Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jak szybko można chudnąć?
  • Kiedy tracimy wodę a kiedy tłuszcz?
  • Jak zdrowo się odchudzać?

 W tym tygodniu zaczęłam odchudzanie. Chciałabym chudnąć jak najwięcej, marzy mi się 10 kg w ciągu tego miesiąca. Czy istnieje jakieś bezpieczne tempo redukcji masy ciała, czy to zależy tylko od tego ile jestem w stanie wytrzymać?

 

Pozdrawiam, Krystyna

Jak szybko można chudnąć?

Pani Krystyno, proszę pamiętać, że dieta przede wszystkim powinna być zdrowa i odpowiednio bilansowana. Nie może nam szkodzić, a tak by właśnie było, gdyby doprowadziła Pani do spadku masy ciała we wspomnianym tempie.

Aby dieta nie wyrządziła szkody oprócz tego, że powinna być prawidłowo zbilansowana, nie może zakładać większego deficytu kalorii niż 1000 kcal, kaloryczność nie powinna też być niższa niż nasza Podstawowa Przemiana Materii. 

Spadek masy ciała większy niż 1 kg tygodniowo jest niezdrowy, nieracjonalny i obarczony ryzykiem efektu jojo – jak dowodzą badania.

Proszę też pamiętać, że każdy jest inny. Tygodniowe spadki są raczej luźnym szacowaniem i przypuszczeniem. Tak naprawdę, jest to średnia z całego czasu odchudzania. Zgodzę się, że jednego tygodnia może zdarzyć się większy spadek, jednak prawdopodobnie wyrówna się on w kolejnych tygodniach diety. Ma to związek z faktem, iż w różnych fazach redukcji masy ciała tracimy w innych proporcjach wodę, tłuszcz i mięśnie. Jak się łatwo można domyśleć, w zależności od tego rozkładu będzie nam łatwiej lub trudniej uzyskać efekt. Ważniejsze od tego ile schudniemy jest to, z czego schudniemy. Dlatego lepszym weryfikatorem jest sprawdzenie składu ciała.

Kiedy zaczynamy spalać tłuszcz?

Na początku odchudzania tracimy głównie wodę, później jej część powraca i zaczyna się konkretne spalanie tkanki tłuszczowej. Orientacyjnie wygląda to tak:

Etap 1: Do trzeciego dnia diety tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu

Etap 2: Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu

Etap 3: Między 21 a 24 dniem diety tracimy 15% białka, 85% tłuszczu

Etap 4: Od 24 dnia diety tracimy 25% białka, 75% tłuszczu

Jak zdrowo się odchudzać?

Nastawiając się na szybkie efekty naraża się Pani na niebezpieczną tendencję. Jeśli zacznie Pani za bardzo obniżać kaloryczność posiłków, od razu straci Pani sporo wody, przyzwyczai się Pani do większych efektów. Po czym część wody powróci i rozpocznie się prawidłowe, wolniejsze spalanie tkanki tłuszczowej (a przypominam, że na nim nam najbardziej zależy). Dodatkowo mogą nastąpić szybkie zastoje spowodowane zbyt niską kalorycznością i obniżeniem przemiany materii. Od tego łatwa droga do porzucenia diety.

Warto więc cierpliwie czekać na efekty i nie spodziewać się nierealnych spadków. Odchudzanie to bardzo skomplikowany proces, trzeba go przejść, nie tylko dla zachowania zdrowia, ale też dla nauczenia się nawyków oraz zmiany myślenia o diecie. To czas, który pozwoli zrozumieć, że dieta to nie samo odchudzanie, ale zmiana wielu aspektów naszego życia na lepsze.

Jakie są Wasze sposoby na zdrowe odchudzanie bez efektu jo-jo? Jaka jest Wasze zdrowe tempo odchudzania? Dajcie znać w komentarzach!