Impreza na diecie to zawsze ciężki temat. Pyszne potrawy, słodkie napoje, alkohol - jak tu wybrać coś zdrowego? Jednak, jeśli Pani jest organizatorem, to już połowę problemu mamy z głowy. Wystarczy bowiem zastanowić się jakie przekąski przygotować, aby każdej bez wyrzutów spróbować i nie tłumaczyć się dlaczego stoimy z pustym talerzem.

1. Koreczki

Dietetyczne koreczki, koreczki, przystawka
Dietetyczne koreczki

Można użyć tutaj tak naprawdę wszystkiego, co da się nabić na wykałaczkę. Jednak, jeśli mamy przygotować wersję w miarę dietetyczną lepiej zrezygnować, a co najmniej ograniczyć ilość pleśniowych serów, czy tłustych kiełbas. Świetnie sprawdzą się natomiast chude wędliny, krewetki, warzywa, owoce. Wszystko zależy od wyobraźni.

2. Warzywa z dipem

Surowe warzywa pokrojone w słupki to marna przekąska na imprezę. Jasne, duże prawdopodobieństwo, że samych warzyw nikt nie tknie. Zmienić to może przygotowanie różnych ziołowych dipów na bazie gęstego jogurtu np. czosnkowy, koperkowy, paprykowy itd. Odrobina soli, pieprzu, przypraw, świeżego czosnku, cebulki, koperku sprawi, że nikt nie pogardzi taka przystawką, nawet, jeśli jej podstawą będą surowe warzywa.

3. Chipsy warzywne

Są świetną alternatywną smażonych chipsów ziemniaczanych. Producenci prześcigają się obecnie w atrakcyjności tego wyrobu. Można wybrać chipsy z przeróżnych warzyw z rozmaitymi dodatkami.

4. Kanapeczki 

Kanapka dietetyczna, Kanapka z warzywami
Dietetyczna kanapka

Kolorowe, pełne warzyw kanapki zawsze są hitem imprez. Do ich przygotowania najlepiej użyć chleba razowego, żytniego, orkiszowego, podzielić je na części (około jednego kęsa), posmarować chudym serkiem z dodatkiem ziół, dodać chude wędliny, sery, warzywa, posypać ziołami.Zamiast chleba można użyć też pełnoziarnistego placka do tortilli. Sukces murowany.

5. Frytki dietetyczne

Frytki na dietetycznej imprezie? Czemu nie? Wystarczy seler, przyprawy, trochę oliwy lub oleju i piekarnik. Przepis jest banalny, a smak niesamowity. Co najważniejsze 100g takiej potrawy to tylko 54 kcal!

6. Suszone warzywa i orzechy

Bakalie, orzechy
Bakalie

Są dość kaloryczne, jednak bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo składników mineralnych i witamin, poza tym są źródłem błonnika pokarmowego. Po zjedzeniu porcji orzechów i suszonych owoców na długo zaspokoimy głód, poprawiając jednocześnie perystaltykę jelit.

7. Owsiane ciasteczka

Owsiane ciasteczka z dodatkiem miodu, owoców suszonych, ziaren, orzechów to świetna i sycąca przekąska. Pamiętajmy jednak, że to nadal słodycz, warto więc ograniczyć się więc do 2-3 ciasteczek.

Mając stół zastawiony takimi dietetycznymi pysznościami z pewnością nie będzie Pani miała problemu z wyborem czegoś dla siebie. A myślę, że goście też nie będą zawiedzeni ;-)

Zdjęcie tytułowe pochodzi z:Photo credit: Editor BFoterCC BY

Zdjęcie 1 pochodzi z: avlxyzFoterCC BY-SA

Zdjęcie 2 pochodzi z: SweetOnVeg / Foter / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: Nomadic Lass / Foter / CC BY-SA