dziś na fb przeczytałam przepis:
Dzisiaj nieco inny artykuł, a mianowicie:
Domowe, zdrowe i nietuczące chipsy!!!
Składniki:
– ziemniaki (ok. 5 sztuk)
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra/słodka
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cienkie, najlepiej milimetrowe plasterki.
2. Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami).
3. Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały.
4. Pieczemy w temperaturze 220°C (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut.
5. Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.
a że jak wiecie ja ciągle z tym poceniem i potasem i lubię chipsy więc postanawiam wypróbować - nie wiem czy 5 może tylko 4? ale wezmę pędzelek i sobie pomaluję ziemniaki olejem rzepakowym lub ryżowym bo oliwy z oliwek nie używam bo szkoda na nią kasy wg mnie...
dam Wam znać czy to ma sens - w końcu trzeba jakieś zdrowe przekąski na imprezy mieć nie?
kronopio156
5 grudnia 2014, 16:23Muszę spróbować! Już od dawna za mną taka wersja chodzi:-)))))
_Pola_
5 grudnia 2014, 16:12Ja placki ziemniaczane i frytki domowe robię w taki sam sposób :)
justagg
4 grudnia 2014, 21:49Troche roboty przy tym bedzie, ale skoro maja nie tuczyc:-P
VikiMorgan
4 grudnia 2014, 23:32jak się wliczy jedno i drugie w makrosy to nawet odchudzać będzie :) i leczyć niedobór potasu no i urozmaicenie w diecie- w sumie jak się pójdzie do mamusi i skorzysta z maszynki do krojenia to posmyranie pendzelem (jak mawia moja bratanica) to będzie pikuś :)
artosis
4 grudnia 2014, 19:18Oooooo :) kardamit koment mnie powalil lol
etvita
4 grudnia 2014, 17:47Koniecznie daj znać jak smakowały :)
Invisible2
4 grudnia 2014, 17:01Ooo daj znać jak coś, bo te chipsy to mój odwieczny problem..