Opracowanie zostało opublikowane przez North American Menopause Society na łamach czasopisma Menopause. W trakcie trwającego 12 tygodni badania uczestniczki (przechodzące menopauzę) zostały podzielone na 2 grupy. Jadłospis w pierwszej z badanych grup nie uległ zmianie, w przypadku drugiej zastosowano dietę wegańską, wzbogaconą o pół szklanki gotowanej soi dziennie.
Po 3 miesiącach obserwacji, w drugiej badanej grupie, zaobserwowano znaczący spadek ciężkich uderzeń gorąca z pięciu do jednego dziennie, a u blisko 60% uczestniczek miały one zostać całkowicie wyeliminowane.
Poprzednie badania wykazywały, że soja w jadłospisie może przynieść wymierne korzyści, dlatego postanowiliśmy przetestować wpływ całej diety. Pod koniec naszego badania większość kobiet nie zgłaszała kolejnych uderzeń gorąca, co z całą pewnością znacząco poprawi jakość ich życia.
To nie pierwsze pozytywne wieści dotyczące korzyści diety wegańskiej w kontekście łagodzenia objawów menopauzy. Już wcześniej kobietom przechodzącym przez okres okołomenopauzalny lub menopauzalny rekomendowano spożycie roślin strączkowych, takich jak fasola biała, czerwona, ciecierzyca, bób czy soczewica.
Spożywanie tych produktów dostarcza dużej ilości błonnika i białka, dzięki czemu nie tylko pozwala utrzymywać stabilny poziom cukru we krwi, ale może mieć pozytywny wpływ na ograniczenie wahań nastroju (spowodowanych wahaniami hormonów) oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Komentarze