Duńska zupa z porów
3-4
pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
10 dag łagodnego serka topionego
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
pół szklanki startego żółtego sera
pół garści posiekanej natki pietruszki
Z
porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne
plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem
z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem,
dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20
minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do
rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki
muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować
całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie
dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę
do zagotowania.
Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością
natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
Autorstwa: Grzegorza Ostrowskiego
Zapraszam na bloga dziś witamina B8:
http://chudnesmacznieizdrowo.blogspot.com/
Pozdrawiam
:)