- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Alergie szerzą się na potęgę. Nie ma chyba wśród nas nikogo, kto w najbliższej rodzinie lub wśród przyjaciół nie miałaby chociaż jednej osoby zmagającej się z tą chorobą. Okazuje się, że nie tylko odczulanie i dieta eliminacyjna mogą być ratunkiem dla alergików. Naukowcy odkrywają działanie pulsacyjnego światła.
Naukowcy z Hiszpanii są w trakcie badania wpływu pulsacyjnego światła na zwiększenie strawności białek. Wyniki są obiecujące i mogą zmniejszyć zdolności alergizujące wielu pokarmów. Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie i AZTI-TECNALIA Food Research Institute badali beta - laktoglobuliny. Są to jedne z głównych białek serwatkowych mleka krowiego, występują też w mleku wielu innych ssaków, nie ma ich jednak w mleku człowieka. Białka te pełnią ważną funkcję emulgującą, mają jednak jedną wadę - ich zwarta struktura sprawia, że są dość trudne do strawienia. Ta oporność beta - laktoglobulin sprzyja wywoływaniu alergii.
System do użycia pulsacyjnego światła ultrafioletowego składa się z dwóch wypełnionych ksenomen lamp oraz wentylatorów chłodzących. Produkt przechodzi przez specjalną, kontrolowaną taśmę.
Naukowcy podkreślają, że obróbka termiczna może rozbić strukturę beta - laktoglobulin, jednak wtedy tracą one swoją funkcje. Mleko takie nie może już być wykorzystywane do zrobienia np. piany, co bardzo często wykorzystywane jest w przetwórstwie. Ratunkiem może być użycie pulsacyjnego światła ultrafioletowego, które aktualnie stosowane jest do niszczenia mikroorganizmów powodujących psucie się żywności. Te działania mogą wywołać zmiany w strukturze białek i odsłonić miejsca bardziej wrażliwe na działanie enzymów. Co ważne, zmiany te nie wpływają na właściwości emulgujące beta - laktoglobulin.
Kolejne badania mają na celu ostateczne udowodnienie, że zwiększona strawność przekłada się na niższe ryzyko spowodowania alergii. Jest ogromna nadzieja dla wszystkich alergików.
Zmiana uczulających białek na nieszkodliwe ma zwiększyć bezpieczeństwo żywienia oraz komfort życia osób z alergiami.
Podobne badanie przeprowadzono z użyciem orzeszków ziemnych. W warunkach laboratoryjnych udało się wyeliminować aż 80 proc. alergenów. Naukowcy tłumaczą, że pulsacyjne światło sprawia, że białka alergenów nie są rozpoznawane jako alergen i nie powodują wydzielania histaminy.
Naukowcy pokładają ogromne nadzieje w dalszych badaniach.
Alergia pokarmowa to indywidualna, niepożądana reakcja układu odpornościowego na określone składniki pokarmu. Problem jest bardzo poważny ilość osób z alergią rośnie z roku na rok. Szacuje się, że ponad 17 milionów Europejczyków cierpi na alergie pokarmowe. Najbardziej powszechna jest alergia na mleko krowie. Przed naukowcami stoi bardzo trudne zadanie - wczesne rozpoznanie i leczenie alergii oraz zwiększenie komfortu życia alergików. Powyższe badania są jednym z wielu kroków w tym kierunku.
Komentarze
wie58
16 stycznia 2016, 03:38
Ciekawe
magwiz
13 lutego 2015, 22:59
No proszę!
Eli1605
3 grudnia 2014, 09:23
Jak na razie na szczęście nie mam takich problemów.
anna987
19 listopada 2014, 02:08
Jeśli to światło jest w stanie skasować gluten, to zaczynam składać na lampę ;)
Hillary
19 listopada 2014, 00:14
może obierzmy najprostszą drogę, przestańmy żyć przesadnie sterylnie i żywić się świństwami?