W błonach śluzowych jelit znajduje się blisko 70 proc. komórek układu odpornościowego. To wystarczający dowód na wpływ odżywiania na nasze zdrowie. Naturalne metody leczenia przeziębienia mogą zdziałać cuda i zwłaszcza w początkowym stadium z powodzeniem zastąpić garść tabletek. Zaleceń przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest całe mnóstwo. Nie łatwo oddzielić rewelacje bez pokrycia od prawdziwych skarbów. Oto najlepsze sposoby na naturalne leczenie:

Czosnek i cebula

To nic, że będziemy bardziej intensywnie pachnieć. Czosnek i cebula to idealny duet na jesienne przeziębienia. Czosnek działa antygrzybiczo, przeciwbakteryjnie, obniża ciśnienie krwi, a ostatnie badania dowiodły również, że zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu płuc. Wzbogacenie diety w czosnek w okresie zimowym skraca okres utrzymywania się objawów przeziębienia z pięciu i pół do czterech i pół dnia. Cebula natomiast oprócz wielu właściwości jest idealnym lekiem w okresie grypowym. Działa przeciwzapalnie, antywirusowo, ułatwia odksztuszanie. W niejednym domu już na początku września wykonuje się syrop z cebuli z dodatkiem miodu i soku z cytryny ratujący rodzinę przed nie jednym przeziębieniem.

Czosnek najlepiej działa, kiedy rozgnieciemy go około10 minut przed spożyciem. Lepiej nie poddawać go obróbce termicznej, ani nie marynować. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca w ramach profilaktyki spożywać około 1 ząbek świeżego czosnku dziennie. Nie zostały potwierdzone wartości terapeutyczne suplementów z czosnkiem.

Miód

Naleśniki z miodem
Naleśniki z miodem

Mód jest wręcz niezbędnym składnikiem naszej jesiennej apteczki. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Zmniejsza też kaszel i poprawia odporność. Oczywiście siła działania zależy od rodzaju miodu, najbardziej doceniane w tej kwestii są miody spadziowe, gryczane i lipowe. Jak wybrać najlepszy mód radzi Joanna Rymarczyk w artykule obnażającym ten produkt.

Herbata z lipy i sok z malin

Działają napotnie, są więc idealne w czasie gorączki. Lipa działa też przeciwzapalnie, chroni gardło, krtań i jamę ustną oraz ułatwia odksztuszanie. Więcej o lipie pisałam w osobnym tekście na temat właściwości jej naparu.

Przepis na napój z kwiatu lipy

Składniki: 1 łyżeczka suszu kwiatu lipy, 1 szklanka wrzątku, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z malin

Sposób wykonania: Susz zalać wrzątkiem, przykryć na 15 min., odcedzić. Do przestudzonego naparu dodać miód i łyżeczkę soku z malin.

Jeżówka

Jeżówka purpurowa (echinacea) jest wykorzystywana w postaci herbatek i naparów. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwalergiczne. Badania dowodzą, że jej regularne przyjmowanie skraca czas trwania choroby oraz zwiększa odporność organizmu.

Powyższe produkty warto wprowadzić do diety jeszcze przed wejściem czasu gryp i przeziębień, aby wzmocnić odporność. Nie są to składniki niedostępne i skomplikowanie, dlatego każdy może je z powodzeniem stosować.

A Wy, jakie macie sposoby na poprawę odporności i przeziębienie?

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: grongar / Foter / CC BY

Zdjęcie 1 pochodzi z: jeffreyw / Foter / CC BY