po dwuch dniach rezygnuje z sb czuje sie za bardzo osłabiona na niej a w klasie maturalnej nie moge sobie na to pozwolić.....wracam do 1000-1200kacl(mam nadzieje że będę sumienna)
kochane dziękuje wam za to że przy mnie jesteście:***
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
lilia15
8 października 2008, 09:57Kochana myślę, że jesteś w błędzie w SB możesz jeść dużo więcej kalorii niż 1200 a i tak chudniesz !!! wystarczy dobrze dobrać posiłki, możesz jeść 5 posiłków. Nie musisz liczyć kalorii :-) A oto kilka przepisów: BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO - 1 faza zieloną sałatę z dresingiem zrobionym z 1 awokado, połowy soku z cytryny i dużej łyżki majonezu light + szczypta soli. Tak naprawdę kalorii pewnie sporo (awokado - ponad 300) ale co tam wszystko dozwolone i fajnie smakowało. Do tego smażona rybka i wiesz pyszny obiadek PSTRAG Z PIEKARNIKA 1 faza Składniki - 1 ładny średniej wielkości pstrąg na osobę; da każdego pstrąga: - 2-3 łodyżki z listkami koperku; - ząbek czosnku; - łyżka oliwy do posmarowania folii aluminiowej; - sól; - pieprz ziołowy; - 1/2 cytryny. Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), wytrzeć ze śluzu, oskrobać z łuski i umyć. Ryby natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz. Odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej natłuścić, na każdym ułożyć pstrąga, obłożyć rybę cienkimi plasterkami czosnku i koperkiem (w całości wzdłuż ryby), posypać odrobinę pieprzem ziołowym. Folię zwinąć na kształt łódeczki (zostawiając odkrytą górę). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika z łódeczek usunąć kawałki czosnku i łodyżki koperku. Cytryny oparzyć, nie obierając ze skórki pokroić wzdłuż na ósemki. Pstrągi podawać w folii, w której się piekły, przybrane cząstkami cytryny. można użyć w zasadzie każdej ryby BŁYSKAWICZNY OMLET 1 faza Z 3 jajek oddzielacie białka od żółtek(tak aby w białku nie było ani odrobiny żółtka!) i ubijacie białka z odrobiną soli na sztywno. Potem ciągle ubijając dodajecie po jednym żółtku. Gdy już je dodacie przychodzi czas na 1 łyżkę wody lub mleka(ja dzisiaj wzięłam wodę) i troszkę słodziku lub fruktozy. Następnie trzecie na tarce ser żółty(niskotłuszczowy) i drewnianą łyżką delikatnie łączycie go z masą. Na rozgrzaną patelnie(na oliwie z oliwek) wlewacie połowę masy(ponieważ będą dwa omlety) i smażycie na małym ogniu z dwóch stron. Ponieważ masa na omleta jest jak pianka trudno będzie ją przewracać dlatego poczekajcie troszkę aż się górna warstwa zetnie. Można jeść tego omleta z warzywami, a jeśli chcecie żeby był na słodko to nie dodajecie do masy sera tylko więcej słodziku i jecie go z np. dżemem lub z owocami(Faza2). Smacznego! I widzicie, okazuje się że bez mąki można się obejść FASOLKA PO BRETOŃSKU 1 faza, ale nie za często Białą fasolę umyłam i namoczyłam na 24 godziny, potem ugotowałam w tej samej wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie dolewałam wody i kiedy fasola była prawie miękka wody było w garnku niewiele (ok. szklanki). Potem podsmażyłam na odrobinie oliwy 1 dużą, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałka chudego bekonu, trochę wędliny (głównie schab wędzony i chudą kiełbaskę z indyka). Z ekonomicznego punktu widzenia trochę droga ta wędlina, ale dzięki temu było naprawdę chudziutkie. Potem dołożyłam podsmażoną wędlinkę do fasoli dodałam soku pomidorowego ok. 1,5 szklanki, dosoliłam do smaku i zagotowałam. Bajka. Naprawdę pyszne i okropnie syczące. BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWA 1 faza: sałata lodowa - kilka liści ser feta light - nie dużo w kostkę winegret - wersja dozwolona bez cukru pestki słonecznika prażone na patelni SAŁATKA nr 2 - 1 faza kapusta pekińska jajka na twardo pomidor ogórek szyneczka cebulka pieprz, Sól wszystko pokroić w kostkę, wymieszać. Też dobre BŁYSKAWICZNE MIESKO - 1 faza rozbijam pierś kurczaka, posypuję ziołami do mięska i wrzucam na gorącą oliwę. Jak się zrumieni to szamka. Jak mam więcej czasu to duszę np. udka lub podudzia (dużo mięska). Solę i majrankuję + ew. czosnek. Rumienię na patelni i potem do gara, zalewam trochę wodą i duszę do miękkości pod pokrywką, czasem dowalam do tego smażone pieczarki. Pycha również na zimno, tylko bez pieczarek. To są takie stosunkowo wymagające chyba najmniej pracy przepisy. PYSZNA ZAPIEKANKA 1 faza. Polecam z czystym sumieniem. To z gatunku danie jednogarnkowe: Przepis na 2 osoby (ew. można podgrzać na następny dzień). -0,5 kg mięsa mielonego (ja kupiłam indyka i karkówkę) -2 średnie cebule -3 ząbki czosnku -2 spore pomidory -2 nieduże cukinie/kabaczki -3-4 łyżki tartego sera niskotłuszczowego (Light, albo Prymus lub Hit z Ryk) Pokrojoną w kostkę cebulę smażę na niewielkiej ilości oliwy, na sporej patelni. Dodaję zmiażdżony czosnek. Jak się zrumieni dorzucam mięsko. Cały czas mieszam drewnianą łyżką starając się porozdzielać grudki mięsa. Dodaję sól i pieprz ziołowy i pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Odparowuję powstały sos i po kilku minutach wyłączam. Cukinię obieram ze skórki, kroję w sporą kostkę i zalewam w niedużym garnku wrzątkiem. Solę. Blanszuję ok 3 min. od zagotowania. Odcedzam i wkładam do żaroodpornego naczynia, na to wykładam mięsko i całość przykrywam wiórkami serka. Naczynko przykrywam (jak nie ma oryginalnej pokrywki, to robię z folii aluminiowej) i wkładam do piekarnika na 20 minut. Pycha. Zamiast cukini mogą być pokrojone w ćwiartki pieczarki, ale ja wolę wersję podstawową BŁYSKAWICZNA SAŁATA SUPER LIGHT - 1 faza Np. zielona sałata z prażonymi słonecznikiem i sezamem i oblana octem ryżowym ze słodzikiem jest EXTRA SUPER!!!! To przepis z czasów fascynacji kuchnią fusion. Może być do tego jeszcze zielony ogór plasterkowany i marynowany przez 2 godziny w tymże occie ryżowym (ja się zakochałam w tym specyfiku) i z 2 łyżeczkami słodziku. Potem odciśnięty dołożony do sałaty, polany marynatą i posypany ziarnami. Mniam. BŁYSKAWICA - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW do mięska, lub ryby 1 faza Pokroiłam więc w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) cukinię bez skóry i ją ugotowałam na parze. Potem posypałam solą ziołową i wyszło super! Bardzo szybko się gotuje i na pewno zdrowe i niskokaloryczne. Polecam. CUKINIA INACZEJ 1 faza -Poszatkować cukinie (ja dzisiaj obrałam ale poprzednio jak robiłam to nie obierałam) posolić -Na patelnie lub do rondelka dać malutko oliwki (ja z pestek winogron) -Podgrzać i dać cukinię -Doprawić - pieprz , zgnieciony czosnek W przepisie jest jeszcze ostra papryka ale ja nie miałam BŁYSKAWICZNA FAJNA RYBKA - 1 faza - 1 łyżka hasła -1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki Wszystkie te składniki podgrzać na małej patelence aż się masło rozpuści Dobrze wymieszać -W żaroodpornym naczyniu ułożyć np. fil (Zgłoś do usunięcia) Mama Misianka -W żaroodpornym naczyniu ułożyć np. filet z pstrąga mogą być dzwonka łososia. Rybkę doprawić ziołami wg uznania np. Kamis przyprawa do ryb. Polać rybę roztopionym masełkiem (jak więcej ryby to zrobić z 2 łyżek) -naczynie włożyć do piekarnika i piec 30 minut . Błyskawiczna SAŁATKA Z TUŃCZYKA 1 faza składniki - puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju lub w sosie własnym) -puszka fasoli czerwonej (kupując patrzeć nawęglowodany żeby zalewa nie niała cukru) -1 cebula -2-3 ogorki kiszone - sól, pieprz Do miski przełożyć tuńczyka ,fasolę odsączyć na sitku i przelać wodą -dodać do tuńczyka Następnie pokroić w kostkę cebulę i ogórka kiszonego Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem SMACZNEGO sałatka wiosenna -I faza składniki: kalafior jajka na twardo ogórek pomidor koperek zielony,szcz Ziołowe kotlety - I faza składniki: 50 dag mielonego mięsa z indyka jajko pęczek natki pietruszki ząbek czosnku mała cebulka sól pieprz oliwa do smażenia wykonanie: mięso +jajko+roztarty z sola i żabkiem czosnku+posiekana cebulka uformowac kotelty i usmażyc ,przykryc i zmiejszyc ogień zeby sie dosmażyły Sałatka kalafiorowa - I faza surowy kalafior orzeszki ziemne lub pistacjowe sok z cytryny oliwa sól Różyczki kalafiora umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odłożyć część całych orzeszków, resztę posiekać, całość dodać do kalafiora. Przygotować dresing z oliwy, soku z cytryny, soli i wymieszać z sałatką, odstawić „do przegryzienia” na około 30 min. Ekspresowa pierś z kurczaka – I faza 2 filety z piersi kurczaka sól, pieprz, curry, słodka papryka łyżka oliwy ½ szklanki wody Mocno rozgrzać oliwę, włożyć posypane przyprawami (nie rozbite) filety. Smażyć do zarumienienia z każdej strony, wlać wodę, nie przykrywać. Kiedy woda odparuje mięsko jest gotowe. Równie dobrze smakuje na zimno np. w sałatce (sałata lodowa, pomidor, ogórek, oliwki, oliwa). Sałatka kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym – I faza kapusta pekińska 1-2 ząbków czosnku (w zależności co kto lubi) ½ cebulki jogurt 0 % mieszanka ziołowa do sałatek i/ lub koperek sól, pieprz (ewentualnie łyżeczka majonezu) Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać jogurt (majonez), drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i dużo siekanego koperku, troszkę mieszanki ziółek wszystko dokładnie rozmieszać. Polać sosem pokrojoną w paski kapustę, odstawić do lodówki na około 15 min, żeby smaki się połączyły. Mięsko - I faza pierś z kurczaka przyprawa chińska curry, sól, pieprz sos sojowy olej Mięsko pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i na konieć dodać sosu sojowego. Pycha i szybkie Błyskawiczna sałatka jajeczna 1 FAZA składniki : - 4jajka ugotowane na twardo -pokroić w kostkę - 1 spory por -jego białą część przekroić na pół i pokroić w talarki -1 słoik selera - odcedzić na sitku - 1 słoik kiełków sojowych - też odcedzić - i jak kto lubi lub ma pokroić z 4 plasterki szyneczki - w kostkę Wszystkie składniki dać do miski ,dokładnie wymieszać - posolić i popieprzyć wg uznania i na koniec dodać 2-3 łyżki majonezu Błyskawiczna SAŁATKA TUŃCZYKOWA 1 faza Puszka tuńczyka w zalewie, (lepszy i tańszy tuńczyk w małych kawałkach) Pół małej cebulki, w drobną kostkę 3-4 gałązki selera naciowego, pokrojonego w cieniutkie plasterki sól i majonez do smaku. Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA 1 faza Pół małego kalafiora, zalać wrzątkiem z solą i po 5 minutach odcedzić 2 pomidory, w większą kostkę 1/2 cebulki w kosteczkę. 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% (np. Obory) 1 łyżka majonezu. Sól do smaku Wymieszać i smacznego. Ciasto orzechowe – I faza 16 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru ( ja wolę mniej słodkie) 5 jajek 1 łyżka bułki tartej ( można zastąpić 2-3 łyżkami wiórków kokosowych) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka utrzeć ze słodzikiem na kogiel mogel, białka posolić i ubić na pianę. Do masy żółtkowej dodawać po trochu pianę, proszek zmieszany z orzechami i wiórkami. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 45 minut lub rozłożyć płasko na dużej blasze i piec około 20 minut. Ciasto kokosowe - I faza 5 białek 12 dag cukru ( ja oczywiście daję mniej) 12-15 dag kokosu Uwaga mojej mamy ( kokos można z powodzeniem zastąpić w ¾ mielonymi migdałami i ¼ płatkami migdałowymi) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Białka posolić i ubić pianę, do sztywnej piany porcjami dodawać słodzik, ubijać do czasu aż słodzik się rozpuści i piana będzie sztywna. Proszek wymieszać z mielonymi migdałami, dodawać bardzo powoli mieszając z pianą. Piec ( suszyć) w piekarniku nagrzanym do 120 – 130 stopni, ciasto jest gotowe kiedy odstaje od boków i nakłute przestaje się nie kleić do patyczka. ZUPA PIECZARKOWA I faza -0,5 kg pieczarek -pierś z kurczaka -warzywak do zupy -przyprawy (duuużo pieprzu, sól) -oliwa z oliwek lub coś do smażenia -ok 2 litry wody do gotowania rosołku Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażyć grzyby i przez chwilkę dusić je aż do miękkości, muszą puścić sok. W tym czasie ugotować rosół na piersi z kurczaka wraz z warzywami. Ja dałam zieloną część pora, korzeń pietruszki i marchewkę (ale to dla tych w drugiej fazie). Kiedy mięsko jest już miękkie dodać podduszone pieczarki wraz z sosem z duszenia. Razem gotować jeszcze przez chwilę aby warzywa były miękkie. Przyprawiamy. Wyciągamy z zupy pierś z kurczaka i dzielimy ją na małe kawałeczki, żeby każdemu się po trochu dostało mięska. Ja dodatkowo troszeczkę zabieliłam zupę jogurtem naturalnym, ale to opcjonalnie. Podawać udekorowane natką pietruszki i ze startym żółtym serem light. Pycha!!! Kebab/Gyros I faza i następne 2-3 porcje ok 30 minut 20-30 dkg chudego mięsa ( np pierś z kurczaka lub indyka) nadaje sie równiez jagniecina i cielecina co kto lubi 1 papryka świeża czerwona 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy Kebab-Gyros trochę gorącej wody z czajnika do podlewania mięso umyć i pokroić na cienkie paseczki 2-3 mm/ 2-3 cm długości posypać przyprawą i odstawić na 1-2 godz do lodówki aby sie "przegryzło" cebulę i paprykę pokroić na małe kawałeczki wlać oliwe na patelnie i rozgrzać dość mocno wrzucamy mieso na patelnie i smażymy często mieszając aż się mocno zrumieni (5- 10 minut) następnie podlewamy wodą tak żeby pokryła mięso i podduszamy ok 5 min ( aż woda odparuje) czynność tę (podlewanie) powtarzamy 2-3 krotnie przed ostatnim podlaniem dodajemy na patelnię paprykę i cebulę i podduszmy aż woda osparuje. Kebab gotowy. Można podac np. z cukinią kórą możemy przygotować w tzw międzyczasie po 1 niedużej cukini na głowę (0k 15-20 dkg) 1 cebula (kilka listków świeżych ziół bazylia estragon) sól pieprz oliwa do smażenia ( 1-2 łyżki) Cukinie myjemy i obcinamy końce po czym kroimy na kawałaki 2-3 cm ćwierćplasterki razem ze skórką , cebule kroimy na pól i w plastry zioła siekamy drobno na gorącą oliwę wrzucamy (może być rondel lub wysoka patelnia ) wszystko razem dadajemy pieprz i sól do smaku. Podsmażamy cukienie na rumiano często mieszając na koniec dodajmy trochę wody i podduszamy pod przykryciem aż będzie lekko przezroczysta ( zeszkli się ) i gotowe do tego np swieżego pomidorka w plastrach skropionego sokiem z cytryny ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI FAZA I Składniki: - 2 piersi z kurczaka, - 300g pieczarek, - cebula, - bulion, - oliwa z oliwek, - sól, - pieprz, - inne przyprawy (wg gustu). Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami. Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić. Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem. Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut. Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera żółtego. SAŁATKA Z TUŃCZKA 1 FAZA 1puszk tuńczyka w sosie własnym por 4 jajka ugotowane na twardo majonez light,sól ,pieprz ZAPIEKANKA ALZACKA ! FAZA 15dkg. szynki 20dkg sera żółtego potartego 1szkl. mleka 0% 2 jajka oliwa do wysmarowania tortownoicy,sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa Jasjka ubić na pulchną masę ,dodać szynkę i wlać wrzące mleko.Dodać ser ,iprzyprawy.Piec w piekarniku ok.25 min. Mam nadzieję ,że będzie wam smakować PTASIE MLECZKO FAZA 1 1 galaretka bez cukru 1 mały jogurt słodzik zrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem do zimnej dodać jgurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki ZUPA ZE SZPINAKU FAZA 1 szpinak mrożony wywar z jarzyn dozwolonych serek topiony sól,pieprz ,czosnek ugotować wywar z jarzyn,dodać szpinak i przeciśnięty czosnek .Na końcu rozpuścić serek.Przyprawić do smaku. Sernik na zimno - I faza 3 serki homo (np. 0% tł) 2 łyżki żelatyny słodzik do smaku olejek do smaku - w zależności kto co lubi - waniliowy, pomarańczowy, rumowy... Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać w małym rondelku, aby się całkowicie rozpuściła. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy wystygnie przełożyć ją do miski, dodać serki i dokładnie wymieszać, "doprawić do smaku". Gotową masę przełożyć np. do formy z kominkiem, przepłukanej zimną wodą. Wstawić do lodówki. Po wystygnięciu przełożyć na talerz lub inne coś. SER bierzemy: - cztery grubsze (ok. 0,5cm) plastry żółtego sera odtłuszczonego - jajko - sproszkowany imbir, słodką paprykę, czosnek granulowany, curry, sól - kilka orzechów włoskich jajko mieszamy z przyprawami oraz posiekanymi drobno orzechami otrzymując paierkę (no prawie). rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. ponieważ panierka za żadne skarby nie chce się przykleić do sera, to wylewamy ją po łyżeczce lub dwie i formujemy cienki placuszek pod każdy plaster sera. kładziemy ser i gdy sie zacznie rozpływać to odwracamy znowu "przemycając" panierkę pod spód. wyszło pysznie. nawet mój Kuba docenił. aha. podałam je z sosem pomidorowym, o którym chyba też zaraz napiszę. pozdrawiam plażowiczki i życzę smacznego!! Kalafior 1 kalafior zielona cebulka /ok. 1/2 kg/ 1 pęczek koperku przecier pomidorowy (sok pomidorowy) olej z oliwek sól, pieprz ocet winny Umyty i podzielony na kawałki kalafior podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oleju /ok. pół szklanki/. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i koper, 3 łyżki przecieru pomidorowego /albo 200 gr. soku pomidorowego/, sól i pieprz do smaku oraz niewielka ilość wody. Gotujemy do miękkości kalafior i do momentu kiedy sos będzie gęsty. Dodajemy ocet winny do smaku.
Natalka90
7 października 2008, 20:40Jeżeli, źle się czujesz i przeszkadza ci to w nauce to rzeczywiście powinnaś zmienić dietę. Ja też jestem w 2 dniu SB i dzisiaj również czułam się źle. Jednak poczekam jeszcze trochę. Pozdrawiam :*
diamond19
7 października 2008, 20:09Mi się wydaje to mega dużo ale miałam weekendowe obrzarstwo moze dla tego. A co doi matury pisałam w tym roku. I wcale nie jest taka straszna jak piszą
hime
7 października 2008, 20:04Ja maturka z historii podstawowej, polskiego podstawowego, anglika podstawowego, matmy rozszerzonej, fizyki rozszerzonej :) A ty z jakich przedmiotów?? Pozdrawiam :*