Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czym są krewetki?
  • Czy krewetki są zdrowe?
  • Czy krewetki są dobre na odchudzanie?
  • Jak wybrać świeże krewetki?
  • Jakie są najlepsze przepisy z krewetkami?

Czym są krewetki?

Krewetki, jedne z najpopularniejszych owoców morza, to skorupiaki, jest ich aż około 2500 gatunków, można spotkać krewetki zarówno morskie, jak i słodkowodne żyjące w krajach tropikalnych. Najczęściej poławia się gatunki garnela (Crangon crangon) oraz krewetkę północną (Pandalus borealis). Nie ma się co jednak łudzić - prawie połowa połowów na świecie pochodzi ze sztucznych hodowli w zbiornikach wodnych na Filipinach.

Czy krewetki są dobre na odchudzanie?

Krewetki są bardzo cenione przez osoby odchudzające się oraz dbające o wartościową dietę. Są niskokaloryczne (w 100 g około 90 kcal), zawierają sporo łatwo przyswajalnego białka (w 100 g około 18 g) z korzystnym składem aminokwasów i niewielką ilość tłuszczu.

Czy krewetki są zdrowe?

Te skorupiaki to również skarbnica witamin i składników mineralnych - witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu, fluoru, żelaza, magnezu i cynku. Dzięki takiemu składowi poprawiają metabolizm, wspierają układ nerwowy, chronią serce oraz zapobiegają anemii.

Zawartość białka tropomiozyny w krewetkach sprawia, że są one dość częstym alergenem.

Przeciwnicy krewetek podkreślają sporą zawartość cholesterolu - w 100 g 152 mg. Należy jednak wspomnieć, że umiejscowiony jest on głównie w głowie oraz ikrze, które jemy zdecydowanie rzadziej. Ponadto ilości, które zjadamy i częstotliwość spożywania tego rarytasu powinna zamknąć ten temat. Za spożywaniem krewetek przemawia też niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych.

Jak wybrać świeże krewetki?

1. Krewetki świeże powinny mieć zapach morza i wodorostów, nie należy kupować skorupiaków o obcej, podejrzanej woni.

2. Świeża krewetka jest dobrze połączona ze skorupką

3. Krewetka nie powinna mieć przebarwień.

4. Krewetki mrożone powinny być pokryte tylko cienką warstwą przezroczystej glazury.

Krewetki kojarzą się nam często tylko z wykwintnymi przyjęciami i wystawnymi obiadami. Wbrew pozorom ich przygotowywanie jest banalnie proste. Jak pokazują przepisy naszych użytkowniczek nie trzeba wiele, aby cieszyć się smakiem tych skorupiaków podczas zwykłej kolacji, czy obiadu.

Sałatka z krewetkami i szczypiorkiem

krewetki

Składniki:

Krewetki 120 g (3 szt.), Sałata 40 g (4 liście duże), Cebula 110 g (1 średnia), Papryka czerwona 100 g, Papryka zielona 100 g, Szczypiorek 8 g (1 łyżka), Jogurt naturalny 2 proc. tłuszczu 26 g (2 łyżki), Curry 2 g (2 szczypty), Sól biała 1 g (1 szczypta), Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)

Sposób wykonania:

  • Krewetki obrać i wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 minuty, odcedzić, wystudzić
  • Paprykę czerwona i zieloną (może być też żółta) pokroić w kostkę
  • Szczypiorek i cebulkę drobno posiekać
  • Sałatę podzielić na mniejsze cząstki (porwać)
  • Jogurt połączyć z curry, solą i pieprzem, wymieszać
  • Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem jogurtowym

Krewetki z kaszą jęczmienną

Składniki:

Krewetki 225 g, Kasza jęczmienna perłowa 75 g, Masło śmietankowe 5 g (1 płaska łyżeczka), Czosnek 35 g (5 ząbków), Bazylia świeża 15 g, Pomidorek koktajlowy 200 g, Papryka chilli 1 g (1 szczypta), Sól morska drobnoziarnista 5 g

Sposób przygotowania:

  • Osoloną wodę zagotować do wrzątku i wrzucić do niej woreczek kaszy, aby gotował się do miękkości
  • Na patelni roztopić łyżkę masła i przyrumienić na nim przeciśnięty czosnek
  • Do czosnku dodać krewetki. Ja dałam surowe mrożone, ale spokojnie można też przygotować danie z już przyrządzonymi krewetkami
  • Podsmażyć krewetki z czosnkiem tak, aby zrobiły się różowe (o ile używamy szarych, surowych). Posypać je przyprawą chilli
  • Dodać liście bazylii, niech delikatnie wypuszczą sok i się skurczą
  • Ugotowaną kaszę wymieszać z tak przygotowanymi krewetkami
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać je do kaszy z krewetkami lub do kaszy już wyłożonej na talerz

Krewetki w sosie jogurtowo - czosnkowym

krewetki

Składniki: Krewetki, sos, dekoracja: Krewetki 100 g, Jogurt naturalny 2 proc. tłuszczu 26 g (2 łyżki), Śmietana 12 proc. tłuszczu 13 g (1 łyżka), Czosnek granulowany 1 g (1 szczypta), Sól biała 1 g (1 szczypta), Papryka słodka mielona 1 g (1 szczypta), Olej rzepakowy tłoczony na zimno 13 g (1 płaska łyżka), Pietruszka natka 70 g (1 średnia)

Sposób przygotowania:

  • Krewetki ugotować lub kupić ugotowane, ostudzić i następnie obrać (należy oderwać główkę, zdjąć pancerz, usunąć odnóża i żyłki)
  • Na rozgrzany olej wrzucić obrane krewetki, doprawić odrobią soli i słodkiej, mielonej papryki. Obsmażyć na złoty kolor
  • W tym czasie przygotować sos: jogurt wymieszać ze śmietaną i doprawić czosnkiem granulowanym i solą. Dorzucić połowę natki pietruszki, wymieszać, odstawić
  • Gdy krewetki nabiorą złotego koloru dodać resztę natki i smażyć przez kilka sekund
  • Tak przygotowane krewetki podać ze zrobionym sosem. Metody są dwie. Można krewetki wymieszać z sosem lub podawać go osobno

Krewetki z pomidorami i fetą

Składniki: Krewetki 500 g, Ser typu 'Feta' 200 g, Pomidory całe bez skórki 400 g, Pomidor 130 g (1 średni), Cebula 110 g (1 średnia), Czosnek 28 g (4 ząbki), Wino białe wytrawne 100 g (2 kieliszki), Ocet winny z białego wina 6 proc. 26 g (2 płaska łyżka), Oliwa z oliwek 13 g (1 płaska łyżka), Bazylia świeża 12 g (6 łyżeczek), Chili 6 g (1 płaska łyżeczka), Cukier 1 g (1 szczypta), Sól morska drobnoziarnista 20 g, Pieprz czarny, zmielony 20 g

Sposób wykonania:

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, podzielić na dwie porcje
  • Pierwszą porcję użyć do smażenia krewetek. Rozgrzać patelnię grillową, delikatnie posmarować pędzlem z oliwą z oliwek. Zeszklić cebulę i dodać czosnek oraz paprykę chili (najlepiej w płatkach)
  • Po minucie wrzucić obrane z pancerzy krewetki (najlepiej kupić szare, czyli niegotowane - świeże lub mrożone) i smażyć około 3 minut (po półtorej minuty na każdą stronę)
  • Drugą porcję cebuli i czosnku użyć do sosu pomidorowego. Rozgrzać patelnię do zapiekania i delikatnie posmarować pędzlem z oliwą z oliwek. Zeszklić cebulę i dodać czosnek
  • Po minucie wrzucić pomidory z puszki, pomidora świeżego pokrojonego w dużą kostkę, wlać wino i ocet winny, dodać posiekaną bazylię, szczyptę cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku
  • Gotować dopóki sos nie odparuje, około 15-20 minut na średnim ogniu
  • Przełożyć usmażone krewetki do patelni z sosem. Na wierzchu pokruszyć fetę (najlepiej tę prawdziwą, grecką)
  • Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z bagietką

Zdjęcie 1 pochodzi z: British Mum / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z:stu_spivack / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 3 pochodzi z:Photo credit: stu_spivack / Foter / CC BY-SA

Lubicie owoce morza? Które owoce morza są Wasze ulubione? Jakie macie sprawdzone przepisy z krewetkami?