- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Sezon truskawkowy w pełni. Polacy masowo wykorzystują ten wyjątkowy truskawkowy miesiąc i jedzą te owoce w naprawdę zaskakujących ilościach. Mało kto z nas nie przepada za tymi soczystymi, czerwonymi, aromatycznymi produktami i jednocześnie niewielu z nas wie, że… truskawki królują na szczycie listy najbardziej zanieczyszczonych owoców w sprzedaży!
Amerykańska organizacja EWG (Environmental Working Group) co roku przeprowadza badania owoców i warzyw, które po odpowiednich analizach przedstawia jako przyjazne dla konsumenta i łatwe do zapamiętania listy: Parszywą Dwunastkę i Czystą Piętnastkę (EWG's 2018 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™). Według tegorocznych analiz, niechlubne pierwsze miejsce w Parszywej Dwunastce przypadło właśnie truskawce. Wykazano, że w jednej trzeciej przebadanych porcji truskawek znajdowały się pozostałości ponad 10 pestycydów, w jednej próbce znaleziono ich nawet 22, a 99% przebadanych prób było zanieczyszczone przynajmniej jednym typem pestycydu. Truskawki znalazły się na tej liście nie tylko ze względu na liczbę stosowanych pestycydów do ich uprawy, ale też przez fakt, że w przypadku tych owoców pozostałości są mierzalne nawet po zbiorze, opłukaniu wstępnym i umyciu bezpośrednio przed ich spożyciem.
To środki, które kumulują się w organizmie i niestety nie
dają o sobie znać bezpośrednio po spożyciu zanieczyszczonych produktów. Dopiero
po latach wykazują działanie mutagenne, skutkując nowotworami czy zaburzeniami
rozwoju prenatalnego. Oczywiście istnieją też takie substancje, które dla
człowieka nie są na tyle szkodliwe, ale większość pestycydów może zwiększać
ryzyko zachorowania na raka, problemów z płodnością, a także problemami natury
endokrynologicznej czy neurologicznej. To cena, jaką płacimy za owoce niezbyt
szybko psujące się, dostępne przez dłuższy okres w roku i bardziej zachęcające
wizualnie.
Jak zapobiegać kumulacji pestycydów w organizmie, a jednocześnie
skorzystać z dobrodziejstw sezonu truskawkowego?
Przede wszystkim warto wybierać owoce od lokalnych rolników, na pobliskim rynku, a nie w supermarkecie. Zakupy u osoby prywatnej pozwalają na dokładne zaznajomienie się z kwestią nawożenia owoców, więc korzystajmy z tej okazji i wypytujmy. Sam wygląd ekologicznych owoców jest inny, niż tych nafaszerowanych pestycydami – są nierówne, nieidentyczne, czasem zdarzy się owoc z mniej świeżą szypułką czy lekko wygnieciony. To nic złego, przeciwnie – świadczy to o jego naturalności i korzyściach zdrowotnych.
Dobrym sposobem na upewnienie się, że dane owoce są wolne
zarówno od drobnoustrojów, jak i zminimalizowane zostało ryzyko spożycia
niepotrzebnie dużej ilości zanieczyszczeń chemicznych, jest kilkukrotna
delikatna kąpiel owoców (czy warzyw).
Najpierw przygotowujemy miksturę z litra wody i połowy szklanki dowolnego rodzaju octu. Płuczemy w niej produkty przez 2 minuty. Następnie w litrze czystej wody rozprowadzamy czubatą łyżkę sody oczyszczonej. Po trwającej 2-3 minuty kąpieli, możemy wypłukać owoce lub warzywa w czystej wodzie bez dodatków. W sklepach dostępne są także specjalne płyny do tego celu – naprawdę warto przemyśleć ich zakup – chodzi przecież o zdrowie nasze i bliskich.
Źródła:
Ewg.org
Organeoblog.pl
Zdjęcia:
1. www.pexels.com/photo/red-strawberry-fruits-106148/
2. www.pexels.com/photo/berries-berry-blueberries-blu...
3. www.pexels.com/photo/blur-close-up-focus-fruit-533...
Komentarze
Vitalia713
13 lipca 2018, 12:50
Uwielbiam truskawki, najbardziej smakują prosto z krzaka.
maja344
19 czerwca 2018, 15:44
już prawie po truskawkach... http://octyjablkowe.blogspot.com
wie58
19 czerwca 2018, 02:19
Właśnie
Eugeniusz_fil
14 czerwca 2018, 09:53
„ŁATWE DECYZJE – TRUDNE ŻYCIE. TRUDNE DECYZJE – ŁATWE ŻYCIE” – JERZY GREGOREK PODEJMIJ TRUDNĄ DECYZJE I ZACZNIJ ĆWICZYC Z TRENEREM - SCHUDNIJ I ZMIEŃ CAŁE SWOJE ŻYCIE W 3 MIESIĄCE. TYLKO TERAZ PROMOCJA: 99ZŁ ZAMIAST 400! DODATKOWO MASZ SZANSĘ WYGRAĆ 10 000ZŁ! WEJDŹ TERAZ: HTTPS://WWW.IGORTRENERONLINE.PL
tomeq82
8 czerwca 2018, 13:12
Nie ma to jak znaleźć sobie wymówkę na kompletny brak truskawek w przepisach ;-)
wie58
7 czerwca 2018, 02:57
Smutna rzeczywistość.
DariaSobczak2018
5 czerwca 2018, 08:00
Ja mam własne bez chemii i czuć różnice między moimi a kupnymi.
Gwiazdka2018
4 czerwca 2018, 21:49
W dobie pestycydów, oprysków i innych chemikaliów bardzo trudno znaleźć jakiekolwiek owoce czy warzywa, które będą tych środków pozbawione. Ale w rozsądnej ilości i z prywatnego źródła truskawki będą ważną częścią diety. Osobiście chętnie zjadłabym jakiś truskawkowy deser!
Tereenia
4 czerwca 2018, 18:40
No, że nie warto kupować truskawek w supermarkecie to akurat żadne odkrycie :-D Ale tytuł sugeruje, że wszystkie są złe. A to już przesada...
bialapapryka
4 czerwca 2018, 15:58
Nie wiem co trzeba byłoby jeść, żeby jeść zupełnie zdrowo...
iga.mirabella
4 czerwca 2018, 08:45
uwielbiam truskawki. ale jem je juz ostroznie. w zeszlym sezonie - po zjedzeniu ok 0,5kg umytych truskawek , przyniesionych przez Mame ze sklepu (wiec doswiadczone oko 65latki) dostalam alergii. A nigdy w zyciu nie mialam alergii na nic. a tu - nagle bum: spuchłam tak ze nie poznalam sie w lustrze. szyja szersza od glowy niemal, 5 podbrodkow, powieki spuchniete tak, ze ledwo widzialam na oczy (oczy jak szparki)! I tak trzymalo mnie to 2,5 dnia...plakalam i nie wierzylam temu co widze. Wzielam antyalergiczne produkty z apteki i czekalam, az to wszystko zejdzie...a puszczalo bardzo, bardzo powoli...chodzilam w szaliku i w okularach przeciwlonecznych po domu, by nie przerazac domownikow. Plecam zatem ostroznosc. jesc malo - i obserwowac, bo faktycznie truskawki dzis sa mocnym alergentem od chemii. W tym roku jem gora po 2szt - na dzien. Po prostu drugi raz nie chcialabym tego przechodzic i nikomu nie zycze by trafil na taka bombe chemicznych truskawek. no i nie dajmy sie zwariowac - szukajmy owocow EKO z ceryfikatami.
ziknamurta
3 czerwca 2018, 12:57
Boże, przestańcie powielać te brednie! Amerykańscy naukowcy przebadali..., ale chyba nie POLSKIE truskawki, co?! Jak badania truskawek z Ameryki mają się przekładać na nasze owoce? W Europie są inne normy, chociażby dotyczące nawozów. A te wypytywanie to też bez sensu, na pewno sprzedawca powie czym pryska.
.krcb.
16 czerwca 2018, 00:17
dokladnie! to samo mialam pisac, ze to jest artykul o amerykanskich truskawkach ktore moze nawet swieca w nocy od pestycydow bo w USA to akurat bardzo mozliwe. W UE jest jeszcze na szczescie troche inna sytuacja. Nie mowie ze te polskie sa bez skazy ale jesli juz piszecie o czyms to odnoscie sie do sytuacji w pl a nie w usa...
Bislett
3 czerwca 2018, 11:10
Kupować specjalny płyn (chemia) po to żeby pozbyć się chemii z owoców??
Grubaska.Aneta
1 czerwca 2018, 15:39
Wow. Bez przesady. Na coś trzeba umrzeć.