Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Cynamon – przyprawa, która większości z nas kojarzy się z wieczorem przy kominku, ciepłym kocem, grzańcem, czy placuszkami do ciepłego kakao. Czy to tylko niepowtarzalny smak i zapach zachęca do jego użycia, czy można mówić tutaj też o pobudkach zdrowotnych? Czy cynamon jest zdrowy? Na co pomaga cynamon? Czy cynamon może szkodzić? Jaka jest bezpieczna ilość cynamonu? Ile można jeść cynamonu tygodniowo? Czy cynamon może zatruć? Jakie są właściwości cynamonu? Który cynamon jest najlepszy?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Cynamon znany jest nie od dziś. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki, bolesnych miesiączek oraz poprawy krążenia, a tym samym rozgrzania. Cynamon jest nieopisanym składnikiem potraw. Już teraz możemy postawić tezę, że jest nie tylko smaczny, ale w odpowiedniej ilości bardzo zdrowy. Dlaczego?
Według ekspertów dzienne spożycie cynamonu Cassia, biorąc pod uwagę również ilość kumaryny wprowadzanej z innych źródeł np. kosmetyków wynosi dla: dziecka w wieku przedszkolnym - 0,1g, dziecka w wieku szkolnym - 0,2 g , dorosłego - 5g.
To bardzo niewiele, nawet dorosły może spożyć bezpiecznie zaledwie 1/6 płaskiej łyżeczki cynamonu. Pamiętać należy, że kumaryna jest też składnikiem wielu roślin, głównie traw np. turówki wonnej zwanej popularnie żubrówką, kasztanowca zwyczajnego, ziela nostrzyka, ruty, bylicy oraz macierzanki, owocu aminka egipskiego, kwiatów i liści lawendy lekarskiej.
Najbardziej ceniony jest cynamon Cejloński, charakteryzujący się słodkim smakiem. Laski tej odmiany są miękkie i łatwo można je zmielić. W sklepie odnajdziemy w większości cynamon troszkę gorszej jakości – Cassia. Jest on bardzo popularny przede wszystkim dzięki niższej cenie. Niestety, jest ciemniejszy i bardziej twardy niż Cejloński.
Sytuacja jest dość skomplikowana. Pomimo szeregu zalet cynamonu, ze względu na wspomnianą kumarynę z jego spożyciem musimy uważać. O czym pamiętać?
1. Najwięcej kumaryny zawiera pochodzący z Chin cynamon Cassia. Najlepiej go po prostu unikać, chociaż zdaję sobie sprawę, że to bardzo trudne. Ratunkiem będzie sprawdzanie pochodzenia cynamonu na opakowaniu oraz unikanie gotowych potraw z tą przyprawą – nie ma się co łudzić, że został w nich użyty cynamon Cejloński.
2. Kontroluj ile posiłków z dodatkiem cynamonu spożywasz. Większość naukowców zajmujących się tematem kumaryny sugeruje spożywanie potraw z cynamonem nie częściej niż 1 raz w tygodniu. Bezpiecznie jednak będzie również, jeśli codziennie zjesz tej przyprawy w ilości nie większej niż na czubku łyżeczki. Ilość ta będzie mniejsza w przypadku dzieci – tutaj codzienne spożycie nie wchodzi w grę.
Zgodnie z zasadą „Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest”, powinniśmy spożywać cynamon z umiarem. Nie należy, ze względu ma całą listę pozytywnych działań rezygnować z tej przyprawy. W jesienne wieczory będzie to zapewne idealny dodatek po napojów oraz potraw rozgrzewającychi poprawiających samopoczucie.
Zdjęcie główne:Photo credit: olfiika / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)
Zdjęcie w tekście:Photo credit: rpavich / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Używacie cynamonu? Jakie są Wasze ulubione przepisy z cynamonem? Może znacie przepis na zdrowe napoje z cynamonem? Podzielcie się z nami w komentarzach?
Komentarze
lenina89
9 września 2014, 08:40
Najpierw piszecie, że może "pomóc w ochronie kości i przeciwdziałać anemii", a później, że właściwie jest dosyć szkodliwy i trzeba ściśle pilnować jakiej ilości się używa. Ciekawa jestem ile razy musiałabym przekroczyć bezpieczną dawkę, żeby mi to pomogło na anemię... Nie można już zostać przy tym, że to pyszna przyprawa i nie dopowiadać rzekomych właściwości prozdrowotnych?
zdenka83
8 września 2014, 23:26
uwaga na błędy: "Pomimo szeregu zalet cynamonu, ""ze względy na"" wspomnianą ..." "... ze ""względu ma całą"" listę pozytywnych..." autorka ma chyba problem ZE WZGLĘDU NA
serce.justyna
8 września 2014, 22:20
lubie jesc cynamon slyszalam ze zmiejsza laknienie na slodycze :)
paula15011
8 września 2014, 20:04
A ja jem dziennie tyle cynamonu, że prędzej mi zaszkodzi niż pomoże :D Ale nie obchodzi mnie to bo kocham cynamon <3
.Alice.
8 września 2014, 19:25
Uwielbiam cynamon więc tym bardziej cieszą mnie wszelkie wzmianki o jego dobrym wpływie na organizm :)