Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Początek jesieni często wita nas przeziębieniami i anginami. Dookoła wszyscy kichają i snują się posępnie. Co zrobić, aby nie dołączyć do tego grona? Mamy niezawodne metody.
W błonach śluzowych jelit znajduje się blisko 70 proc. komórek układu odpornościowego. To wystarczający dowód na wpływ odżywiania na nasze zdrowie. Naturalne metody leczenia przeziębienia mogą zdziałać cuda i zwłaszcza w początkowym stadium z powodzeniem zastąpić garść tabletek. Zaleceń przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest całe mnóstwo. Nie łatwo oddzielić rewelacje bez pokrycia od prawdziwych skarbów. Oto najlepsze sposoby na naturalne leczenie:
To nic, że będziemy bardziej intensywnie pachnieć. Czosnek i cebula to idealny duet na jesienne przeziębienia. Czosnek działa antygrzybiczo, przeciwbakteryjnie, obniża ciśnienie krwi, a ostatnie badania dowiodły również, że zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu płuc. Wzbogacenie diety w czosnek w okresie zimowym skraca okres utrzymywania się objawów przeziębienia z pięciu i pół do czterech i pół dnia. Cebula natomiast oprócz wielu właściwości jest idealnym lekiem w okresie grypowym. Działa przeciwzapalnie, antywirusowo, ułatwia odksztuszanie. W niejednym domu już na początku września wykonuje się syrop z cebuli z dodatkiem miodu i soku z cytryny ratujący rodzinę przed nie jednym przeziębieniem.
Czosnek najlepiej działa, kiedy rozgnieciemy go około10 minut przed spożyciem. Lepiej nie poddawać go obróbce termicznej, ani nie marynować. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca w ramach profilaktyki spożywać około 1 ząbek świeżego czosnku dziennie. Nie zostały potwierdzone wartości terapeutyczne suplementów z czosnkiem.
Mód jest wręcz niezbędnym składnikiem naszej jesiennej apteczki. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Zmniejsza też kaszel i poprawia odporność. Oczywiście siła działania zależy od rodzaju miodu, najbardziej doceniane w tej kwestii są miody spadziowe, gryczane i lipowe. Jak wybrać najlepszy mód radzi Joanna Rymarczyk w artykule obnażającym ten produkt.
Działają napotnie, są więc idealne w czasie gorączki. Lipa działa też przeciwzapalnie, chroni gardło, krtań i jamę ustną oraz ułatwia odksztuszanie. Więcej o lipie pisałam w osobnym tekście na temat właściwości jej naparu.
Przepis na napój z kwiatu lipy
Składniki: 1 łyżeczka suszu kwiatu lipy, 1 szklanka wrzątku, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z malin
Sposób wykonania: Susz zalać wrzątkiem, przykryć na 15 min., odcedzić. Do przestudzonego naparu dodać miód i łyżeczkę soku z malin.
Jeżówka purpurowa (echinacea) jest wykorzystywana w postaci herbatek i naparów. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwalergiczne. Badania dowodzą, że jej regularne przyjmowanie skraca czas trwania choroby oraz zwiększa odporność organizmu.
Powyższe produkty warto wprowadzić do diety jeszcze przed wejściem czasu gryp i przeziębień, aby wzmocnić odporność. Nie są to składniki niedostępne i skomplikowanie, dlatego każdy może je z powodzeniem stosować.
A Wy, jakie macie sposoby na poprawę odporności i
przeziębienie?
Komentarze
punkowy.potwor
28 września 2014, 16:45
ja na chorobę (jak teraz) piję herbatę z sokiem/syropem z sosny - domowej roboty, od mojej babci :)
anonimka89
24 września 2014, 09:39
kurcze, mi kolezanka mowila, ze miod bardziej podraznia gardlo i nie nalezy go stosowac w chorobie.... Jednak od paru dni pije herbate z malin i miodu i jest tylko gorzej ;)
myszahihi
23 września 2014, 20:13
Oj miód to moja miłość :) No, a czosnek i cebulę też bardzo lubię ;)
adele8
22 września 2014, 23:30
IMBIR i jeszcze raz imbir!
marii1955
22 września 2014, 23:01
Faktycznie - jesień, to czas wszelkich "wirusów" i przeziębień ... Warto pamiętać o tak dobroczynnych produktach .