kiedy przestałem jeść mięso nie choruję a zimą -30 jadę rowerem bo wegetarianie nie potrzebują aspiryny zjadają ją w warzywach i owocach. Naukowcy zauważyli, że większe stężenie kwasu salicylowego, który pełni funkcję bioregulatora, występuje u wege tarian. To efekt zjadania dużej ilości owoców i warzyw, w których występuje on naturalnie. Wysoka zawartość tego składnika we krwi może też wyjaśniać, dlaczego wege tarianie chorują rzadziej niż osoby jedzące dużo mięsa
rommoc39
23 listopada 2014, 14:51
Ciekawe. Szczególnie co do poziomu cukru we krwi. http://cukrzycaseniora.szablon.pl
anusiad7
23 listopada 2014, 14:37
ta nazwa kojarzy mi się z innymi macami, ale interesujące posiada właściwości, ja polecam wyrób domowych serów, cydru i miodu pitnego http://winoiser.com/
tss123
22 listopada 2014, 18:20
Jak się ona ma do żółtek - http://www.stachurska.eu/?p=1659 ?
esterraa
20 listopada 2014, 16:19
Stosowalam mace, rzeczywiscie to interesujaca roslina. Zamawialam w tabletkach i w proszku, ale dla mnie jej smak jest tak mdly i nie do zniesienia, ze tej w proszku nie jestem w stanie zużyć i nie wyobrazam sobie dodawania jej do jedzenia. Wole jednak polknac w formie tabletki a zeby zuzyc proszek chyba zakupie kapsulki zelatynowe zeby w cos ja zapakowac.
adele8
20 listopada 2014, 12:18
ja sproszkowany korzeń maca dodaję do koktajli, soków i owsianki :)
calineczkazbajki
20 listopada 2014, 11:30
Jest okropna w smaku ale ma super działanie , jest lepsza od kawy :P
Midoori
20 listopada 2014, 11:17
A jak to się ma do tych paczkowanych a'la "sucharków" z napisem MACA w sklepach? http://detalic.pl/images/744.jpg
esterraa
20 listopada 2014, 16:21
Nijak sie ma jedno do drugiego, bo chrupiące placki maca nie maja związku z rośliną maca (czyt. maka).
Lela6
20 listopada 2014, 09:56
Mój mąż od dawna zażywa macę w postaci proszku, który kupuje w necie. Rozpuszcza to w soku lub w wodzie i wypija. Rewelacja !!!!!!!!!
Emilka806
20 listopada 2014, 08:29
a gdzie to można kupić?
Fitnessman
22 listopada 2014, 21:14
ja kupuje mace now foodsa w feminafit