Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Które parówki wybrać?
  • Jak wybierać parówki?
  • Czy parówki są zdrowe?
  • Czy parówka to mięso?

Które parówki wybrać?

Parówki należą do wędlin drobno mielonych, w których składzie należy wyróżnić trzy podstawowe części: wkład mięsny, tłuszcz, woda. Są one produktem żywnościowym bardzo często wybieranym ze względu na cenę, natychmiastową gotowość do spożycia oraz różne formy ich wykorzystania. Jakie parówki wybierać? Najważniejsze - czytaj etykiety - są one skarbnicą wiedzy na temat, co kryje się w danej parówce. Zawartość każdej jest mocno zmielona, nie widać więc co się w nich kryje. PAMIĘTAJ składniki podane na opakowaniu uszeregowane są w kolejności malejącej. Pierwszy wymieniony składnik to ten, którego jest najwięcej.

Ranking parówek przedstawiła dietetyk Joanna Rymarczyk.

Jak wybierać parówki?

  • Po pierwsze – czy i ile procent mięsa zawierają. Dobre parówki powinny mieć mięso – wydaje się oczywiste, a jednak… Parówki rekordzistki zawierają w swym składzie zaledwie 18 % mięsa. W takich przypadkach duży odsetek stanowi MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co ciekawe, tego składnika nie zalicza się jednak do mięsa. Pod trzyliterowym skrótem kryją się: korpusy, szyje, skóry, ścięgna. MOM charakteryzuje się zdecydowanie gorszymi parametrami żywieniowymi - zawiera znaczne ilości tłuszczu, natomiast niewiele białka o wysokiej wartości odżywczej. Na temat szkodliwości MOMupisała dietetyk Karolina Łąkowska. Z 1 kg skór producenci są w stanie zrobić 2 kg parówek! Nasuwa się od razu pytanie o ich jakość.
  • Po drugie - ile składników kryje się w parówce. Złota zasada: im krótsza lista składników na etykiecie tym lepsza jakość. Dlaczego? Nie ma sztucznych oraz niemięsnych dodatków.
  • Po trzecie - czy i jak wiele dodatków zawierają. Stosowanie dodatków maskuje złą jakość produktu! Fosforany, które są często obecne w parówkach powodują pęcznienie mięsa. Dla producentów oznacza to, że lepiej do produkcji parówki użyć mniej mięsa a dodać fosforanów. Dodatkową wadą dla konsumentów spożywających produkty je zawierające jest fakt, że fosforany hamują wchłanianie wapnia.
  • Po czwarte - czy widnieje na nich napis - WYSOKA WYDAJNOŚĆ- czytaj: z niewielkiej ilości mięsa produkujemy wiele kilogramów parówek. Jak to się robi? Stosujemy niemięsne dodatki jak np. kasza manna, groch, a nawet bambus.

Czy parówka to mięso?

Parówki są produktem mięsnym, choć mogą być zmieszane z innymi składnikami. Parówki niskiej jakości mogą zawierać większą ilość MOM, tłuszczu, białek roślinnych, wody i wypełniaczy, co zmniejsza proporcję mięsa w produkcie. Parówki z dobrym składem mogą zawierać większą ilość wysokiej jakości mięsa i mniej dodatków, zbliżając się bardziej do tradycyjnych wyrobów mięsnych.
Zatem czy parówki to mięso? Warto czytać etykiety na opakowaniach, aby dowiedzieć się, co dokładnie znajduje się w kupowanych parówkach, i wybierać produkty o wyższej zawartości mięsa i mniejszej ilości dodatków chemicznych.

Czy parówki są zdrowe?

Jakie parówki są najzdrowsze? Parówki z szynki ze względu na nazwę mają się kojarzyć konsumentom z towarem bardziej wyrafinowanym z tzw. 'wyższej półki'. Porównując z tradycyjnymi parówkami z pewnością lepiej wypadają w testach jakościowych. Charakteryzują się wysoką zawartością mięsa z szynki. Przedstawicielki tej odmiany zawierają jego min. 90% (Parówki z szynki firmy Krakus), a niektóre nawet 97% - Parówki Tesco Finest, Parówki z Szynki Tarczyński). W ich składzie nie znajdziemy MOMu, co zdecydowanie polepsza ich jakość i zwiększa wartość odżywczą. Ten rodzaj parówek odznacza się  zdecydowanie krótszą listą składników. Zatem które parówki są najzdrowsze? Numerem 1. na liście jest zawsze mięso z szynki, czyli mięso wysokiej jakości

Parówki z szynki zwykle zawierają znacznie mniej stabilizatorów i konserwantów niż ich tradycyjne odpowiedniki.

Na opakowaniu niektórych parówek z szynki widnieje widoczny napis zapewniający, że nie zawierają one glutaminianu sodu oraz fosforanów. Chociaż w składzie można doszukać się np. cytrynianu sodu.

Parówki z szynki charakteryzują się bardzo zbliżoną wartością kaloryczną, a także zawartością białka, tłuszczów i węglowodanów. Jednak sięgając po nie należy dokładnie czytać etykiety, bo różnią się one między sobą przede wszystkim rodzajem i ilością stosowanych dodatków. Należy mieć świadomość, że są one produktem o dość wysokiej kaloryczności dlatego należy spożywać je z umiarem.

Autor: Aleksandra Turska, dietetyk

Często sięgacie po parówki? Które parówki wybieracie na zakupach? Które parówki lubią Wasze dzieci?