Popołudnie przy małej, czarnej naturalnej kawie w towarzystwie najbliższych, czy może być coś lepszego? Wychodzi na to, że tak. Słabo znana 'żołędziówka' to sposób na miłą odmianę, zwłaszcza, jeśli cierpimy, na zgagę lub problemy z sercem.

Jak robi się kawę z żołędzi?

Proces produkcji nie jest skomplikowany. Żołędzie są gotowane, palone i mielone. Te proste czynności prowadzą do powstania 'proszku' o niezwykłym, 'korzennym' smaku i aromacie. Kiedy trafi on do naszych domów, wystarczy łyżeczkę zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 7 minut lub gotować 3 minuty, odstawić na 10 minut i przecedzić. Doskonale smakuje z mlekiem i w towarzystwie przypraw tj. cynamon, kardamon, imbir.

Żołędziówkę kupimy w sklepach z ekologiczną żywnością lub sklepach zielarskich. Niestety nie jest ona popularna i łatwo dostępna w sklepach, chociaż tak naprawdę to żadna nowość. Już w 1845 roku istniały wzmianki o naparze z mielonych żołędzi, jako idealnym środku na wzmocnienie i problemy żołądkowe. Żołędziówkę doceniał też Fryderyk Chopin, a dla partyzantów była ona substytutem zwykłej kawy.

żołędzie
Wielbiciele 'żołędzówki' sami zbierają żołędzie i palą kawę.

Co poza smakiem w żołędziówce?

Żołędzówka to nie tylko smak i aromat. Same żołędzie mają godny uwagi skład:

  • 100 g żołędzi to 510 kcal, 54 g węglowodanów, 8 g białka i 32 g tłuszczu oraz woda
  • żołędzie są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i niektórych witamin z grupy B 

Kawa z żołędzi działa natomiast korzystnie na nasz organizm:

  • wzmacnia organizm
  • działa relaksująco
  • pomaga w walce z biegunką
  • łagodzi problemy z żołądkiem, wzdęcia
  • zmniejsza zapalenie jelita grubego

Uwaga! Zawsze przed wprowadzeniem jakiejkolwiek kuracji poradź się lekarza!

Żołędziówka jest doskonałym zamiennikiem kawy dla osób, które oryginału z jakichkolwiek powodów pić nie mogą. Z jej uroków mogą korzystać nawet dzieci. A Wy próbowaliście kawy z żołędzi?

Zdjęcie z tekstu pochodzi z: randihausken / Foter / CC BY-SA