Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy maca jest zdrowa?
  • Czy maca wspomaga odchudzanie?
  • Czy maca wzmacnia odporność?
  • Czy maca obniża poziom glukozy?
  • Jakie są zalety macy?
  • Na co pomaga maca?
  • Czy warto jeść macę?
  • Jak jeść macę?

Czy maca jest zdrowa?

Maca jest rośliną kapustną, bliską krewną rzeżuchy, rosnącą głównie w Peru. Uznawana jest za superżywność nie od dzisiaj. Zawdzięcza to swojemu składowi: witaminy z grupy B oraz witamina A, witamina E, witamina C, fosfor, jod, żelazo, cynk. Maca zawiera sporo białka oraz steroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej zwolennicy podkreślają obecność argininy, która jest prekursorem kreatyny. Co może dać nam maca dzięki tak bogatemu składowi?

Jakie są zalety macy?

1. Reguluje trawienie i wspomaga odchudzanie

Dzięki zawartości błonnika pokarmowego w ilości prawie 9 proc. maca poprawia perystaltykę jelit i ułatwia odchudzanie, zwiększając uczucie sytości.

2. Poprawia odporność organizmu

Badania z tego roku udowodniły dobrą zdolność antyoksydacyjną polisacharydów wyizolowanych z rośliny maca. Naukowcy z całą stanowczością potwierdzili, że może być ona traktowana z powodzeniem jako źródło związków bioaktywnych.

3. Poprawia zdolności umysłowe i tolerancję na stres

Liczne badania potwierdzają właściwości antydepresyjne i przeciwlękowe macy. Ostatnie badania przeprowadzone na myszach wykazały działanie przeciwdepresyjne związane z aktywacją obu systemów: noradrergicznego i dopamiergicznego, a dodatkowo tłumienie stresu oksydacyjnego.

Macy lepiej nie gotować, ponieważ traci wtedy część swoich właściwości

4. Pomaga osobom aktywnym fizycznie

Suplementy z korzenia używane są zarówno przez sportowców dyscyplin siłowych, jak i wytrzymałościowych. Roślina ta ceniona jest przez sportowców zwłaszcza za sporą zawartość białka i argininy. 

5. Łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa płodność

Wykazano, że maca działa na hormony, dzięki czemu  m. in. poprawia samopoczucie kobiet w okresie menopauzy. Maca może też zwiększyć poziom hormonu lutenizującego, a dzięki temu poprawić płodność. Roślina ta dodatkowo wpływa też korzystnie na spermatogenezę.

6. Chroni przed anemią i osteoporozą

Dzięki sporej zawartości żelaza, roślina ta może też zapobiegać niedokrwistości, a wapnia - osteoporozie. W jednym z badań oceniano wpływu ekstraktu etanolowego maca w osteoporozie pomenopauzalnej u szczurów z wyciętymi jajnikami. Samice szczurów zostały podzielone na cztery grupy otrzymujące różne dawki ekstraktu z maca. Po 28 tygodniach przeanalizowano wyniki gęstości mineralnej kości, parametry biomechaniczne, biochemiczne i histopatologiczne. Okazało się, że wyższa dawka ekstraktu etanolowego maca była skuteczna w rekompensowaniu strat w kościach wywołanych niedoborem estrogenu.

7.  Obniża poziom glukozy we krwi

Oprócz wspomnianych powyżej właściwości, maca poprawia też wygląd włosów i paznokci, obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia aktywność intelektualną. Jest rośliną naprawdę wszechstronną i trudno znaleźć jej godnego rywala.

Wykazano różnice pomiędzy właściwościami różnych odmian macy: czarnych, żółtych i czerwonych. Czarna odmiana daje najlepsze wyniki w działaniu na spermatogenezę, pamięć i redukowanie zmęczenia, a czerwona - cofa łagodny przerost gruczołu krokowego i eksperymentalnie wywołaną osteoporozę

Jak jeść macę?

Macę można wykorzystywać w sposób rozmaity. Korzeń traktowany tak, jak warzywo lub sproszkowana przyprawa (ma korzenny, delikatny, słodkawy smak i łagodny aromat). Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, zup, deserów, jogurtów, owsianek, gorącej czekolady. Suchy korzeń macy spokojnie wytrzyma w domu nawet kilka lat. Możemy też zakupić macę w aptece, np. w formie tabletek. 

Czy używacie macy w domu? W jaki sposób jecie macę?