- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Dla jednych pragmatyczne bogactwo natury jedzone z myślą o zdrowym sercu, dla drugich główny składnik ulubionego kremu, a dla trzecich smakowita przekąska w sam raz na seans filmowy. O tym, który z motywów jest najlepszy i jakie są właściwości orzechów laskowych, a także czy wybierać prażone czy nie - dowiesz się w tym artykule
Orzechy laskowe cechują się znaczną zawartością białka i błonnika, stąd ich spożywanie sprzyja sytości. Dodatkowo, błonnik opóźnia opróżnianie żołądka, utrzymując go pełnym na dłużej. W ich składzie znajdziemy też jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają pozytywnie dla układu krwionośnego. Oddziałują na metabolizm lipidów, zmniejszając produkcję lipoprotein LDL (“złego”) i zwiększając produkcję cholesterolu HDL (“dobrego”) - chroniąc przed, np. miażdżycą. Głównymi kwasami tłuszczowymi orzechów laskowych są: kwas oleinowy i linolowy. Kwas oleinowy korzystnie wpływa na komórki mózgowe i podobnie do kwasu linolowego - wspiera układ hormonalny. Jedną z czołowych właściwości orzechów laskowych jest umiejętność szybkiego znikania, szczególnie podczas ciekawego filmu lub oglądania wydarzeń sportowych. Pamiętaj jednak, że mimo zdrowotnych korzyści - są produktem wysokokalorycznym i należy kontrolować ich spożywaną ilość. Szczególnie powinny zadbać o to osoby z problemami z masą ciała. Dlatego, jeśli borykasz się z BMI wyższym niż 25 nie podjadaj ich pomiędzy posiłkami.
Wg USDA wartość odżywcza orzechów laskowych wynosi 628 kcal na 100g. To czyni je produktem wysokokalorycznym, który nie powinien być przekąską jedzoną bez limitu. Oprócz wspomnianej zawartości błonnika i białka, oraz udziału dobroczynnych kwasów tłuszczowych, orzechy laskowe są też dobrym źródłem witaminy E. W garści orzechów laskowych (ok. 30g) znajdziemy jej ok. 5mg, co stanowi blisko 50% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Są też bogate w wit. z grupy B - witaminę B1 i B5 - pozytywnie działające na układ nerwowy i mięśniowy, czy foliany - niezbędne w diecie wspierającej płodność.Zawierają też - silnie przeciwzapalne - związki fenolowe: kwas galusowy, epikatechiny, kwercetynę, kwas kawowy. Ich wpływ na zmniejszanie stanu zapalnego w organizmie ma mocne podłoże w publikacjach naukowych.Warto zwrócić uwagę, że podobnie jak inne orzechy, także orzechy laskowe zawierają kwas fitynowy, który zaburza wchłanianie niektórych składników mineralnych, np. żelaza czy cynku.
Właściwości prażonych orzechów laskowych delikatnie różnią się od tych bez takiej obróbki. Oprócz tego, że prażenie pozwala uzyskać produkt o zmienionym smaku, rozbudowanym zapachu i nowym wyglądzie - proces ten, podobnie jak inne metody obróbki cieplnej, powoduje straty witamin. Straty są zróżnicowane w zależności od temperatury i czasu trwania (im krócej trwa sam proces, tym mniejsze straty - nawet jeśli temperatura jest wyższa). Z jednej strony prażenie ujmuje witaminom, z drugiej jednak poprawia strawność produktu - zwiększając np. przyswajalność lipidów. Prażenie jest procesem przedłużania trwałości. Dzięki wysokiej temperaturze niszczone są potencjalne zanieczyszczenia mikroorganizmami. Jest to forma dbania o bezpieczeństwo produktu. Innym, niekoniecznie korzystnym, aspektem prażenia orzechów są zmiany w obrębie kwasów tłuszczowych. Dzięki zachodzącym w nim modyfikacjom dochodzi do strat w obrębie nienasyconych kwasów tłuszczowym, a wraz z tym utraty ich ochronnych właściwości dla układu krwionośnego.
Ich regularne spożycie powiązane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Badacze wskazują, że ich regularne spożywanie zmniejsza wartości cholesterolu ogólnego. Co więcej, jedno z badań wykazało, że wystarczy niespełna 30g dziennie do zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL. Jest to o tyle istotne, że obniżenie tego parametru, zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych. Miażdżyca z kolei jest jednym z czynników ryzyka zawału serca czy udaru mózgu.Dzięki zawartości składników przeciwutleniających orzechy laskowe mają działanie przeciwzapalne. Zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny w organizmie, nie powodując równocześnie przyrostu masy ciała. W garści orzechów laskowych (ok.30g) znajdziemy prawie 3,5 g błonnika, tak ważnego dla układu pokarmowego. Ich spożywanie może wpływać na kontrolę apetytu, a także na prawidłowe wypróżnianie. Naszym zdaniem lepiej spożywać głównie orzechy laskowe nieprażone. Mimo że proces ten polepsza strawność, zubaża jednak orzechy o cenne witaminy i wraz ze zmianą w profilu tłuszczowym zmniejsza pozytywny efekt nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm.
Komentarze
GrazynaAnnaM
27 lipca 2024, 08:10
No, poprawne zdjęcia są teraz. Widzę że usunieto ten nieszczęsny ostatni akapit. teraz całośc ma sens. Brakuje tylko słowa dziękuje, za zgłoszenie tych dwóch uwag.
Florentinaa
26 lipca 2024, 15:01
dzięki super przydatne
sachel
26 lipca 2024, 12:30
Dobrze, że zdjęcie orzechów poprawiliście, bo trochę wstyd pisać o laskowych, a nie odróżniać ich od włoskich.