Dynia zawiera znaczne ilości  beta-karotenu oraz całkiem sporo wapnia, potasu, a także witamin z grupy B. Oprócz tego ma jeszcze jedną zaletę – jest niskokaloryczna. Bez wyrzutów mogą się nią zajadać osoby będące na diecie. Sto gramów ma zaledwie około 30 kilokalorii. Wprawdzie dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny, ale przy niewielkiej ilości węglowodanów jakie zawiera nie jest to duży problem.

Najzdrowszym elementem dyni są jej pestki. W przeciwieństwie do miąższu są dość kaloryczne, bo jedna garść to ponad 100 kcal, ale za to dostarczają znacznych ilości zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witaminy E, potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku.

Z pestek dyni otrzymuje się olej bogaty w wielo- i jedno- nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Zawiera także inne substancje biologicznie aktywne np. fitosterole. Ma orzechowy aromat i świetnie nadaje się do surówek. Jest niestety dość drogi, nie powinien być też wykorzystywany do smażenia.

Na słodko i wytrawnie

Dynia bardzo często wykorzystywana jest w telewizyjnych programach kulinarnych. Nie ma jednak co się dziwić, bo dynia ma nie tylko walory zdrowotne, ale przede wszystkim dobrze smakuje. Jest warzywem uniwersalnym, można przygotować z niej kompot, zupę, wykwintną kolację, a nawet ciasto. W zasadzie dynia nadaje się praktycznie na każdy posiłek. Poniżej dyniowy jadłospis:

Śniadanie: Owsianka z dynią

Składniki:

  • Miąższ dyni bez skóry
  • Mleko
  • Orzechy laskowe
  • Płatki owsiane
  • Cynamon
  • Suszona żurawina

Sposób przygotowania:

Miąższ dyni pokrój na drobne kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia. Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przełóż do miski i odstaw na chwilę pod przykryciem. Rozgnieć widelcem. Dodaj mleko oraz płatki owsiane, a następnie zagotuj. Dodaj pozostałe składniki.

II śniadanie: Koktajl bananowo-jabłkowy z pestkami dyni

Składniki:

  • Banan
  • Jogurt naturalny
  • Jabłko
  • Pestki dyni

Sposób przygotowania:

Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Następnie zmiksuj z bananem i jogurtem. Dodaj pokruszone pestki dyni.

Obiad: Spaghetti z dynią

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty do spaghetti
  • Miąższ dyni
  • Czosnek
  • Suszone pomidory
  • Oliwa z oliwek
  • Starty parmezan
  • Suszone pomidory
  • Oliwki czarne
  • Bazylia
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój w drobna kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie, aż stanie się miękka. Dodaj posiekany czosnek i suszone pomidory. Przypraw odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj z makaronem ugotowanym al dente. Posyp serem, oliwkami i listkami bazylii.

makaron z dynią

Przekąska: Ciasto z dyni

Składniki:

  • Miąższ z dyni
  • Mąka pszenna pełnoziarnista
  • Jaja
  • Mleko
  • Nasiona słonecznika
  • Płatki owsiane
  • Migdały
  • Jogurt naturalny
  • Cukier
  • Soda
  • Rodzynki
  • Wanilia, cynamon

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z niewielka ilością wody, gotuj pod przykryciem. Gdy dynia będzie miękka rozgnieć ją widelcem. Wymieszaj dynię z jajkiem i płatkami owsianymi, odstaw na chwilę by płatki namiękły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz nasion słonecznika. Zmiksuj dokładnie. Przełóż do formy do pieczenia. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni i posyp nimi ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut.

ciasto dyniowe

Kolacja: Sałatka z brokułem, kurczakiem i pestkami dyni

Składniki:

  • Brokuły
  • Pestki dyni
  • Pomidor
  • Jogurt naturalny typu greckiego
  • Czosnek
  • Mięso z piersi kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz, sól, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę, natrzyj oliwą oraz przyprawami. Zawiń w folię do pieczenia i upiecz w piekarniku. Brokuły podziel na mniejsze części i ugotuj na parze. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Wymieszaj pomidora, brokuły, mięso i pestki dyni. Całość polej sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu, posiekanego czosnku i pieprzu.

Zdjęcie główne: pvera / Foter / CC BY

Zdjęcie w tekście 1: Luca Nebuloni / Foter / CC BY

Zdjęcie w tekście 2: Migle Seikyte / Foter / CC BY-SA