Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy mąka kokosowa jest dobra?
  • Czy mąka kokosowa jest dietetyczna?
  • Czy mąka kokosowa jest dobra na odchudzanie?
  • Czy mąka kokosowa jest zdrowa?
  • Czy mąka kokosowa ma gluten?
  • Czy mąka kokosowa jest lepsza od pszennej?

Czy mąka kokosowa jest dobra?

Alternatywne, egzotyczne produkty są coraz bardziej popularne. Widać to chociażby po zainteresowaniu artykułem dietetyk Karoliny Łąkowskiej na temat oleju kokosowego. Dodatkowa nagonka na gluten zwiększyła popularność mąk bezglutenowych, w tym kokosowej.

Mąka kokosowa otrzymywana jest ze stałych części kokosa. Nic dziwnego, że zgromadziła tylu zwolenników – delikatny smak, kokosowy, egzotyczny aromat to wszystko dla wielu osób staje się lekarstwem na nudę w kuchni. Jednak mąka kokosowa to nie tylko doznania smakowe, ale też pozytywny wpływ na zdrowie. Podkreślić należy, że ma ona:

Czy mąka kokosowa jest dietetyczna?

Mąka kokosowa zawiera prawie dwa razy więcej błonnika niż otręby pszenne (w 100 g kokosowej jest 39 g błonnika). Badania opublikowane w 'Innovative Food Science & Emerging Technologies' dowodzą, że dodatek mąki kokosowej do posiłków zmniejsza poziom cholesterolu, przeciwdziała cukrzycy i nowotworom. Błonnik pokarmowy pomaga ponadto w odchudzaniu. Pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Dodatek mąki kokosowej do posiłków zalecany jest zwłaszcza osobom, które mają problem z zapewnieniem zalecanej podaży błonnika.

Czy mąka kokosowa jest dobra na odchudzanie?

W 100 g zawiera aż 19,3 g białka, dla porównania w takiej samej ilości mąki pszennej typu 500 znajduje się 10,1 g białka. Taki udział tego ważnego składnika powoduje, że mąka z kokosa jest często wybierana przez osoby nie tylko na diecie odchudzającej, ale też uprawiające sport i eliminujące lub ograniczające mięso w diecie.

Czy mąka kokosowa jest zdrowa?

Tłuszcz z kokosa to źródło przede wszystkim… licznych kontrowersji. Różne zdanie mają największe autorytety nauk o żywności i żywieniu. Jedni uważają, że dyskwalifikuje go zawartość 90 proc. kwasów nasyconych, będących tylko źródłem energii, a przy dłuższym stosowaniu wywołujących zniszczenia w organizmie. Inni natomiast przytaczają badania fizjologii i biofizyki KPC Medical College and Hospital z 2011 roku potwierdzające jego działanie przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe i obniżające poziom złego cholesterolu.

Czy mąka kokosowa ma gluten?

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, chłonie więcej płynów, nie można więc stosować jej w kuchni zamiast pszennej w proporcji 1:1. Większość specjalistów zaleca wymianę w ilości nie większej niż 25%. Ze względu na dużą zdolność wchłaniania wody, mąkę należy przechowywać szczelnie zamkniętą, dłużej wytrzyma też w lodówce.

Czy mąka kokosowa jest lepsza od pszennej?

Do zdecydowanych minusów mąki kokosowej zaliczamy jej cenę – nawet do 50 zł za kilogram. Czy warto więc zastępować nasze tradycyjne mąki egzotycznym odpowiednikiem? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Na pewno nie jest to nasze być czy nie być. Właściwości mąki kokosowej nie są nadzwyczajne. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego osiągniemy dodając do diety chociażby kasze, produkty pełnoziarniste, czy surowe warzywa. Jeśli chodzi o tłuszcz to lepiej skupić się na długołańcuchowych kwasach tłuszczowych np.: z oleju lnianego, rzepakowego lub z ryb, które m.in. budują struktury błon komórkowych. Sami musimy sobie odpowiedzieć, którą formę zmiany wolimy. 

Używaliście mąki kokosowej? Jakie są Wasze zamienniki mąki pszennej? Jakiej mąki najczęściej używacie w kuchni? Dajcie znać w komentarzach!