- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Chcesz jeść zdrowo, ale ciągle brakuje Ci czasu i chęci na gotowanie? Boisz się, że odżywcze posiłki zrujnują Cię finansowo, a co gorzej - nie przepadasz za zmywaniem? Jeśli na którekolwiek z pytań odpowiedziałaś twierdząco - ten artykuł jest dla Ciebie. Czytaj dalej i koniecznie zapoznaj z pojęciem “meal prep”. Dowiedz się jak ułatwić sobie zdrowe odżywianie, rozpocząć planowanie posiłków i wiele więcej!
Meal prep to metoda przygotowywania posiłków idealna dla zabieganych. Oszczędza czas - a dzięki wykorzystywaniu całych produktów i jednorazowym gotowaniu na kilka dni - także pieniądze. Na dodatek, przygotowane z wyprzedzeniem posiłki ułatwiają podążanie za planem dietetycznym, przez co system ten może wspierać proces odchudzania.
Można wyróżnić kilka etapów meal prepa. Są to: planowanie, robienie zakupów i przygotowanie. Zacznij od zaplanowania rozpiski - przemyśl co będziesz jeść i w jakim dniu. Następnie zrób zakupy bazując na pomysłach na cały tydzień. Dalej, zostaje już tylko przygotowanie. Początkowo planowanie posiłków może wydawać się czasochłonne. Pamiętaj jednak, że z czasem będzie tylko łatwiej. A znajomość przepisów, kolejne wprowadzone ułatwienie będą zachęcać do korzystania z tej metody. Pomyśl tylko - przy każdej sałatce nawet nie będziesz musiała wyciągać deski, myć jej po użyciu, nie mówiąc już o obieraniu warzyw. Wydatek czasu na planowanie i przygotowanie całości zwróci się z nawiązką.
Punkt pierwszy - Planowanie. Uwzględnij swoje preferencje i znajdź jak najwięcej przepisów, które przygotujesz “przy okazji” robienia czegoś innego. Jeśli wiesz, że jednego dnia planujesz bataty do obiadu jako dodatek do mięsa i warzyw - przygotuj ich więcej i wykorzystaj puree z nich do zrobienia ciasta w stylu: brownie na batatach lub jako dodatek do sałatki. Zjadłabyś placuszki dyniowe? Przygotuj więc więcej puree z dyni, które wykorzystasz do zupy dyniowej, kopytek czy do curry dyniowego. Nadwyżkę puree zamroź.
Szukaj drobnych optymalizacji. Przy okazji pieczenia skyrników, wykorzystaj rozgrzany piekarnik i zrób pieczone warzywa lub mięso z rękawa.
Korzystaj z gotowców, półproduktów. Wykorzystaj dobrej jakości gnocchi, pierogi, zupy lub mrożone mieszanki na zupy. Używaj konserwowych roślin strączkowych - pamiętaj jednak, by dokładnie opłukać je z zalewy.
W meal prepie pomoże Ci także korzystanie z tych samych pojemniczków oraz tych samych miarek. Jeśli jednorazowo nauczysz się jakich proporcji użyć - kolejne meal prepy będą znacznie łatwiejsze i już prawie automatyczne ;)
Możesz podejść do tego na dwa sposoby - zaplanować posiłki, które będą już czekały na Ciebie w pojemniczkach w całości lub przygotować składniki i łączyć je dopiero na talerzu. Żadna z nich nie jest opcją gorszą. Wybierz zgodnie z preferencjami ;)
Kroisz marchewkę do leczo? Pokrój jej więcej, przełóż do słoika i zalej wodą. W ten sposób będziesz mieć słupki marchewki do hummusa. Dwa posiłki załatwione, a deska tylko raz brudna! Pęczek rzodkiewek oczyść i przechowuj w zamkniętym pojemniczku w lodówce gotowe do schrupania przy okazji kanapek. Podczas gotowania kaszy - krój mięso, a w czasie pieczenia brownie z batatów zrób sos i zamarynuj warzywa, które w kolejce ustawią się do upieczenia. Tym sposobem przeszliśmy przez punkt trzeci, czyli - Przygotowanie.
Nie zapominamy jednak o punkcie drugim, czyli - Zakupach. Kupuj na promocjach, większe ilości. Jeśli ugotujesz więcej niż planowałaś - nie martw się. Gotowanie nadwyżek pozwoli Ci mieć danie “na gorszy” czas. Wystarczy je zawekować czy zamrozić i danie awaryjne będzie gotowe. Mrożenie jest bardzo dobrą metodą przechowywania żywności. Nie bój się go. Oszczędzaj czas i finanse.
Przy planowaniu posiłków wykorzystaj przepisy łatwe do dzielenia, np. gulasz, leczo, a także te, o których na pierwszą myśl nie pomyślałabyś, że będą dobrą opcją - np. owsianka. Poddaj się fantazji.
Zaczynamy pomysł na meal prepy:
Owsianka nocna - przygotuj bazę od razu do trzech pojemniczków. Do każdego z nich wsyp płatki, skyr i mleko. Wymieszaj, zamknij i przełóż do lodówki. Każdego ranka będziesz mieć opcję dodania innych orzechów i innych owoców, dzięki temu będzie bardziej różnorodnie.
Na obiad zrób curry dyniowe z dobrej jakości gotowymi kopytkami. Pamiętaj, by przygotować więcej puree z dyni. W następnych dniach zrób z niego zupę krem. A gdy dynia będzie siedzieć w piekarniku przygotuj marynatę do mięsa z warzywami, które upieczesz zaraz po dyni.
Zostało Ci mleczko kokosowe z przygotowania sosu curry? Pozostałą część mleczka zamroź lub zrób pudding chia. To pomysł na świetny podwieczorek, wystarczy dodać nasiona chia, słodzik i odstawić do lodówki do napęcznienia na kilka godzin, ale spokojnie taka mieszanka wytrzyma kilka dni. Przed podaniem wyłóż owoce i gotowe.
Gotując zupę, zamiast kroić włoszczyznę - wykorzystaj mrożoną. A w czasie jej gotowania przygotuj ciasto na placuszki i smaż je w czasie, gdy zupa będzie “na ogniu”. Będziesz mieć idealny posiłek na zimno na dzień kolejny ;)
Daj znać w komentarzu czy korzystasz z tej metody, a także jak się u Ciebie ona sprawdza. Podziel się największymi wyzwaniami, z którymi zmagasz się podczas przygotowywania meal prepa.
meal prep, meal prep co to , meal prep przepisy, meal prep dla początkujących, meal prep pojemniki , planowanie posiłków jak planować posiłki, gotowanie na kilka dni przepisy.
Komentarze