Słyszałam ostatnio o cudownym działaniu mleczka pszczelego. Podobno wpływa praktycznie na cały organizm. Czy to prawda? Warto kupić mleczko pszczele? Jak dużo i w jakiej formie je przyjmować?

Hania.

Mleczko pszczele było i nadal jest źródłem zainteresowania naukowców i lekarzy. Jego złożony skład oraz obszerne właściwości wprawiają w zdumienie. Na początku mleczko pszczele było znane i cenione zwłaszcza jako lek na bezpłodność. Okazało się jednak, że jego działanie jest znacznie szersze i w dużej mierze jeszcze nie do końca poznane. W Polsce prekursorem stosowania mleczka byl lekarz Jan Matuszewski z Polanicy Zdroju, który świetne wyniki uzyskiwał podając mleczko swoim pacjentom chorym na nerki.

Z czego składa się mleczko pszczele?

Mleczko pszczele jest lepką substancją o barwie od niebieskobiałej, przez jasnokremową do szarej, wydzielaną przez część krtaniową gardła i żuchwowych gruczołów pszczół. Mleczko ma cierpki i kwaskowaty smak.

Królowa matka, która spożywa tylko mleczko pszczele żyje do 40  razy dłużej niż pozostałe pszczoły żywiące się przede wszystkim nektarem kwiatów (mleczko otrzymują tylko przez pierwsze 3 dni życia).

Mleczko pszczele to niewątpliwie skarbnica dobroczynnych składników. Zawiera białko (aż 29 niezbędnych aminokwasów), kwasy tłuszczowe, cukry, związki fosforu, acetylocholinę, gamma - globuliny, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy oraz witaminę C, D i E. Mleczko pszczele zawiera ponadto w swoim składzie całą listę składników mineralnych tj. wapń, miedź, żelazo, fosfor, krzem oraz siarkę. Jest również bogate w substancje antybakteryjne i grzybobójcze oraz prohormony.

Działanie mleczka

Co substancja o tak szerokim składzie może nam zaproponować? Badania dowodzą, że bardzo wiele:

  • Mleczko pszczele działa ochronnie na nasienie i poprawia płodność. Cały szereg badań potwierdza tę właściwość. Uważa się ponadto, że mleczko pszczele przyjmowane przez kobietę ciężarną zmniejsza ryzyko poronienia. Należy jednak zawsze przed ewentualną suplementacją poradzić się lekarza prowadzącego.
  • Badania opublikowane w J Gerontol A Biol Sci Med Sci. dowodzą, że związki zawarte w mleczku pszczelim zwiększają tolerancję na stres oksydacyjny, promieniowanie ultrafioletowe oraz stres szoku cieplnego. Według autorów artykułu mleczko pszczele jest przyszłością w opóźnianiu procesu starzenia i zapobieganiu chorób związanych z wiekiem.
  • Randomizowane badanie, opublikowane w 2012 roku w Nutr J. dowodzi, że regularne spożywanie mleczka pszczelego ma szereg korzystnych działań na organizm. W badaniu uczestniczyło 61 zdrowych ochotników w wieku od 42 do 83 lat. 31 z nich otrzymywało 3 g mleczka pszczelego na dzień, a 30 osób 100 mg placebo. Badanie trwało pół roku. Wyniki okazały się zdumiewające. Osoby, które regularnie przyjmowały mleczko pszczele przez 6 miesięcy miały większą ilość czerwonych krwinek we krwi, lepszą tolerancję glukozy oraz lepsze zdrowie psychiczne.
  • Mleczko pszczele może opóźnić proces utraty mięśni i sprawności wraz z wiekiem. Ponadto zwiększa proces regeneracji uszkodzonych mięśni.
  • Badania opublikowane w J Altern. Med. dowodzą, że mleczko pszczele zwiększa stężenie lipoprotein o dużej gęstości u osób starszych, co zmniejsza zapadalność na schorzenia układu krwionośnego.
  • Regularne spożywanie mleczka pszczelego może zmniejszyć insulinooporność oraz poziom trójglicerydów we krwi.
  • Mleczko pszczele działa przeciwnowotworowo. Badanie opublikowane w Biosci Biotechnol. Biochem. dowodzi, że przyjmowanie mleczka może hamować wzrost raka piersi. Inne badania wyraźnie sugerują, że mleczko pszczele może wydłużyć życie pacjentów onkologicznych. Bardzo obiecujące działanie mleczko wykazuje w stosunku do białaczek i raka Ehrlicha.
  • Świeże mleczko pszczele działa silnie bakteriobójczo (w stężeniu 100 mg/ml), niestety szybko traci tą właściwość. Bakteriostatycznie działa w stężeniu 20 mg/ml.
  • Regularne przyjmowanie mleczka pszczelego usprawnia przemianę materii, a w szczególności przemianę białek.
  • Jak wykazały badania farmakologiczne, mleczko pszczele wpływa korzystnie na działanie kory mózgowej. To zasługa kwasu gamma aminomasłowego, który wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych między neuronami.
  • Mleczko pszczele zapobiega wystąpieniu dny moczanowej oraz chroni wątrobę przed toksynami.

Mleczko pszczele, pomimo licznych, korzystnych właściwości, nie powinno być stosowane jako wyłączne lekarstwo na chorobę. Może wspomagać, a nie zastępować leczenie. O jego wprowadzeniu powinien wiedzieć lekarz prowadzący

Jak stosować mleczko pszczele?

Nie ma najmniejszych wątpliwości, że mleczko pszczele jest jednym z najbardziej wartościowych produktów. W sprzedaży dostępne jest głównie jako dodatek do miodu lub w kapsułkach w postaci liofilizowanej. Najlepiej kupić je od znajomego pszczelarza lub ewentualnie w aptece, sklepach zielarskich lub sklepach ze zdrową żywnością. Należy pamiętać, że świeże mleczko przetrwa nam godzinę, te liofilizowane natomiast w lodówce - nawet rok. Najlepiej spożywać je na czczo i 2-3 godziny po kolacji i nie połykać od razu, ale przytrzymać pod językiem. Dzienna dawka dla dorosłego w celach profilaktycznych powinna wynosić od 35 do 100 mg. W ciągu roku powinno się przeprowadzić 2-3 kuracje 6 - 8 tygodniowe. Mleczka pszczelego w czystej postaci nie powinny przyjmować osoby z chorobami żołądka tj. wrzody żołądka, niestrawność. Związane jest to z niskim jego pH, które wynosi około 4. Niektóre osoby mogą być również uczulone na mleczko. Objawy alergii to bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka. Osoby chore na przewlekłą niewydolność nerek i ostre choroby zakaźne, alergiczne oraz nowotworowe powinny przed zastosowaniem mleczka pszczelego skonsultować decyzję z lekarzem prowadzącym. Być może suplementacja nie będzie w tych wypadkach możliwa.