#https://www.youtube.com/watch?v=fTtT4kbetbE: this watch video filewas automatically transcribed by Sonixwith the best speech-to-text algorithms.This transcript may contain errors.
Lektorka:
Dietowisko, podcast Vitalii. O zdrowiu, o jedzeniu i o życiu.
Kamil:
Cześć, witam Was w pierwszym odcinku podcastu Dietowisko. Dzisiejszy odcinek to superfoods czy super ściema. Dietowisko to podcast Vitalii, o zdrowiu, o jedzeniu i o życiu. Ja mam na imię Kamil, jestem członkiem zespołu Vitalia PL i w podkaście Dietowisko, razem z naszymi dietetykami będziemy rozmawiać na tematy które nas zastanawiają i nurtują, i dotyczą każdego z nas, bo żywienie, jedzenie dotyczy każdego z nas. Moim pierwszym gościem będzie Jagoda Krüger. Bardzo Cię serdecznie witam.
Jagoda:
Cześć bardzo mi miło. Dziękuję za zaproszenie. Fajnie jest tutaj być, w tym premierowym odcinku, także zaczynamy!
Kamil:
Tak słuchajcie, to jest nasz pierwszy odcinek, jesteśmy w pełnym stresie i tak naprawdę nie wiemy jeszcze czym będzie ten podcast, więc zdecydowanie zachęcamy Was do tego żebyście się z nami kontaktowali. Możecie do nas pisać na messengerze Vitalii możecie wysyłać do nas maila na pomoc@vitalia.pl z dopiskiem Dietowisko w temacie i oczywiście dawajcie nam znać, co chcielibyście usłyszeć, co wam się podoba, czego chcecie więcej, a czego nie chcecie wcale. Tak jak mówię będziemy się razem tutaj uczyć to będzie nasza wspólna przygoda czym ten podcast może być, żeby podobał nam się wszystkim. Jagoda jest naszym pierwszym gościem, między innymi dlatego, że dopiero co pojawił się na naszym blogu wywiad z nią, który możecie przeczytać i gdzie możecie usłyszeć jak zostać dietetykiem, co to znaczy być psychodietetykiem, nawet słuchajcie jak się pracuje w Vitalii - więc wszystko to możecie przeczytać w wywiadzie z Jagodą właśnie na naszej stronie. A my zaczynamy od prasówki. Prasówka - o tym przeczytacie na naszym blogu. Słuchajcie, na stronie vitalia.pl możecie zobaczyć artykuł niemal na każdy temat. Od 16 już lat piszemy artykuły na wszelakie tematy, więc jesteście w stanie znaleźć tam prawie wszystko. A w ostatnim tygodniu mieliśmy sporo przepisów, którymi się dzieliliśmy, po pierwsze mieliśmy przepisy ze strączków, o tym jak trzeba i warto używać tych składników, bo mają zbawienne dla nas właściwości. Zaczęliśmy nową serię artykułów na temat ziół, Marika, tutaj od nas, zaczęła od kwiatu czarnego bzu i od tego czy kwiat czarnego bzu rzeczywiście jest trujący i niebezpieczny, więc jeżeli interesują Was właśnie takie tematy, to również będziemy mieli dla Was tego coraz więcej. No, ale przede wszystkim mój ulubiony Jagoda, Światowy Dzień Czekolady, był w zeszłym tygodniu i mamy całą górę przepisów prosto z Vitalii z właśnie tym składnikiem. Ale do Ciebie od razu pytanie, jak możemy nadal cieszyć się czekoladą i żeby nas za bardzo nie przybyło, czy to w ogóle możliwe?
Jagoda:
Jak najbardziej możliwe i myślę że na Vitalia.pl, w diecie Smacznie Dopasowanej to udowadniamy. Przede wszystkim należy wybierać czekoladę gorzką, czyli o wysokiej zawartości kakao. Czyli niestety akurat tutaj odpuszczamy sobie czekoladę mleczną z jakimś nadzieniem, karmelem, no bo to akurat nie będzie nam służyło, szczególnie jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Ale ta gorzka czekolada jak najbardziej, nawet jest wskazana w diecie ze względu na zawartość składników odżywczych, przeciwutleniaczy, dlatego jak najbardziej tutaj można to wpleść, i to jest wręcz wskazane.
Kamil:
Ja muszę powiedzieć że przez wiele lat jadłem tylko czekoladę mleczną i w pewnym momencie, muszę powiedzieć, że sam mi się trochę zmienił może smak, i teraz naprawdę innych niż gorzka specjalnie nie jem. I ten głęboki smak kakao, jest moim zdaniem pycha, plus starta czekolada, delikatnie, odrobinkę czekolady startej na jakiś deser z bananów czy coś, mmm, najlepiej.
Jagoda:
Smak się zmienia, ja też zauważyłam, że z wiekiem bardziej ta gorzka czekolada zaczyna smakować. I to jest dobra taka tendencja.
Kamil:
Tak jest. Jak najbardziej. Słuchajcie. Bardzo się cieszę w ogóle że mamy ze sobą psychodietetyka, będziemy dzisiaj rozmawiać o bardzo konkretnych rzeczach, ale powiem wam tak, jakby możesz mnie poprawić jeżeli błądzę, dla mnie jedzenie czy sposób odżywiania się to jest bardzo taka osobista personalna sprawa. To jest rzecz, która mnie przyjmuje, to jest rzecz która budzi we mnie ogromne emocje, i chciałbym się zapytać, czy to jest właśnie to, czym psychodietetyk się zajmuje, też tymi emocjami, które jedzenie w nas wzbudza?
Jagoda:
Jak najbardziej. Jedzenie, tak jak mówisz, może wywoływać różne emocje i też to jak się czujemy w trakcie jedzenia, czy to jak spędzamy czas jedząc, czy to z rodziną, jak celebrujemy posiłki - to wszystko też wynika z tradycji, z naszego pochodzenia. Więc jak najbardziej, to wpływa na emocje i też no niestety nie zawsze pozytywnie, ale też negatywnie. Wtedy jest taki zaburzony obraz tej relacji naszej z jedzeniem i psychodietetyk powinien właśnie pomóc ustalić prawidłową relację z jedzeniem, jak tym jedzeniem się faktycznie cieszyć, jak się nie bać tego jedzenia, bo teraz to jest niestety bardzo powszechne, że jedzenie może wywoływać lęk. Jakie mogą być konsekwencje spożywania jakichś produktów... Więc to jest taki skomplikowany temat, ale też bardzo na czasie w tym momencie,
I słuchajcie, będziemy też właśnie o takich rzeczach rozmawiać, o takich aspektach. Oczywiście konkrety, praktykalia, to dokładnie czego unikać a czego powinno być więcej w Waszej diecie. O tym wszystkim będzie mnóstwo. Natomiast w tym podkaście, nie chcemy nigdy zapominać o tym, że jedzenie jest w relacji do osoby która je. I w związku z tym bardzo o tej relacji też chcemy dyskutować i pokazywać Wam, jak ta relacja właśnie może być radosna, bo podoba mi się to co powiedziałeś. Chodzi o to żebyśmy wrócili do naturalnego stanu, kiedy najzwyczajniej w świecie chwytamy coś do jedzenia w rękę i sprawia nam to przyjemność, i jednocześnie nie robi nam krzywdy, nie szkodzi itd. Więc to również z całą pewnością będą tematy, o których będziemy rozmawiać. Ale dzisiaj temat tygodnia.
Lektorka:
Temat tygodnia - dlaczego się dzisiaj spotkaliśmy.
Kamil:
Superfood czy superściema. Temat może nie jest tak bardzo kontrowersyjny, jak może odrobinę przekłamany. Może odrobinkę nie do końca wiemy o alternatywach, nie do końca wiemy o o tym co to w ogóle jest i chcemy dzisiaj odczarować dla Was ten temat. Ostatnio nawet w artykule na naszym blogu o borówce amerykańskiej padło to magiczne hasło superfood i ja chciałem się zapytać na początku czym tak naprawdę są superfoods? Czy to jest, i to jest drugie dodatkowe, czy to jest takie słowo które pada w podręcznikach dla dietetyków? Czy to jest hasło bardziej?
Jagoda:
To znaczy nie ma jednej konkretnej definicji dla terminu superfoods. To zostało utworzone też może trochę na potrzeby marketingu niektórych produktów, więc pod tym względem superfoods może się niektórym kojarzyć właśnie z jakimiś reklamami, czy zachęcania do jakiejś egzotyki. Ale tak naprawdę to jest prawidłowy termin, ponieważ odnosi się do produktów, które mają wyjątkowy skład, zawierają składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze i to połączenie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Mają też takie działanie np. przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, wzmacniające odporność, hamujące procesy starzenia, a więc bardzo wiele takich pozytywnych aspektów można wyciągnąć. I przyjęła się ta nazwa superfoods, myślę, że ona jest prawidłowa. Jednak niestety trochę się może źle kojarzyć z racji jego wykorzystania.
Kamil:
Wszystko to co mówisz jest dla mnie jasne, ale tak sobie myślę że jest w sumie mnóstwo produktów bogatych we wspaniałe składniki, które są dla nas pozytywne, pomocne są dla naszego organizmu. Mi, jako laikowi, od razu przychodzi do głowy cytryna. Cytryna ma mnóstwo witaminy C, dlaczego ona, cytryna, nie jest superfood a coś innego jest? Kiedy coś się staje superfood?
Jagoda:
Wiesz co, tutaj też nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo ten temat jest cały taki rozległy i na pewno nie zamknięty. Więc ta lista superfoods jest też... nie ma takiej spójnej listy, jest ona bardzo rozległa. Tak naprawdę nie wiadomo, kiedy skończyć mówić o tym superfoods. I na przykład cytrusy też można zaliczyć do superfoods, właśnie ze względu na zawartość wysoką witaminy C, ale też innych związków przeciwutleniających. Więc dobrze Ci się kojarzy, że cytryna może być superfoods, bo tak jak najbardziej możemy ją też pod tą listę podciągnąć. Jest bardzo ważne...
Kamil:
A posłuchaj, czy to jest tak, że skład tych konkretnych produktów np. jest rzadki w sensie, np. trudno jest w normalnej diecie otrzymać tak dużą dawkę danego minerału, czy składnika i dlatego wyróżniamy tam jakąś borówkę amerykańską jako superfood.
Jagoda:
No właśnie to może być trochę takie zgubne myślenie, że tylko sięgając po te superfoods możemy zbilansować naszą dietę, bo mamy bardzo dużo polskich produktów, które na pierwszy pierwszy rzut oka nie wydają nam się superfoods, np. dynia jabłka to są takie powszechne produkty.
Kamil:
Właśnie moje nastęne pytanie, bo to jest dla mnie też fascynujące - czy superfoods to mogą być tylko te egzotyczne jagody z dalekich krajów, czy po prostu mogę pójść na polski, zwykły bazarek i znaleźć? Albo nie wiem, na mojej działce, czy na moim balkonie? Czy mogę znaleźć coś, co byśmy uznali za superfoods, co by miało tak dla nas...
Jagoda:
Jak najbardziej. I no niestety jak nawet wyszukasz frazę superfood w Internecie, to pierwsze, co wyskoczy to jagody Acai, jagody Goji chlorella, takie produkty które brzmią już egzotycznie.
Kamil:
Dokładnie tak oczywiście to jest ekscytujące ale właśnie dlatego chciałem się zapytać o to czy my w naszej polskiej rzeczywistości możemy po prostu pójść i kupić sobie coś i to będzie nasz Superfund jak najbardziej.
Jagoda:
Naprawdę do każdego tego egzotycznego super foods możemy znaleźć taki polski zamiennik np. modne są owoce NI czyli to jest super barwa indyjska i ten sok wykazuje działanie przeciwbólowe także w śród Poli Polinezji czeków. Jest takie przekonanie że to jest naturalna naturalna aspiryna no ale my mamy ten czarny bez o którym już wspomniałeś o którym pisała Marika i on też ma takie działanie jest podawany. Czy przy jakichś bólach czy przy przeziębienia jak ma takie działanie właśnie
Kamil:
Prostu
Jagoda:
Bakteryjne więc i to jest taki prawdziwy polski Superfund o którym nie mówi się tak głośno jak o tych egzotycznych produktach a bardzo łatwo można sok z czarnego PZU kupić w aptekach w sklepach malarskich czy w sklepach bio i te krzewy są czarnego powszechne można je znaleźć w lasach zaroślach łąkach
Kamil:
Czy też w moich myślach by było czy jak jesteśmy na wakacjach i wyjdziemy w polski las to czy znajdziemy coś co co jest super Putin co moglibyśmy
Jagoda:
Spożywać np. właśnie czarny bez czy też grzyby grzyby też są zaliczane do Superfund.
Kamil:
A co jest takiego w grze.
Jagoda:
Np. witamina E witamina D to wprawdzie nie jest taka witamina D jak np. z tłustych ryb ale jednak jest to źródło witaminy D i grzyby stanowią fajny zamiennik mięsa teraz też jest to bardzo
Kamil:
Często ściga się z magią bo nie jem mięsa
Jagoda:
Więc sam pewnie często wykorzystuje grzyby jako zamiennik więc
Kamil:
To jest bardzo
Jagoda:
Fajny zamiennik też taki przypominający właśnie w tekstu że daje takie uczucie faktycznie tak jak było to mięso więc można można znaleźć te Superfund w lesie w suche na łąkach są to bardzo możliwe
Kamil:
I teraz z tego co przygotowując się tak pobieżnie czytałem to też do pewnego stopnia takie rzeczy nie wiem jak szpinak czy takie zupełnie pospolite wydawałoby się dla nas pospolite rzeczy też są niezwykle bogate w takie bardzo dla nas korzystne elementy i dlatego jeśli chcemy zapytać o polskie dania czy czy taki polski talerz bo tutaj zaczyna się problem z którym się zmaga dietetyk jak pracuje z pacjentem czy taki typowy polski talerz czy on może być bogaty w Superfund czy w składniki takie właśnie wyjątkowo cenne.
Jagoda:
No i właśnie tutaj też jest zaskakujące to że znowu jest to bardzo powszechne że w zasadzie na co dzień jemy produkty które się wydają normalne a czy takie pospolite a się okazuje że to są właśnie te super foods takie polskie np. ziemniaki też można zaliczyć do super bo tak naprawdę dla Polaków ziemniaki są głównym źródłem witaminy C bo same nie dostarczają ich jakichś ogromnych ilości ale ze względu na spore spożycie wśród Polaków ziemniaków to one stają się już dobrym źródłem tej witaminy np. nie musimy już sięgać po bardziej egzotyczne Batata tylko na nasze ziemniaki już już są fajnym Superfund. Tak jak wspomniałeś szpinak jarmuż Bruksela to są produkty które można porównać do takich znanych Superfund to mikro Talk czyli np. chlorek Relax czy z Berlina. I tutaj mają podobne właściwości podobne o zawartość składników odżywczych witamin czy składników mineralnych no ale są naturalne po mikro ulgi. Raczej należy je sprowokować i dopiero potem tworzy się preparaty tabletki czy kapsułki do sprzedaży czyli już suplementy diety na szpinak jarmuż Bruksela to mamy naturalnie nie potrzebujemy kupować tego w formie suplementu tylko 60
Kamil:
Proc. w Italii nasuwają się tyle na temat tego jak trzeba być ostrożnym jeżeli chodzi o wybór suplementów diety że za każdym razem jak mam jakąkolwiek okazję żeby po prostu zjeść coś co zerwało z I w ten sposób dostawać te rzeczy to zdecydowanie wolę
Jagoda:
Dokładnie i to jest też super że jest większa taka świadomość że był ten okres gdy ta rewolucja przemysłowa nastąpiła i wszystko było takie dostępne że po prostu kupowaliśmy co popadnie a teraz na szczęście już się zmienia ta tendencja i już nie jesteśmy tacy zachwyceni tym że wszystko jest takie dostępne tylko znowu zaczynamy zwracać uwagę na to co jest dla nas dobre i że tak naprawdę wiele tych pozytywnych dla zdrowia składników możemy mieć po prostu z żywności nie przetworzonych którą sami przygotujemy i to jest dla nas najlepsze naszego samopoczucia dla zdrowia.
Kamil:
Dwie rzeczy mnie stanowiły w tym co powiedziałeś czytam za ciekawe. Pierwsze to jest wspomniałeś o jarmuż i to jest moim zdaniem bardzo fajny przykład tego jak coś co było egzotyczne i co było prawda hip serbskie i chipsy z Jarmuż u jadło się w modnych restauracjach zamieniło się troszkę jakby zbliżyło się do tej naszej Wołoszczyzny w tym sensie że nie jest to chyba już teraz nie jest postrzegana jako niezwykła egzotyczna. A tymczasem rzeczywiście Jarmuż posiada bardzo wiele bardzo fajnych składników.
Jagoda:
Jeśli nie jesteśmy przekonani bo też nam się Jarmuż wciąż kojarzy jakaś egzotyczna no to oczywiście ten szpinak też jest super szpinak jest proponowane jako taki taki super produkt już nawet w bajkach o OWP i o to się mówiło
Kamil:
Super siłę zdobywa
Jagoda:
Zaś tym jest to są produkty które na pewno powinny być w naszej diecie chociażby ze względu na zawartość kwasów polowego są zalecane do spożycia chociażby kobietom w ciąży właśnie ze względu na kwas foliowy ale też zawierają naprawdę tyle witamin składników mineralnych przeciw utleniania czy że to są kopalnią zdrowia. Co sobie tak naprawdę nie zdajemy sprawy że
Kamil:
Wszyscy którzy mówicie że macie złe wspomnienia z przedszkola że już zmuszali was. Zapewniam was że można przyrządzić szpinak tak że zakręci Wam się w głowie z tego jak będzie smakował jest bardziej uniwersalna to jest ten składnik
Jagoda:
Pasuje do wielu wielu dań. Czy dokona tego
Kamil:
Na własnej skórze co można zrobić. No właśnie więc nie bójcie się szpinaku. I druga rzecz o której powiedziałeś też w kontekście Superfund zastanawia powiedziała się ziemniaka że o one co prawda nie mają bardzo wiele witaminy C ale ponieważ spożywamy ich bardzo dużo stosunkowo dużo w Polsce to one stały się ważnym źródłem witaminy C i pomyślałem sobie że też troszkę tu jest kwestia takiego balansu to jest pewnie też słowo które u dietetyka dotyka każdego dnia nad głową wisi świeci się jasno że tak naprawdę też chodzi o zbudowanie balansu jakiejś harmonii w naszym żywieniu i to niekoniecznie musi być tak że musisz zjeść rano 5 cytryny. I to jest pieniądze tylko może naturalnie w swojej diecie znajduje się tak dużo innego składnika ziemniaków że ten balans nadal istnieje.
Jagoda:
Jasne ten balans jest bardzo ważny. Bez tego nie wyobrażam sobie Skutecznej Diety czy to odchudzanie czy w ogóle zdrowej relacji z jedzeniem bo czasem myślimy tak 0:1 słowo że muszę jeść ten szpinak bo jest niezbędny bez niego nie uda mi się osiągnąć celu czy być zdrowym. A tak też nie jest jako dietetyk. Jestem zdania że jak nie lubisz to nie zmusza się bo to jest pierwszy krok żeby po prostu się poddać i nie wytrwać w tych naszych
Kamil:
Tylko dietetyk proszę państwa do nas mówi. Ona od razu będzie się martwić o to żebyście wytrwali w tych swoich postanowieniach żywieniowych. Tak jak mówisz
Jagoda:
Nie możemy myśleć tylko tylko tak prosto linii nie tylko trzeba szukać alternatyw i jest to możliwe. Dlatego też zachęcamy do kontaktu z waszymi dietetyka i gdy macie jakieś rozterki martwcie się to zawsze zawsze chętnie pomożemy bo to jest jednak ważne. Jeżeli decydujemy się już na krok z dietą to żeby to zrobić mądrze i żeby to zrobić jak najbardziej przyjemnie i żeby to zostało z wami na długo a nie żeby to było po prostu zgubienia czterech kilogramów i zapomnienia o diecie.
Kamil:
Nawet jeżeli nie korzystacie z witali tylko z usług po prostu dietetyka chcę wam powiedzieć bardzo wprost żadnego nie ma wstydu ani problemu żeby wprost dietetyka wypowiedzieć. Ja tego po prostu nie lubię to mi nie smakuje. Dietetyk ma cały arsenał składników produktów i dań który może wam zaproponować jako alternatywy i nie ma tutaj żadnego problemu. To jest właśnie magia i praca dietetyka który potrafi z wami współpracować i wam zaproponować rzeczy które wam normalnie będą smakować najzwyczajniej w świecie
Jagoda:
I też chciałabym tutaj dodać że też w kontekście naszego tematu Super food to takie egzotyczne produkty o których wspominałem przekazać jagody Asi bo takie produkty nie pojawiają się w diecie smacznie dopasowane. Ale to dlatego że w Polsce mamy taką szeroką gamę produktów naturalnych nie takich egzotycznych importowanych które są zaliczane do Superfund że tak naprawdę z takich podstawowych produktów możemy stworzyć prostą dietę o świetnym składzie i i to też chcielibyśmy udowodnić że nie trzeba wcale sięgać po egzotyczne czy po jakieś diety cud która niestety cały czas gdzieś tam są modne tylko możemy naprawdę postawić na prostotę i osiągać rewelacyjne cele zmieniać nasze nawyki na na zawsze i naprawdę wyciągać z tego dużą wartość.
Kamil:
Jest jeszcze jedna rzecz która jest bliska memu sercu które a propos w ogóle produktów egzotycznych i nie lokalnych. I to jest kwestia tego jak bardzo nie ekologiczne jest przeprowadzanie często upraw w warunkach gdzie i ludzie którzy pracują na takich plantacjach i systemy ekosystemy wodne w takich miejscach są wykańczają ale później transport tego z drugiego końca świata do nas żebyś ty mógł zresztą jagody. Naprawdę zachęcamy Was z całego serca żebyście sami myśleli o tym żeby jeść lokalnie bo to też jest ekologicznie i to jest dla
Jagoda:
Nas dobre ale też dla naszego portfela bo te egzotyczne produkty z tej listy Superfund no niestety trochę więcej trzeba zapłacić właśnie ze względu na transport na na te uprawy często te produkty występują głównie jako suplementy jak np. chlor Ella i nie wiem po co. Po co wydawać krocie na takie produkty gdy możemy to fajny sposób zastąpić takimi lokalnymi i naturalnymi produktami.
Kamil:
I to nas naturalnie prowadzi do następnego tematu bo jeszcze nie jestem w stanie wyobrazić jak wygląda Jagoda więc może tak wyglądać ale nasiona czy ja czy te ulgi które nagle tu mówisz muszą zostać poddane jakiemuś procesowi w ogóle żebyśmy spożywali to wszystko zaczyna być dla mnie odrobinę podejrzane. I co jeszcze mówisz o jeszcze niestety co jest droższe. Już moje uszy się nastawiają bo takie cudowne produkty zawsze też powodują że. Wątpliwości dlatego fajnie że rozmawiamy. Dlatego chciałem w każdym odcinku postaramy się podawać wam talerz sprawy.
Jagoda:
Będziemy obalać mity talerz prawdy
Kamil:
Obala mit dietetyczne mity i w związku z tym chciałem wprost zapytać czy to pojęcie Superfund to jest zabieg marketingowy i co ważniejsze czy to jest ściema.
Jagoda:
Na pewno jest to zabieg marketingowy bo sam powiesz jak byś usłyszał pierwszy raz określenie Superfund to jest to zachęcające. Na pewno masz ochotę więcej się o tym dowiedzieć. Kupić spróbować. Ja pamiętam jak pierwszy raz słyszałam o takich produktach to chciało się tego spróbować poczytać o zastosowaniach bo to było po prostu coś nowego modnego ale też to są naprawdę produkty wartościowe. Więc to też nie można tak powiedzieć że to jest ściema tylko ta nazwa skąd się wzięła i wzięła się z tego że naprawdę te produkty mają bardzo dobry skład i przede wszystkim jeżeli chcemy wyciągnąć dobroczynne efekty z tych produktów no to musimy spożywać je regularnie ale przede wszystkim połączyć je z taką racjonalną zdrową dietą i myślę że tutaj takim. Nie wiem czy zabiegiem marketingowym ale takim trochę niebezpieczeństwem może być to że często nie widzimy tej szerszej perspektywy i po prostu myślimy sobie Superfund fajnie mają ileś witamin składników mineralnych tych przeciwlotniczych więc na pewno będę zdrowy jak sobie dorzuca do księgi. Tylko potem jeżeli zjem fast foody jakieś góry słodyczy no to to nic nam nie da więc nigdy. To jest tak samo suplement diety nigdy nie wystarczy brać jakieś suplement i już oczekiwać zdrowia i że wszystkie problemy odejdą w niepamięć tylko zawsze to trzeba połączyć z tym dobrym stylem życia czyli właśnie ze zrównoważoną dietą z aktywnością fizyczną. Więc to nigdy nie jest tak że same Superfund po prostu zrobią robotę tylko my musimy. Musimy pamiętać że to jest tylko krok że to jest tylko element całości a nie że to jest po prostu koniec naszych starań.
Kamil:
Być może niektórzy z Was zaczęli słuchać tego protestu. Myśleliście że na końcu wam zdradziły że to wszystko jest oszustwo i że w ogóle. Absolutnie nie wierzcie nie to jest to o czym chcemy powiedzieć chcemy wam powiedzieć rozsądnie patrzcie na cały swój jadłospis dnia patrzcie na niego jak na układanki i musicie rozumieć że tak jak dieta składnik owych i wszystkich dieta cud nie ma żadnej jednej rzeczy która dostarczy Wam wszystkiego co jest wam potrzebne i to jest chyba taka rzecz którą ja myśląc o tym nagraniu chciałbym żeby brzmiała że pamiętajcie że czy Superfund czy zwykłe Foods czy pospolite warzywa czy pospolite Jagody z krzakami wszystkie mogą być częścią układanki i to wydaje mi się że chcielibyśmy wam przekazać. Ale jeżeli już wiemy że jest to w pewnym sensie też chwyt marketingowy i nie ukrywajmy na pewno tak bo pojawia się to właśnie wielkimi literami na opakowaniach itd to chciałem zapytać o drugą rzecz którymi dietetyk się martwi czyli o etykiety. Jak bardzo możemy ufać produktom na których jest wielki napis Superfund czy jest coś na etykiecie co możemy sprawdzić żeby potwierdzić że to nam pomoże że będzie miał w sobie w środku to co mówi to znaczy na etykiecie.
Jagoda:
Trzeba wierzyć bo producent ma obowiązek umieścić na etykiecie to co
Kamil:
Odwraca opakowanie na drugą stronę i czytamy
Jagoda:
Co tam się dzieje. Złota zasada jest taka że im krótszy skład tym lepszy. Więc tutaj nie ma większej filozofii. Nagle widzimy po prostu w jakimś produkcie 20 linijek składu to
Kamil:
Może być jogurt owocowy lub niewielki
Jagoda:
Jogurt i owoce najczęściej chociaż też coraz więcej takich produktów gotowych. Na szczęście ta świadomość też wśród producentów zmienia i idzie ku dobremu ale cały czas mamy bardzo dużo tych gotowych produktów które z nazwy mogłoby się wydawać zdrowe tak jak mówisz jogurt owocowy a potem się okazuje że na pierwszym miejscu jest cukier nawet jogurty i jemy jemy cukier z jakimś tam dodatkiem jogurtu więc pamiętajmy o tym że im krótszy skład tym lepiej ale
Kamil:
Nie znałem tego to jest bardzo pomocne bo tu każdy może każdy może ocenić
Jagoda:
Bo jest bardzo prosta i naprawdę się sprawdza w rzeczywistości więc te zasady jak najbardziej polecam. Ale też myślę że to większość osób wie ale warto wspomnieć że gdy mamy etykietę i skład to składniki są wymienione od tego który występuje w największej ilości. Więc to co jest pierwsze to to jest właśnie w największej ilości czyli jak mamy pierwszym miejscu Cukier to. To niestety cukier z jakimiś tam dalej dodatkami. Więc to też warto pamiętać gdy już zabieramy się za czytanie etykiet i cukier też jest o te super foods. Nie ma tak jak mówiłam takiej ścisłej definicji Superfund czy takiej zamkniętej listy tych produktów więc podejrzewam że producenci mogą nazywać swoje produkty Superfund i trzeba się nad tym zastanowić czy to faktycznie jest ten Superfund czy czy po prostu ktoś sobie rzucił taką nazwę bo to nie jest uregulowane w taki sposób żebyśmy mogli to podważyć w jakiś
Kamil:
Sposób dlatego tak sobie teraz pomyślałem że będzie praktycznie fajniej jeżeli na opakowaniu jest napisane jaki to jest Superfund i wtedy może być OK to ma w sobie bardzo dużo szpinaku jagody jagody smaki i wtedy mogę odwrócić i sprawdzić czy ona rzeczywiście w środku tam
Jagoda:
Mieszka warto na pewno warto to robić bo też czasem producenci robią takie zabiegi trochę pieniądze mam wrażenie. Konsumentów np. parówki z dziesięciny a okazuje się że Kręcina jest gdzieś tam na ósmym miejscu w składzie jest 2 procenty i dziesięciny i to nie są parówki z dziesięciny tylko jak już to strzelaniną. Ale to trzeba sprawdzić na etykiecie bo na pierwszy rzut oka może nam się wydawać że jest to Kręcina a niestety tak nie będzie i tak jest z wieloma produktami więc
Kamil:
Wiem że w przypadku niektórych istnieją twarde normy także np. wiem że żeby powiedzieć z tuńczyka to musi być jakieś tam ale to nie dotyczy wszystkich produktów i tak też
Jagoda:
Zwraca się na to uwagę i są jakieś zasady które należy przestrzegać ale naprawdę można znaleźć produkty które odbiegają od tych zasad i nie powinny być tak naprawdę w sprzedaży pod taką nazwą bo
Kamil:
Tak należy słuchacz jest taki prosty gest odwrócić opakowanie i spojrzeć na skład i zobaczyć co jest na samej górze i zobaczyć w którym miejscu na tej liście od góry do dołu jest ten składnik na którym Wam zależało.
Jagoda:
Więc warto to robić i myślę że teraz przy kolejnych zakupach już nasi słuchacze będą bardziej na to zwracać uwagę bo to jest taki dobry nawyk
Kamil:
Przy zakupach że będziemy wam powtarzać i wbijać do głowy z całą pewnością fantastycznie. Teraz słuchajcie następna część naszej rozmowy sprawy wielkiej wagi.
Sprawy wielkiej wagi.
Kamil:
I chciałem zapytać cię o ten balans jeśli chodzi o same Superfund. Czy moglibyśmy jeść tylko Superfund.
Jagoda:
Nie nie miałoby to sensu bo to znaczy znowu tutaj możemy wiele produktów z kategorii schować do Superfund. Lista jest bardzo długa bardzo długa i są też na niej produkty takie które na pierwszy tak jakbyś powiedział Super nie pomyślał byś że to akurat może być to na przykład przetwory mleczne CFR jogurt czy też buraki łąki miód jabłka. Są takie produkty które praktycznie na co dzień spożywamy.
To nie powinno być naszym celem jest etycznym przerzuca się na Superfund
Dokładnie i nie sposób jest odżywiać się tylko produktami Superfund. I to nie powinno być w ogóle naszym celem bo to nie ma sensu. Tak jak mówiłam to musi być wplecione w taką całościową zmianę nawyków żywieniowych czyli po prostu stawiam produkty przetworzone dania gotowe. Staram się ograniczać słodycze słone przekąski i to już jest taki duży krok żeby naprawdę zmienić tę nawyki żeby móc powiedzieć że dobrze się odżywia zdrowo się odżywia ale fajnie jest też wpaść wtedy te Superfund jako jako dodatki i to nie muszą być tak egzotyczne jagody goi Kasai czy chlor ale tylko to może być właśnie szpinak jarmuż te kieszonkowe buraki jabłka płatki rozsiane też są super naprawdę bo taki wydaje się nam powszechny produkt ale to jest taki dość zapomniany Superfund bo naprawdę ma super właściwości np. spożywanie płatków ofiarnych sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi. I też dobrze wpływa na nasz przewód pokarmowy na błony śluzowej żołądka więc jest bardzo dużo takich właściwości pożądanych więc
W Italii jest taka nocna ścianka z Ala Sherlocka która jest tutaj po prostu uwielbiam z odrobiną Cynamon to najlepiej Super
Przepis Superfund bo moje płatki rozsiane i jabłka które są tymi polskimi Superfund więc z tym Super food i z tym marketingowym obrazem to może np. wyciągnąć taki pozytyw że jeżeli ciągnie nas do takich marketingowych nowości czy takich popularnych rzeczy to możemy sobie wprowadzić te nawet polskie bardzo powszechne produkty do diety i już możemy sobie w głowie ustalić że oto mamy super twórcy więc fajnie się odżywiają i to może też nam podnieść.
Nie patrzcie tylko na opakowaniach spójrzcie na listę jakąkolwiek w internecie nawet tych produktów uznawanych za Superfund i będziecie w szoku że prawdopodobnie już teraz jakaś część waszej diety jest oparta na super.
Tak powszechne często produkty że jestem pewna że każdy tak naprawdę w zasadzie codziennie jakieś to Superfund spożywa a nie zdaje sobie z tego sprawę niestety.
A czy są jakieś sytuacje w których jakiś konkretny Superfund byś poleciła szczególnie. Czy są takie sytuacje jak powiedziałeś np. o kwasie foliowy w szpinaku i o kobietach w ciąży. Czy są takie że jeszcze jakieś może rzeczy które musisz o zdecydowanie bym wtedy powiedziała musisz jeść cały czas jagody godzinę albo nasiona przyjaciół albo matkę pietruszki bo to jest też rzecz którą wczoraj przeczytałem że matka pietruszki
Jest super pietruszki
Ma
Ogromną zawartość witaminy C co też nie jest taką powszechną wiedzą zawsze witamina C nam się kojarzy z cytryną czy z cydru sami a to się okazuje że matka pietruszki naprawdę w tej zawartości witaminy C przoduje. Więc matka pietruszki na pewno należy do takich Superfund które warto i które poleca bym wprowadzać. A tak to szczerze mówiąc żadnych tych egzotycznych produktów nie poleciła bym. Wiadomo że warto spróbować ale wszystkie naprawdę wszystkie można zastąpić polskimi produktami. To jest ważne.
Nie musicie już jesteście w stanie osiągnąć absolutnie te same zdrowotne efekty. Z tego co rozumiem to mówi tak że tak zastępują je
Jagody goryli czy jagody a sami odznaczają się dużą zawartością tych związków przecież podlegających czyli zapobiegają procesom starzenia hamują te procesy podziały komórkowe czyli hamują rozwój nowotworów. Więc to są bardzo ważne właściwości ale takie same właściwości mają nasze polskie jagody które teraz na które teraz w zasadzie będzie sezon czy maliny czy w ogóle owoce jakościowe truskawki. Więc naprawdę nie musimy wydawać pieniędzy na jagody Korei czy USA i żeby osiągnąć tak naprawdę identyczne rezultaty spożywają te nasze polskie jagody czy borówki amerykańskie czy właśnie maliny. Na pewno bym poleciła spożywanie orzechów. Tu mogę być trochę nie obiektywna bo uwielbiam orzechy i tak naprawdę to jest dla mnie taka idealna Polska Razem np. z owocami. Ale orzechy tutaj szczególnie włoskie jest takim naprawdę Super food i inni u nas w Polsce jest jest bardzo powszechny. Dokładnie i myślę że nie wszyscy sobie zdają sprawę że jest taki wartościowy a się okazuje że że jak najbardziej nawet taka anegdota że orzechy włoskie wygląda jak rak mózg więc i tu można skojarzyć jakie ma dobroczynne właśnie działanie na układ nerwowy na pracę mózgu na koncentrację wystarcza nie nasyconych kwasów tłuszczowych więc np. gdy ktoś nie lubi ryb to warto orzechy orzechy bo tutaj jest super źródło więc poleca bym orzechy to też zależy z czym kto się mierzy jakie ma problemy na co
To jest ważne żebyście też zrozumieli że wasze potrzeby też są różne i w związku z tym te Superfund które są dla was najbardziej zbawienne
Też będą inne. No nie można wszystkich wrzucić do jednego worka i wszystko zaleca się każdemu bo tak jak mówisz wszyscy się różnimy. Na przykład takim naszym polskim Superfund jest lawina i rodzina jest znana z tego dobroczynne działania na drogi moczowych na pęcherz więc dla osób szczególnie tutaj wśród kobiet są powszechne choroby dróg moczowych więc tutaj odrobina super produkt właśnie w zapobieganiu tym tym problemom. A na przykład gdy pojawiają się problemy z żołądkiem czy z przewodem pokarmowym to tutaj się zmieniane. Myślę że to też słyszałeś. Gdy boli żołądek to co się zmieniane sobie przygotować i faktycznie działa tak ochronne na nasz żołądek więc na pewno warto to polecać.
I teraz ostatnia sprawa wielkiej wagi jaką mam zaplanowaną to przeciwwskazania. Teraz jak porozmawialiśmy o tym i coraz więcej osób coś się zastanawiam może być bardzo wiele przeciwwskazań bo lista jest taka długa że w zależności od mojej sytuacji mogą się zdarzyć takie produkty których nie powinienem chyba spożywać.
Nie ma takich ogólnych przeciwwskazań ale są konkretne szczególne sytuacje kiedy faktycznie musimy uważać szczególnie gdy cierpimy na jakieś alergie pokarmowe. Wtedy te niektóre produkty mogą mogą wchodzić w reakcje krzyżowe i przykładem są geny godzi. Mogą występować reakcje alergiczne po ich spożyciu ponieważ ekstrakt z ich owoców wykryto taką specyficzną immunologii Line i potwierdzono jej alergie senność. Tylko że tutaj te reakcje będą występowały przede wszystkim u osób które są wrażliwe czy już mają jakąś alergię pokarmową np. stwierdzona została reakcja Krzyżowa z pomidorami. Więc gdy ktoś ma alergię na pomidory to tutaj warto sobie gdzieś zanotować że te jagody goi trzeba uważać albo najlepiej zupełnie odpuścić.
I tak bądźcie słuchajcie świadomi swoich alergii znów bądźcie naprawdę idźcie do lekarza i sprawdźcie takie rzeczy bo to też jest część bardzo istotna żywienia i waszego planu żywienia w każdej grupie żywnościowej może się to nie w każdej ale w bardzo wielu może się znaleźć alergicznych
Genów i faktycznie trzeba zwracać na to uwagę a o tym pamiętać i też tutaj. Do osób które przyjmują niektóre leki niestety często te Superfund też mogą wchodzić w reakcję z lekami i np. osłabiać czy nasilać działanie tych leków. I tak na przykład znowu te jagody goi trochę im tutaj robimy marketing.
No dobrze ale
Tutaj może dochodzi do interakcji jagód z lekami konkretnie z Warfare. To jest lek przeciw. I to działa tak że związki w tych Jagoda hamują aktywność enzymu który metabolizm metabolizm czuje w Alfa rynnę w wątrobie przez co jest osłabiony metabolizm tego leku i jako że to jest lek przeciw zakupowy gdy on jest niedostatecznie metabolizm jest zwiększone ryzyko krwawienia więc więc tutaj taki przykład. I potem może taki bardziej już powszechny przykład nasiona czyja czy się uczelniane one się charakteryzują naprawdę sporą ilością błonnika i na błonnik też trzeba uważać przyjmując niektóre leki. Błonnik może wpływać na wchłanianie np. preparatów napastnicy one są stosowane w leczeniu niewydolności krążenia i zaburzeń rytmu serca a także liniowych leków depresyjnych więc przez to może dojść do obniżenia skuteczności terapii tymi lekami więc tutaj trzeba uważać ale to też nie jest tak że musimy zupełnie produkty zrezygnować tylko po prostu trzeba je mądrze stosować czyli nie łączyć posiłku wysoko błonnika z przyjmowaniem lekiem tylko robić to w odstępach czasowych czyli minimum godzinę przed czy po posiłkiem dopiero przyjmować lekarstwa i wtedy mamy pewność że nie dojdzie do tej interakcji czyli że nie zaszkodzi chodzimy po prostu.
I znowu słuchajcie będąc u lekarza który przepisuje wam nowy lek absolutnie nie tylko macie prawo ale zachęcamy Was zapytajcie nie tylko o to czy wchodzi w interakcje z alkoholem bo jesteśmy pewni że pytacie jakby uzupełniać się ale czym mogę się napić kieliszek mogę wypić lampkę wina. Pytajcie też o to z jakim pożywieniem wchodzić może w interakcje ten lek i lekarz jest absolutnie odpowiednią osobą żeby wam zwrócić uwagę na rzeczy które mogą wam nie przyjść do głowy bo są wymieniane i leki anty depresyjne to brzmi bardzo daleko od siebie więc to nie są rzeczy które intuicyjnie jesteście w stanie się domyślić sami warto je
Spytać warto pytać zawsze lekarz powinien takiej informacji udzielić bo to to wpływa na skuteczność waszego leczenia czyli jest to kwestia bardzo bardzo istotna i jeszcze o czym można tutaj powiedzieć to te mikro ulgi czyli relacji z Berlina. One są powszechnie stosowane jako suplementy czyli tabletki kapsułki czy proszek. I tu ważna jest kwestia żeby zwracać uwagę jakie suplementy kupujemy jaki to jest producent. Jakie jest pochodzenie tych preparatów bo często możemy sobie zaszkodzić np. kierowani niską ceną. To nigdy nie powinno być takim czynnikiem wpływającym na naszą decyzję przy zakupie bo często te dużo tańsze suplementy mają bardzo nieciekawe skład np. mikro albo mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi kadm ołowiem czy rtęcią oraz ci ono toksycznymi. Więc te produkty powinny podlegać naprawdę ścisłym monitoring owi zanim będą zarejestrowane i potem dystrybuowane. Dlatego zawsze Jeżeli już zdecydujemy się na taki suplement to sprawdzać producenta sprawdzać pochodzenie i upewnić się że to jest taki produkt zaufany który przeszedł odpowiednie kontrole na 100 proc.
Zrobimy sobie później więcej niż jeden odcinek różnego rodzaju suplementy
To bardzo szeroki temat i bardzo ważny i tutaj taki przykład że niestety to nie jest zawsze tak odpowiednio kontrolowane i do sprzedaży wchodzą produkty których po prostu powinniśmy unikać a przecież
W waszym początkowym powodem żeby to wszystko zrobić było poprawa waszego zdrowia więc broń Boże nie dajcie się nabrać na taką sytuację że o wydam 10 złotych zamiast 30 złotych dosłownie w tanich produktach mogą być rzeczy które są absolutnie dla was szkodliwe i nie powinniście w ogóle mieć ich w organizmie
Więc wtedy nie wyciągniemy żadnych pozytywów ze spożycia takich preparatów bo one będą niestety ale przykryte tymi negatywnymi skutkami więc
Fantastycznie i na sam koniec chciałem zapytać o naszą ulubioną Italię i o dietę smacznie dopasowany
Smacznie dopasowana dieta online której zaufali Polacy.
Żyję wśród przepisów żeśmy wspomnieli już słomą ale czy wśród przepisów dostępnych w Italii znajdziemy te pełne zabawnych składników grupy Super funkcji
I mnóstwo naprawdę mnóstwa. Każdego dnia jestem pewna że w waszych jadłospisu znajdziecie takie produkty też w Italii staramy się produkty proponować jak najbardziej sezonowe pasujące do danego dnia danego okresu. Więc teraz na przykład polecam pub który też jest Superfund należy do nasion roślin strumieniowych jest jak najbardziej polecany. Tutaj mogę polecić przepis makaron z Bobem serem feta i migdałów. Uwielbiam naprawdę wspaniały makaron to jest taki mój prywatny Superfund znajduje się na żadnej liście którą znajdziecie ale prywatnie uwielbiam
O tym też odcinek. Zobaczcie. Dietetyk mówi że uwielbia makarony czy. Czy to jest w ogóle legalne. Lubisz makarony. Moi drodzy absolutnie makaron jest w ogóle dobrze to wybrany makaron jest super istotnym elementem naszej diety jest rewelacyjny a do tego Superfund głupi jesteście w domu.
Ser feta nabiał migdały praktycznie. Produkt tutaj extra może nas dobrze wpływać.
Dlatego mówiłeś że nie nie skupiamy się na egzotycznych Jagoda i ulgach w proszku. Znajdujemy rzeczy które są obok was w każdym sklepie i tam
Znajdziecie u nas tylko drzwi sali czy np. TV. To są takie produkty naprawdę drogie dość trudno dostępne i w mojej ocenie niepotrzebne po prostu mamy tyle polskich produktów. Naprawdę żyjemy w bardzo fajnym regionie gdzie tych produktów nie możemy narzekać na nudę. Gość Dokładnie więc zajrzyjcie do swojego jadłospisu i zobaczycie tam produkty mleczne jabłka płatki o ścianę nasiona roślin stron. Buraki też świetne super foods znajdziecie tam naprawdę
Mnóstwo ale od detali też nauczyłem się przyznaję że jak kończę robić koktajl to sypie się orzechów nasion a ja i tak czuję się odrobinę lepiej sam mogę też dodać jeszcze ten odrobinę
Taki pozytyw tych Superfund że gdy gdy je stosujemy gdy sobie uświadomić że takie naprawdę zwykłe produkty są też Superfund no to może fajnie wpływa na nasze samopoczucie że czuję że robię dla siebie coś dobrego bo sięgam po te produkty które mają naprawdę udowodnione fajne właściwości. Więc to jest też dobre dla naszej głowy.
Fantastycznie. Słuchajcie tyle dzisiaj o super foods a teraz bonusowe jeszcze każdego tygodnia będziemy wybierać 2 3 pytania od Was na które odpowie Nasz dietetyk z którym rozmawiam spotkacie.
Zapytaj dietetyka odpowiadamy na Wasze pytania
I jeżeli byście chcieli żeby Wasze pytanie pojawiło się w którymś z odcinków to tak jak mówiłem albo piszcie do nas na Messenger że Witalij albo piszcie na pomoc małpa Witalija PL z dopiskiem Indie to wszystko w temacie żeby was było łatwo znaleźć i teraz w pierwszym odcinku wybraliśmy sobie pytania które po prostu z każdego dnia z nimi się zbadamy i Jagoda na sam początek pytanie bardzo letnie czy mogę wypić odrobina alkoholu na grillu albo na jakiejś poszedł w cel latem czy to zrujnuje moją dietę czy to już będzie
Koniec. Dobrze wiesz że nie mogę tutaj powiedzieć prosto że tak sięgam po piwo. Nie mogę tego zrozumieć.
Alkohol jest skomplikowanym tematem z kilku różnych powodów.
Na diecie redakcyjnej. Najprostsza odpowiedź jest taka że powinniśmy unikać niestety. Jest takie przekonanie wśród wielu ludzi że płyny nie dostarczają nam kalorii. Także możemy sobie pić piwko i nic tam nie będzie. To nie będzie wpływać na naszą masę ciała a niestety alkohol jest bardzo kaloryczne więc nie mogę tutaj z czystym sumieniem powiedzieć że piwo na grilla czy na siatkówce jest jest dobrym wyborem i że to polecam. Ale też nie powiem że to że to zaprzepaścić wasze starania bo już mówiliśmy kilka razy o tym bilansie i tutaj też jest słowo klucz więc jeżeli raz na dwa tygodnie będziecie mieli grilla będziecie na imprezie to to jedno piwo nie zaszkodzi wam bo tak naprawdę jest to niemożliwe. Dieta nigdy tak nie działa że jakieś jedno potknięcie po prostu zaprzepaścić nasze całe starania powiedzmy z ostatniego miesiąca
Będziemy wbijać do głowy cały czas
Tak myśli potem się to doręcza załamuje.
Przede wszystkim przerywa natychmiast dietę którą stosowało.
To jest bardzo przykre i też niestety często to widzimy tu wśród naszych klientów że po prostu jedno potknięcie powoduje taką lawinę potem dalszych niepowodzeń a to w ogóle nie jest nigdy nie powinno tak wyglądać. Naprawdę to jedno piwo mimo że nie będziemy tego otwarcie polecać to też mamy teraz na to czas spotkań towarzyskich. Wiadomo że to piwo gdzieś tam się zdarzy
I przede wszystkim polecamy wam żebyście jak się wydarzy cokolwiek się wydarzy co nie jest po myśli jadłospisu czy diet które stosuje ć. Najważniejsze jest żeby następnego dnia rano wstać o trzeba myć ręce i powiedzieć idziemy dalej następnego dnia bo najgorsze co możecie zrobić to nie dość że wypiłem skrzynkę piwa to jeszcze następnego dnia jem tonę pizzy dziennie.
Takie myślenie że jak wypiłem tę skrzynkę piwa to już wszystko wszystko stracone. A to tak nie jest więc tak jak mówisz. Tutaj ze spokojem. Następnego dnia po prostu zapominamy o tym nie myślimy staramy się skupić już nasze myśli na tym pierwotnym planie na planie diety który mamy i na pewno nieraz komentujemy tego co się stało.
Następne pytanie też o płyny i to jest pytanie z którym tutaj bardzo często się spotykamy. Kawa rozumiem że czarną mogę ale czy z mlekiem albo z cukrem. I czy to są kalorie które muszę doliczyć czy jak.
Jak najbardziej można. Można pić kawę najlepiej gdyby to była czarna kawa ale tutaj też mnie zupełnie to nie dziwi że jednak wolimy ją z mlekiem bo sama wolę z mlekiem. I często to mleko już daje nam tyle słodyczy że ten cukier po prostu staje się niepotrzebny. Niestety Cukier tutaj należy całkowicie odstawić tutaj nie ma za bardzo dyskusji w tym temacie. Ale jeżeli ktoś bardzo potrzebuje przytyć
Jeżeli chce a jeżeli już
Tak naprawdę nie ma tutaj że cukier
Żebyście zobaczyli jak Jagoda nam jest co wam wszystko cukier też wyrzucamy po co wam cukier
I w ogóle po co nam cukier.
To prawda
I nikt tam życia
Nie masz rację masz rację
Więc cukier stawiamy ale. Ja sobie zdaje sprawę że też tych nawyków nie zmienimy z dnia na dzień więc jeżeli cały czas chodziłem no to ja mówię spróbuj teraz słoików nie polecam tych sztucznych syntetycznych tylko naturalne np. Erytrei to Syrii Tool czy Steve'a. Według mnie bardzo fajne zastępują
Które występują w słuchawkach możecie używać wybiegać w przyszłość.
Jest naprawdę wysoka więc to nie jest tak że nie poczujemy tylko naprawdę ten ten smak słodki uzyskujemy i są to najczęściej słoiki bez kaloryczne czyli tutaj nie musimy się martwić o wpływ na naszą dietę redakcyjną.
Najważniejsze jest nie udawaj że jak coś jest rozpuszczone w kawie albo że coś jest w płynie to nie ma kalorii. Alkohol wręcz w ogóle jest chyba jednym z niewielu rzeczy na świecie który ma kalorie które nie niosą ze sobą żadnych w ogóle wartości odżywczych.
Alkohol to są takie typowe puste kalorie.
To się nie zdarza często w świecie. Zazwyczaj każda rzecz którą spożywamy czegoś tam coś nam daje i tak samo kawa. Dyskusje na temat czy kawa nas zabije czy kawa nas uzdrowi. Trwają od wieków natomiast pamiętajcie i mleko i cukier mają jakiś ładunek dodatkowy kaloryczne i po prostu miejcie tego świadomość nie udawaj że nie i że jak 10 kaw wypiłem to nic i nic nie zjadłem.
No więc właśnie. A co do liczenia kalorii czy czy to robić czy nie to ja najczęściej mówię tak że jeżeli ten dodatek mleka jest taki symboliczny czyli żeby tylko sobie zabili kawę to nie wlicza się tych kalorii do bilansu bo to będzie naprawdę niewielka niewielka ilość. Ja polecam kawę półtorej do 2 proc. tłuszczu. Nie polecam takich produktów zupełnie otoczonych ale też tam 3 2 czy więcej. Nie nie ma to sensu. Więc te 2 proc. mleko jest idealne jeżeli to jest mała ilość to to nie ma potrzeby do liczenia ale jeżeli pijemy np. 4 kawy dziennie i do każdej kawy dodajemy 50 litrów mleka to jestem wtedy zdania że jeżeli to mleko jest jest nam niezbędne w tej kawie to po prostu olej musimy sobie wtedy te kalorie od nabiału z jednego posiłku czyli np. jeżeli mamy ileś tam Twaróg To po prostu zmniejszymy tę ilość dokładnie i wtedy mamy ten bilans mniej więcej na zero.
I pamiętajcie tutaj bardzo ważna rzecz którą powiedział Jagoda podejmujemy z tej samej grupy w piramidzie żywieniowe i nie że po prostu podjąłem jakiekolwiek kalorie bo chcecie cały czas utrzymywać ten balans o którym
Bardzo ważne i dobrze że że zwróciła na to uwagę bo często mamy takie pytania czy na przykład mogę zmniejszyć ilość ryżu a zwiększyć warzyw. I to się wydaje fajnym pomysłem zwiększyć ilość warzyw ale nie kosztem tego ryżu np. bo to są zupełnie dwie różne grupy produktów spożywczych i one mają zupełnie inny rozkład makro składników więc jeżeli chcecie coś zamieniać to zmniejszy się ilość ryżu ale np. na kolację możecie dać wtedy więcej makaronu. Mamy tutaj jedną grupę więc będziemy nadal się mieścić w tym naszym bilansie. Warzywa też jemy zmieniamy na inne owoce też wszystko w ramach jednej grupy produktów czyli tak samo z tym nabiału możemy sobie tutaj tego mleka dodać więcej do kawy ale jeżeli potem ograniczamy jakieś produkty to też z tej grupy właśnie nabiału.
I ostatnie pytanie już takie typowo od klienta witali czemu co tydzień każe mi się ważyć. Przecież trudno zauważyć zmiany z tygodnia na tydzień.
To jest kwestia raczej przede wszystkim techniczna tutaj na Witalij bo od tego ważenia zależy to kiedy dostaniecie kolejny plan diety. Więc przy okazji mogę skorzystać tutaj i powiedzieć że żebyście wybierali jeżeli zależy wam na szybkim otrzymaniu listy zakupów to wybierajcie sobie te wcześniejsze dni ważenia czyli czwartek lub piątek a nie sobotę. Ale to tylko tak
Jak robicie zakupy online to sobota i niedziela to są często najgorszych dni żeby znaleźć sobie
Taką możliwość. Może być po prostu ciężko. Możecie się nie wyrobić po prostu tymi zakupami na nowy tydzień a szkoda się denerwować takim czymś. Więc tak to jest po prostu techniczny czynnik że na podstawie ważenia po prostu jest przesyłany kolejny plan diety i dlatego powiedzmy pokażemy to robić co tydzień ale też to nie jest tak że faktycznie musicie się ważyć co tydzień bo jeżeli widzicie że to na was wpływa to motywujące bo często tak jest że po prostu motywuje mnie to no bo faktycznie tydzień to jest krótki okres czasu żeby zauważyć jakąś taką realną fajną różnicę. Więc możecie to robić co dwa tygodnie i co dwa tygodnie faktycznie wpisywać sobie ten rzeczywisty pomiar. A te pozostałe tygodnie pomijać pomiar jest opcja pomiar ona działa w zasadzie tak samo jak byście wprowadzili pomiar czyli dostaniecie plan diety na konto w w tym wyznaczonym czasie albo po prostu nie stresuje Cię nie musicie się wtedy ważyć nie musicie się mierzyć. To jest taka indywidualna kwestia jak będziesz
Musiał jest właśnie dopasowana nazywa się dopasowana nie bez powodu. W momencie kiedy jest już progres i kiedy rzeczywiście straciliście kilogramy to dieta odbędzie się również do was dostosowała w tym sensie przy większych ruchach że będzie się powoli obniżać kaloryczne dzienna posiłków ponieważ wasze zapotrzebowanie również będzie inne w miarę jak będziecie schudnąć czy też jest
Często zadawane pytanie przez użytkowników dlaczego np. obniżyliśmy kaloryczne. Z tygodnia na tydzień więc to wynika z tego właśnie co Kamil powiedziałeś że widać większą różnicę np. na minus czyli osiągnęliśmy jakiś spadek masy ciała i wtedy też zmniejsza się nasze zapotrzebowanie. Jest nas mniej i potrzebujemy energii tak mówiąc najprościej i dlatego też wtedy obniżamy wam tę wartość
Kaloryczne diety ale bardzo mi się podoba to co powiedziałeś. Znowu psycho dietetyk. Jeżeli to Was stresuje to możecie to robić rzadziej. Nasz system się nie załamie Nasi dietetycy nie wiedzą jak nie będziecie ważyć się co tydzień. Jeżeli to Was stresuje jeżeli nie warto słuchajcie mieć pełną historię jeżeli to jest coś co po prostu nie sprawia wam kłopotu nie motywuje róbcie to co tydzień będziecie mieli całą historię swojej podróży i zdjęcia
Znanych osób których właśnie te pomiary nie motywują i na które tak pozytywnie wpływają. To tak jak mówisz ta historia jest wtedy tak fajnie pokazana jak ta twoja przygoda z dietą przebiega i też na wiele osób właśnie wpływa. Wtedy motywujące i tak pozytywnie powiedział już tyle osiągnąłem to wytrzymam i warto warto to robić. Ale tak jak mówisz nie przypuszczamy do niczego nigdy. I absolutnie najgorsze co można zrobić to jest do czegoś się zmuszać czyli jeżeli widzicie że to Cotygodniowe ważenie nie wpływa na was najlepiej to mamy ten przycisk pomimo pomiar nikt się nie obrazi nic się nie stanie. Ważny jest wasz komfort psychiczny i i to ma być najważniejsze w tej diecie.
Słuchajcie to jest tyle ile dla was przygotowaliśmy dzisiaj. W tym pierwszym odcinku Mam nadzieję że wiecie już teraz o Superfund wszystko o co chcieliście zapytać. Moim gościem była Irena Krygier bardzo Ci dziękuję
Bardzo dziękuję bardzo miła i mam nadzieję że będzie Wam się ten odcinek podobał i że chętnie będziecie do nas wracać słuchać kolejnych odcinków.
Jagoda też na pewno do nas wróci ponieważ w ogóle nie mieliśmy tutaj jej głównych tematów zainteresowań jako psycho dietetyka natomiast co jakiś czas nie wiem jeszcze jeszcze to się nie zdecydowaliśmy więc możecie sam dawać znać będziemy się pojawiać na waszych słuchawkach z nowymi tematami i nowymi specjalistami. Dawajcie nam znać przez Messengera czy na maila jeżeli byście chcieli żeby poczuć porozmawiali albo macie jakieś do nas uwagi i pretensje. Trzymamy wszystko. Ja nazywam się Kamil Jackiewicz producentem tego odcinka był Marcin Kukliński i to był pierwszy odcinek Piotrka studia to blisko. Dziękuję wam pięknie.
Sonixhas many features that you'd love including enterprise-grade admin tools, share transcripts, automated transcription, transcribe multiple languages, and easily transcribe your Zoom meetings.Try Sonix for free today.
Komentarze
superfit_wannabe
16 września 2021, 09:13
Uwielbiam podcasty! Ten był całkiem ciekawy, dobrze mi się go słuchało. Oczywiście czekam na więcej :)
Basia555555
16 września 2021, 09:09
Wow! Świetne, czekałam na wasze podcasty, jestem fanką roznego rodzaju audiobooków, słuchowisk, lubię to że mogę jednocześnie coś robić i słuchać, a temat bardzo ciekawy, to prawda ze nie doceniamy tego co polskie, mamy tyle bogactw u siebie, a zachwycamy sie nowinkami ze swiata ;) pan prowadzacy ma bardzo miły glos, pani dietetyk rowniez, przyjemnie sie sluchalo, czekam na kolejny! :)
fitmichal84
15 września 2021, 16:02
Jakość nie jest taka zła, chociaż pewnie pomyślicie jeszcze nad poprawą. ale za to jaki ciekawy temat! :) Pusciłem sobie podczas podróży pociągiem, godzinka minęła raz-dwa
tara55
15 września 2021, 15:00
Czytanie jest mi milsze.
Naturalna!
Redaktor
14 września 2021, 18:22
Fajnie by było poprawić akustykę pomieszczenia, w którym nagrywano podcast. Ta pani zapowiadająca kolejne części z muzyką w tle jest fenomenalnie nagłośniona. Dla mnie trochę za długo. Po 30 minutach przerywam, znudziło mi się, sorry. Poproszę też namiary na ten rozweselający superfood, który zażywa pan Kamil 😉😁🤣 Na pewno kolejne podcasty będą coraz lepsze i ciekawsze. Powodzenia.
izabela19681
14 września 2021, 16:01
Zdecydowanie wolę czytać.