Orzechy laskowe cechują się znaczną zawartością białka i błonnika, stąd ich spożywanie sprzyja sytości. Dodatkowo, błonnik opóźnia opróżnianie żołądka, utrzymując go pełnym na dłużej. W ich składzie znajdziemy też jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają pozytywnie dla układu krwionośnego. Oddziałują na metabolizm lipidów, zmniejszając produkcję lipoprotein LDL (“złego”) i zwiększając produkcję cholesterolu HDL (“dobrego”) - chroniąc przed, np. miażdżycą. Głównymi kwasami tłuszczowymi orzechów laskowych są: kwas oleinowy i linolowy.  Kwas oleinowy korzystnie wpływa na komórki mózgowe i podobnie do kwasu linolowego - wspiera układ hormonalny. Jedną z czołowych właściwości orzechów laskowych jest umiejętność szybkiego znikania, szczególnie podczas ciekawego filmu lub oglądania wydarzeń sportowych. Pamiętaj jednak, że mimo zdrowotnych korzyści - są produktem wysokokalorycznym i należy kontrolować ich spożywaną ilość. Szczególnie powinny zadbać o to osoby z problemami z masą ciała. Dlatego, jeśli borykasz się z BMI wyższym niż 25 nie podjadaj ich pomiędzy posiłkami.

Orzechy laskowe - właściwości odżywcze

Wg USDA wartość odżywcza orzechów laskowych wynosi 628 kcal na 100g. To czyni je produktem wysokokalorycznym, który nie powinien być przekąską jedzoną bez limitu. Oprócz wspomnianej zawartości błonnika i białka, oraz udziału dobroczynnych kwasów tłuszczowych, orzechy laskowe są też dobrym źródłem witaminy E. W garści orzechów laskowych (ok. 30g) znajdziemy jej ok. 5mg, co stanowi blisko 50% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Są też bogate w wit. z grupy B - witaminę B1 i B5 - pozytywnie działające na układ nerwowy i mięśniowy, czy foliany - niezbędne w diecie wspierającej płodność.Zawierają też - silnie przeciwzapalne - związki fenolowe: kwas galusowy, epikatechiny, kwercetynę, kwas kawowy. Ich wpływ na zmniejszanie stanu zapalnego w organizmie ma mocne podłoże w publikacjach naukowych.Warto zwrócić uwagę, że podobnie jak inne orzechy, także orzechy laskowe zawierają kwas fitynowy, który zaburza wchłanianie niektórych składników mineralnych, np. żelaza czy cynku.

Orzechy laskowe prażone - właściwości

Właściwości prażonych orzechów laskowych delikatnie różnią się od tych bez takiej obróbki. Oprócz tego, że prażenie pozwala uzyskać produkt o zmienionym smaku, rozbudowanym zapachu i nowym wyglądzie - proces ten, podobnie jak inne metody obróbki cieplnej, powoduje straty witamin. Straty są zróżnicowane w zależności od temperatury i czasu trwania (im krócej trwa sam proces, tym mniejsze straty - nawet jeśli temperatura jest wyższa). Z jednej strony prażenie ujmuje witaminom, z drugiej jednak poprawia strawność produktu - zwiększając np. przyswajalność lipidów. Prażenie jest procesem przedłużania trwałości. Dzięki wysokiej temperaturze niszczone są potencjalne zanieczyszczenia mikroorganizmami. Jest to forma dbania o bezpieczeństwo produktu. Innym, niekoniecznie korzystnym, aspektem prażenia orzechów są zmiany w obrębie kwasów tłuszczowych. Dzięki zachodzącym w nim modyfikacjom dochodzi do strat w obrębie nienasyconych kwasów tłuszczowym, a wraz z tym utraty ich ochronnych właściwości dla układu krwionośnego.

Orzechy laskowe a zdrowie

Ich regularne spożycie powiązane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Badacze wskazują, że ich regularne spożywanie zmniejsza wartości cholesterolu ogólnego. Co więcej, jedno z badań wykazało, że wystarczy niespełna 30g dziennie do zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL. Jest to o tyle istotne, że obniżenie tego parametru, zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Miażdżyca z kolei jest jednym z czynników ryzyka zawału serca czy udaru mózgu.Dzięki zawartości składników przeciwutleniających orzechy laskowe mają działanie przeciwzapalne. Zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny w organizmie, nie powodując równocześnie przyrostu masy ciała. W garści orzechów laskowych (ok.30g) znajdziemy prawie 3,5 g błonnika, tak ważnego dla układu pokarmowego. Ich spożywanie może wpływać na kontrolę apetytu, a także na prawidłowe wypróżnianie. Naszym zdaniem lepiej spożywać głównie orzechy laskowe nieprażone. Mimo że proces ten polepsza strawność, zubaża jednak orzechy o cenne witaminy i wraz ze zmianą w profilu tłuszczowym zmniejsza pozytywny efekt nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm.