Beta - laktoglobuliny pod lupą

Naukowcy z Hiszpanii są w trakcie badania wpływu pulsacyjnego światła na zwiększenie strawności białek. Wyniki są obiecujące i mogą zmniejszyć zdolności alergizujące wielu pokarmów. Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie i AZTI-TECNALIA Food Research Institute badali beta - laktoglobuliny. Są to jedne z głównych białek serwatkowych mleka krowiego, występują też w mleku wielu innych ssaków, nie ma ich jednak w mleku człowieka. Białka te pełnią ważną funkcję emulgującą, mają jednak jedną wadę - ich zwarta struktura sprawia, że są dość trudne do strawienia. Ta oporność beta - laktoglobulin sprzyja wywoływaniu alergii.

System do użycia pulsacyjnego światła ultrafioletowego składa się z dwóch wypełnionych ksenomen lamp oraz wentylatorów chłodzących. Produkt przechodzi przez specjalną, kontrolowaną taśmę.

Światło nadzieją dla alergików

Naukowcy podkreślają, że obróbka termiczna może rozbić strukturę beta - laktoglobulin, jednak wtedy tracą one swoją funkcje. Mleko takie nie może już być wykorzystywane do zrobienia np. piany, co bardzo często wykorzystywane jest w przetwórstwie. Ratunkiem może być użycie pulsacyjnego światła ultrafioletowego, które aktualnie stosowane jest do niszczenia mikroorganizmów powodujących psucie się żywności. Te działania mogą wywołać zmiany w strukturze białek i odsłonić miejsca bardziej wrażliwe na działanie enzymów. Co ważne, zmiany te nie wpływają na właściwości emulgujące beta - laktoglobulin.

Kolejne badania mają na celu ostateczne udowodnienie, że zwiększona strawność przekłada się na niższe ryzyko spowodowania alergii. Jest ogromna nadzieja dla wszystkich alergików. 

Zmiana uczulających białek na nieszkodliwe ma zwiększyć bezpieczeństwo żywienia oraz komfort życia osób z alergiami.

Podobne badanie przeprowadzono z użyciem orzeszków ziemnych. W warunkach laboratoryjnych udało się wyeliminować aż 80 proc. alergenów. Naukowcy tłumaczą, że pulsacyjne światło sprawia, że białka alergenów nie są rozpoznawane jako alergen i nie powodują wydzielania histaminy.

Naukowcy pokładają ogromne nadzieje w dalszych badaniach.

Plaga alergii

Alergia pokarmowa to  indywidualna, niepożądana reakcja układu odpornościowego na określone składniki pokarmu. Problem jest bardzo poważny ilość osób z alergią rośnie z roku na rok. Szacuje się, że ponad 17 milio­nów Euro­pej­czy­ków cierpi na aler­gie pokarmowe. Najbardziej powszechna jest alergia na mleko krowie. Przed naukowcami stoi bardzo trudne zadanie - wczesne rozpoznanie i leczenie alergii oraz zwiększenie komfortu życia alergików. Powyższe badania są jednym z wielu kroków w tym kierunku.