Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Gotujemy. Przepis

Hej laseczki. 

Ja dzisiaj spędzam poranek w kuchni. Tata kupił mi na targu 10 kg cebuli, no i dzisiaj 5 kg przerabiam na chutney cebulowy- coś na kształt konfitury z cebuli. Wspaniała rzecz do mięs pieczonych zamiast tłustych sosów na majonezie.

5 kg cebuli obieramy i posmażymy partiami na minimalnej ilości oleju i przekładamy do dużego garnka, podlewamy delikatnie octem balsamicznym. Do tego okolo pół szklanki wody. Ja dosypuję łyżeczkę kminku mielonego. Można dodać kilka śliwek wędzonych lub suszonych. Dusimy na maleńkim ogniu przez godzinę pod przykryciem, po czym sprawdzamy czy cebula jest mięciutka. Jeśli tak to zdejmujemy pokrywkę, i odparowujemy sos który zebrał się na dnie. Przekładamy w słoiki i można zapasteryzować, ja stosuję metodę owijania szczelnie kocem. Mozna przyprawić na ostro, podlać sokiem pomarańczowym, dodać rodzynek, jest wiele przepisow. Ja robię klasycznie. 

Smacznego laseczki

Wczoraj robiłam ciasto 3 bit na zamówienie męża, ale z racji że jest to portal o tematyce dietetycznej to oszczędzę Wam przepisu.

  • aktaeB

    aktaeB

    29 listopada 2014, 12:05

    uwielbiam cebule, zresztą cała moja rodzinka(nawet córcia) może też cos takiego zrobie :)

  • Skania79

    Skania79

    21 listopada 2014, 23:27

    Bardzo fajny przepis :) Ten na ciacho też kusi.... Oj uwaliłabum jutro jakieś dobre ciacho. ...szkoda mi tylko tyłka, bo dwa tygodnie przesiedzę na tyłku, a pewnie jak już zrobię, to sobie nie odpuszczę...

    • wiossna

      wiossna

      22 listopada 2014, 08:04

      Nlepiej zrób jakies marchewkowe. Samo zdrowie. No i pyszne

  • MllaGrubaskaa

    MllaGrubaskaa

    20 listopada 2014, 13:53

    Ciekawy przepis nigdy nie jadłam tak przetworzonej cebulki ;))

  • MllaGrubaskaa

    MllaGrubaskaa

    20 listopada 2014, 13:53

    Ciekawy przepis nigdy nie jadłam tak przetworzonej cebulki ;))

  • MonikaGien

    MonikaGien

    19 listopada 2014, 19:05

    Fajny pomysł na cebulę, ja ostatnio jadłam u znajomych keczup z cukinki...no niebo w gębie, przepis latem na pewno wykorzystam, pozdrawiam :-)

  • Grubaska.Aneta

    Grubaska.Aneta

    18 listopada 2014, 16:24

    Jej ciekawy sposób na ta cebulkę. Musze skopiować pomysl:)

  • Enchantress

    Enchantress

    18 listopada 2014, 14:33

    i ja lubię chutney :) miłego dnia

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.