- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Tłuszcze stanowią istotny składnik naszej diety i są niezbędne dla prawidłowego działania organizmu. Do głównych ich funkcji należą:
Tłuszcze dzielimy na różne rodzaje, w zależności od ich budowy chemicznej. Możemy wyróżnić m.in. tłuszcze nasycone i nienasycone, które różnią się obecnością wiązań podwójnych w cząsteczce.
Nasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie, produktach mlecznych, czy jajach. Wyjątkiem wśród produktów pochodzenia roślinnego są niektóre oleje roślinne - olej kokosowy i palmowy. Głównie tłuszcze nasycone znajdują się w produktach takich jak:
Tłuszcze te negatywnie wpływają na profil lipidowy zwiększając stężenie frakcji LDL cholesterolu (tzw. “złego cholesterolu”), a także zwiększają ryzyko zakrzepów naczyniowych. Nadmierna podaż tłuszczów nasyconych w diecie wiąże się także z większym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, np. miażdżycy, zawału serca, nadciśnienia tętniczego. Także zwiększa ryzyko cukrzycy typu II i nowotworów m.in. raka piersi, jajnika oraz jelita grubego. Dlatego zalecane jest, aby udział tłuszczów nasyconych w diecie był tak niski, jak to możliwe.
Nienasycone kwasy tłuszczowe występują głównie w produktach roślinnych, choć dobrym ich źródłem są również ryby morskie. Dzielą się na jednonienasycone oraz wielonienasycone. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na profil lipidowy we krwi, zwiększając ilość frakcji HDL cholesterolu (tzw. “dobrego cholesterolu”).
Głównie występują w produktach takich jak:
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe również są korzystne dla zdrowia, szczególnie dla pracy serca, mózgu oraz układu nerwowego. Poprawiają profil lipidowy we krwi oraz mają działanie przeciwzapalne. Należą do nich kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.
Tłuszcze omega-3 znajdziemy głównie w:
Natomiast kwasy tłuszczowe omega-6 są obecne w:
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone różnią się strukturą chemiczną, a także wpływem na zdrowie.
Zdecydowanie tłuszcze nienasycone są korzystniejsze dla zdrowia. Należy starać się ograniczać ilość tłuszczów nasyconych w diecie. Tak jak zostało to już wspomniane, nasycone kwasy tłuszczowe negatywnie wpływają na stężenie cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko wielu chorób, głównie sercowo-naczyniowych. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają profil lipidowy, działają przeciwzapalnie i stanowią istotny składnik dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego i nerwowego.
Warto jednak zaznaczyć, że nadmierne spożycie tłuszczów (zarówno nasyconych, jak i nienasyconych) może prowadzić do nadwagi i otyłości. Tłuszcze dostarczają 9 kcal w 1 g, dlatego spożywając spore ilości tego makroskładnika łatwo można przekroczyć swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Dla zobrazowania - 1 łyżka masła orzechowego (20 g) dostarcza ok. 140 kcal.
Oto kilka zasad, które warto wprowadzić w swojej diecie:
Do dań na zimno (np. sałatek) dodaj oleje tłoczone na zimno, np. olej lniany lub rzepakowy, czy też oliwę z oliwek.
Unikaj smażenia na maśle, oleju kokosowym, margarynie, czy smalcu. Zamiast tego, użyj oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Do sałatek, owsianek, jogurtów oraz past warto dodać orzechy lub nasiona.
Unikaj produktów z dodatkiem oleju palmowego w składzie.
Zrezygnuj z tłustych mięs i pełnotłustych produktów mlecznych. Zamiast tego wybierz chude części i gatunki mięs oraz chudy nabiał.
Ogranicz wysokoprzetworzone produkty, słodycze oraz fast-food, które zawierają tłuszcze nasycone oraz trans.
Komentarze