Z tego artykułu dowiesz się m.in.: 

  • Ile kalorii ma cukier trzcinowy?
  • Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
  • Jak rozpoznać cukier trzcinowy?
  • Czy można jeść cukier trzcinowy na diecie?

Jestem na diecie odchudzającej. Bardzo lubię słodzoną kawę i herbatę, czy jeśli zamiast białego cukru użyję cukru trzcinowego, to nie będę musiała rezygnować z tego przyzwyczajenia?

Zofia, 50 l.

Ile kalorii ma cukier trzcinowy?

Jesteśmy przyzwyczajeni, że to, co dietetyczne jest 'ciemniejsze' - razowy chleb, pełnoziarniste makarony, kasze. Wiele osób, tak jak Pani, uważa, że do tej grupy należy zaliczyć cukier trzcinowy. Czy tak jest naprawdę?  Otóż wartość energetyczna cukru trzcinowego nierafinowanego ( 396 kcal / 100 g) nie różni się znacznie od cukru buraczanego (406 kcal/ 100 g). Jeżeli chodzi więc o sam aspekt dbania o linię – nie ma tu praktycznie żadnego znaczenia, którym cukrem osłodzimy herbatę. 

cukier
John Yudkin przeprowadził badania na szczurach, część z nich karmiona była brązowym cukrem, a część cukrem białym. Nie wykazano różnic w stanie zdrowia obu grup.

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Trzcina cukrowa zawiera jednak więcej żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych pierwiastków. Ale nie ma się co oszukiwać - nie dla składników mineralnych słodzimy. Spora grupa osób wybiera cukier trzcinowy nie ze względu na kaloryczność, ale na smak i aromat. Osoby na diecie odchudzającej powinny jednak ograniczyć każdy rodzaj cukru i słodyczy. Nie ważne, czy będzie on pochodził z buraka, czy z trzciny. 

Jak rozpoznać cukier trzcinowy?

Cukier brązowy sprzedawany w sklepach nie musi być wcale cukrem trzcinowym. Najczęściej jest to cukier biały połączony z melasą, która nadaje jej brunatną barwę. Nie wykazuje on takich właściwości, jakich byśmy od niego oczekiwali. Aczkolwiek również zawiera pewną ilość m.in. potasu, magnezu, wapnia. Cukier brązowy ma nieco mniejszą wartość energetyczną niż cukier biały, ze względu na wyższą zawartość wody. Dotyczy to zarówno cukru buraczanego jak i cukru trzcinowego. Dla przykładu: 

100 g cukru trzcinowego brązowego to 373 kcal, a ta sama ilość cukru trzcinowego białego - 396 kcal, natomiast w przypadku cukru buraczanego są to odpowiednio wartości: 400 kcal/100 g dla cukru brązowego i ok. 406 kcal/100 g dla cukru białego. 

Jest tutaj jednak jeden haczyk – ponieważ cukier brązowy ma mniejsze kryształki i większość z nas uważa też, że jest po prostu mniej słodki, w rzeczywistości zużyjemy go więcej niż cukru białego.

Czy można jeść cukier trzcinowy na diecie?

Prosta i pewna prawda to fakt, że cukier pozostanie cukrem. Wszystkie rodzaje cukru dzielą się na proste cząsteczki, które organizm wykorzystuje jako energię, poza tym mogą również doprowadzić do wielu chorób m. in. cukrzycy. Na temat szkodliwości cukru pisałam przy okazji artykułu o Mambiei cukierkach Nimm2. Węglowodany są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, jednak najlepiej zamiast prostego cukru – nie ważne jakiego pochodzenia zjeść owoc lub musli z suszonymi owocami. Warto we wszystkim zachować umiar i nie popadać w skrajności.

Zdjęcie z tekstu pochodzi z: KJGarbutt / Foter / CC BY

Jakie są Wasze zdrowe zamienniki cukru? Jakie są Wasze sposoby na ograniczenie słodyczy? Podzielcie się w komentarzach!