Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Lubiąca spokój, harmonię, porządek. Szanuję zdanie innych ale i tak zrobię po swojemu :) Cenię naturalność...we wszystkim. Od jakiegoś czasu bardzo interesują mnie zabiegi medycyny niekonwencjonalnej, ziołolecznictwo. Lubię przełamywać schematy. Od niedawna lubię gotować, ale tylko gdy jestem sama...wtedy nikt mnie nie krytykuje. Nawet w przypadku porażek lubię dochodzić do czegoś sama. Uważam, że wtedy nauka ma sens.

Archiwum

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 761
Komentarzy: 2
Założony: 3 stycznia 2015
Ostatni wpis: 4 stycznia 2015

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
xILAx

kobieta, 33 lat, Lublin

161 cm, 62.00 kg więcej o mnie

Wpisy w pamiętniku

4 stycznia 2015 , Komentarze (1)

Wiesiołek to  niepozorna i pospolita roślina, która rośnie na polach, łąkach, ma jednak całkiem niepospolite właściwości, wysoko cenione przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Olej z wiesiołka wykorzystuje się w leczeniu chorób skórnych, nadwadze i niepłodności. Ponad to wiesiołek wzmacnia odporność i obniża cholesterol. 

Co zawiera olej z wiesiołka?

To, co jest najcenniejsze w wiesiołku, kryje się w jego bardzo drobnych, twardych nasionach. Wyciskany z nich olej zawiera wyjątkowo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (LA) i gamma-linolenowego (GLA), od których obecności w organizmie zależy prawidłowy przebieg wielu życiowych procesów.

W oleju z wiesiołka są także inne kwasy tłuszczowe – oleinowy, palmitynowy i stearynowy – a ponadto fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe i tryptofan, enzymy, witamina E, cynk, selen, magnez i wapń. Ten zupełnie niezwykły zestaw składników sprawił, że niepozorny wiesiołek jest jedną z cenniejszych roślin wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków.

 

Właściwości lecznicze i kosmetyczne wiesiołka:

 

1.      

Wiesiołek ułatwia odchudzanie

Wiesiołek nie tylko wspomaga trawienie, ale również zapobiega magazynowaniu się tłuszczów. Kwas GLA uaktywnia bowiem funkcje brunatnej tkanki tłuszczowej, której zadaniem jest spalanie zbędnego tłuszczu i przetwarzanie go na ciepło. Ponieważ kobiety mają więcej brunatnej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni, dlatego olej z wiesiołka zwłaszcza dla pań może być doskonałym wsparciem w walce z nadwagą.

2.      

Wiesiołek poprawia stan skóry

Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na funkcjonowanie membran i przestrzeni międzykomórkowych, utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, zapobiegają utracie wody przez zewnętrzne warstwy skóry, dlatego olej z wiesiołka pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. Usuwa też toksyny i szkody poczynione przez wolne rodniki. Dodatkowo kwasy te inicjują produkcję enzymu (delta- 6-desaturaza), który pomaga w leczeniu różnego rodzaju problemów skórnych – od trądziku i wyprysków po łuszczycę.

3.      

Wiesiołek pomaga w chorobach reumatycznych

Kwasy obecne w oleju z wiesiołka działają leczniczo w chorobach stawów, w przypadku złamań i uszkodzeń więzadeł: łagodzą bóle reumatyczne, pobudzają regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej, przyśpieszają też gojenie się ran i przeciwdziałają zapaleniu stawów.

4.      

Wiesiołek wzmacnia odporność

Kwas gamma-linolenowy i kwasy z grupy omega mają znaczący wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ich wysoki poziom zapewnia dobrą ochronę przed schorzeniami płuc, oskrzeli, gardła, oczu, nabytą alergią czy astmą. Ponadto bogaty w te kwasy olej z wiesiołka ma również działanie odtruwające – usuwa z organizmu toksyny i powoduje utworzenie swoistego mechanizmu osłonowego, który chroni przed szkodliwymi substancjami.

5.      

Wiesiołek chroni układ krążenia

Olej z wiesiołka dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego działa antyagregacyjnie na płytki krwi – poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie i w ten sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu.

6.      

Wiesiołek obniża cholesterol

Kwasy linolenowe oraz kwasy z grupy omega obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zapobiegają jego utlenianiu i odkładaniu się w postaci złogów w ściankach naczyń krwionośnych. Jednocześnie normalizują poziom cholesterolu dobrego (HDL), który usuwa nadmiar komórek tłuszczowych z żył i tętnic. Tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.

7.      

Wiesiołek wspomaga terapię nowotworową

Badania naukowców amerykańskich dowodzą, że olej z wiesiołka może być bardzo pomocny w walce z rakiem piersi – nie tylko zapobiega zachorowaniu, ale również pomaga w leczeniu jego agresywnej postaci. Kwas gamma-linolenowy zwalcza komórki rakotwórcze i ogranicza ich zdolność do rozmnażania się. W dodatku w połączeniu z lekami standardowo stosowanymi w leczeniu nowotworów piersi prowadzi do szybszego samounicestwienia komórek rakotwórczych i wzmocnienia zdrowych komórek organizmu, co ułatwia walkę z chorobą.

8.      

Wiesiołek usprawnia pracę mózgu

Kwasy tłuszczowe – a dokładnie DHA, który znajduje się w oleju wiesiołkowym – są składnikiem komórek mózgowych. Odpowiednio wysoki poziom tego kwasu ma wpływ na funkcjonowanie mózgu – dobry nastrój, sprawne myślenie, pamięć. Dlatego olej z wiesiołka jest polecany uczącej się młodzieży czy osobom starszym z objawami demencji. Jest on też pomocny jako środek uzupełniający w leczeniu stwardnienia rozsianego, sklerodermii, schizofrenii.

9.      

Wiesiołek poprawia płodność

Olej z wiesiołka jest wskazany dla par starających się o potomstwo, ponieważ ułatwia zapłodnienie. Dowiedziono, że pobudza on wydzielanie płodnego śluzu (tuż przed owulacją i po niej), poprawia jego jakość oraz ukrwienie śluzówki macicy. Niektóre badania wskazują, że wiesiołek może też poprawiać męską potencję.

10.  

Wiesiołek łagodzi dolegliwości kobiece

Kwasy tłuszczowe i magnez to duet zawarty w oleju z wiesiołka, dzięki któremu dolegliwości przedmiesiączkowe i towarzyszące menopauzie przebiegają znacznie łagodniej. Dowiedziono, że wysoki poziom tych substancji korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną kobiecego organizmu i w rezultacie poprawia samopoczucie, niweluje drażliwość i wahania nastroju, łagodzi bóle miesiączkowe, zmniejsza bóle piersi i uderzenia gorąca.  [1]


[1]

https://vitalia.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/olej-z-wiesiolka-nie-tylko-na-skore-wlasciwosci-lecznicze-i-kosmetyczn_36670.html, dn.4.01.2015r, g. 10.00

Ja stosuję olej z wiesiołka w kapsułkach od 1. października w ilości 4 kapsułek dziennie. (2 rano i 2 wieczorem) i faktycznie zauważyłam już efekty:

1. zawsze cierpiałam podczas miesiączek jak to się mówi gryzłam dywan z bólu, a żadne leki nie pomagały - od 2 miesięcy miesiączka mija w miarę bezobjawowo, nie powiem że bóle ustąpiły całkiem bo to by było kłamstwo, ale poprawa jest znaczna. Nie biorę już żadnych tabletek przeciwbólowych.

2. wydaje mi się że włosy są bardziej lśniące, a nie stosuję żadnych odżywek i specjalnych szamponów, nie zmienilam diety, więc to z pewnością zasługa oleju z wiesiołka

3. jeśli chodzi o pracę mózgu, to zawsze miałam niesamowitą pamięć, ale wydaje mi się że od czasu kiedy go biorę, jestem bardziej wytrzymała, po przyjsciu do domu nie chce mi się od razu spać, lepiej się czuję

4. na skórze też widzę efekty, nie miałam nigdy problematycznej cery, ale raz na ile coś tam wyskoczyło, a teraz nie. Skora jest gładziutka, mimo zimy nie przesusza sie tak, a czesto w zimie miałam problem z liszajkami, ogólnie poprawił się jej koloryt. Jest teraz taka promienna, i widac, że zdrowa. 

a to mój olej z wiesiołka:

za 150 kapsułek zapłaciłam ok 20 zł, a więc 1 kapsułka to około 0,13 groszy.

Jeśli nie dostaniecie w aptekach, polecam zakup w sklepach zielarskich :)

Dobrego Dnia ! :)


3 stycznia 2015 , Komentarze (1)

Cześć, to mój pierwszy wpis... ale o tym i o mnie nie teraz. Na dzień dzisiejszy mam inne przesłanie. 

Wydaje mi się, że chleb towarzyszy CODZIENNIE większości z nas. 

No właśnie, wydawałoby się że do upieczenia chleba potrzeba jedynie - wody, mąki, soli oraz dużo miłości i cierpliwości. Tak było kiedyś. 

a dziś ? Co kryje się w chlebie ?

Dziś niestety trudno jest dostać smakowity ale co najważniejsze pełnowartościowy chleb. Teraz kupujemy  wyroby chlebopodobne, produkty pełne sztucznych polepszaczy i substancji spulchniających

Faktycznie, trudno uwierzyć, że chleb, który kupujemy codziennie w osiedlowym sklepie jest tak naszpikowany chemią, a w piekarniach chleb pieczony jest z gotowych już mieszanek w proszku. 

Wierzymy, że kupujemy prawdziwy chleb razowy - niestety to tylko karmel. 

Około rok temu z polecenia pewnej znajomej - dietetyczki, kupiłam kilka różnych chlebów i dałam im spokój na kilka dni.

Po pewnym czasie zauważyłam w jaki sposób owe chleby spleśniały...

...widok był odrażający. Normalnie tak jak pamiętam to zza dziecka, chleb powinien spleśnieć w taki sposób - zielono-szary nalot, taki puszek.

a z tych chlebów wylewała się żółtawo-zielona substancja, wyglądało to jaki gluty jak zielono-żółte białka jajek. Wtedy dało mi to do myślenia, ze to właśnie w chlebie, który spożywamy CODZIENNIE jest WSZYSTKO! Wszystko to, co nas zabija, prowadzi do nowotworów...

i oto już od około roku wypiekam swój własny chleb. Raz na tydzień w moim domu unosi się zapach świeżo wypieczonego chleba, którego mogę być pewna że na pewno mi nie zaszkodzi. 

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 

Zakwas na chleb:

Zakwas robi się z mąki żytniej o jak najwyższym typie. Najlepszy będzie 2000.
Do  miski wsypujemy 100 gram mąki żytniej i dolewamy 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (temperatura jest tu kluczowa, gdyż bakterie rozwijają się właśnie w cieple.Miejsce chłodne i przewiewne odpadają).
Po 24 godzinach czyli na drugi dzień dodajemy kolejne 100 gram mąki i 100 ml letniej wody oraz bardzo dokładnie mieszamy. Cały cykl powtarzamy prze kolejne 5 dni. Po 7 dniach zakwas jest gotowy, aby upiec z niego chleb. Pierwszy chleb rewelacyjny nie będzie ponieważ zakwas musi trochę dojrzeć, więc im zakwas jest starszy tym lepszy. 

Składniki na chleb na 2 foremki "keksówki":

- Zakwas
- ok. 1 szkl płatków owsianych lub żytnich 
- ok. 1 szkl słonecznika łuskanego 
- 0,5 szkl otrąb 
- kilka łyżek siemienia lnianego 
- 4 szklanki wody
- łyżka soli
- łyżka miodu 
- 500 gram mąki żytniej lub mąki żytniej razowej 
- 300 gram mąki pszennej 

Sposób przygotowania: 

Ziarna wsypujemy do wysokiej miski. Dodajemy 4 szklanki wody, sól,miód i zakwas. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką. Z gotowej masy chlebowej odkładamy do słoika 4 łyżki, przykrywany i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni (to jest zakwas na następny chleb). Resztę masy przekładamy do wysmarowanych masłem foremek "keksówek" i odstawiamy na 6- 9 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów. 

Po tym czasie pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.