Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
podobno mają nie tuczyć ....


dziś na fb przeczytałam przepis:

Dzisiaj nieco inny artykuł, a mianowicie:
Domowe, zdrowe i nietuczące chipsy!!!

Składniki: 
– ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra/słodka 
– oliwa z oliwek

Przygotowanie: 
1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na cienkie, najlepiej milimetrowe plasterki.
2. Wkładamy plasterki do woreczka wypełnionego oliwą i przyprawami, porządnie mieszamy (można także posmarować przy pomocy pędzelka każdy plasterek i posypać przyprawami).
3. Wykładamy blachę papierem i układamy plasterki tak, aby się nie stykały.
4. Pieczemy w temperaturze 220°C (z termoobiegiem) przez ok. 10 minut.
5. Kiedy upieczemy cała partię, wyłączamy piekarnik i suszymy w nim upieczone plasterki, aż całkowicie wyschną i będą chrupiące.

a że jak wiecie ja ciągle z tym poceniem i potasem i lubię chipsy więc postanawiam wypróbować - nie wiem czy 5 może tylko 4? ale wezmę pędzelek i sobie pomaluję ziemniaki olejem rzepakowym lub ryżowym bo oliwy z oliwek nie używam bo szkoda na nią kasy wg mnie...

dam Wam znać czy to ma sens - w końcu trzeba jakieś zdrowe przekąski na imprezy mieć nie?

  • kronopio156

    kronopio156

    5 grudnia 2014, 16:23

    Muszę spróbować! Już od dawna za mną taka wersja chodzi:-)))))

  • _Pola_

    _Pola_

    5 grudnia 2014, 16:12

    Ja placki ziemniaczane i frytki domowe robię w taki sam sposób :)

  • justagg

    justagg

    4 grudnia 2014, 21:49

    Troche roboty przy tym bedzie, ale skoro maja nie tuczyc:-P

    • VikiMorgan

      VikiMorgan

      4 grudnia 2014, 23:32

      jak się wliczy jedno i drugie w makrosy to nawet odchudzać będzie :) i leczyć niedobór potasu no i urozmaicenie w diecie- w sumie jak się pójdzie do mamusi i skorzysta z maszynki do krojenia to posmyranie pendzelem (jak mawia moja bratanica) to będzie pikuś :)

  • artosis

    artosis

    4 grudnia 2014, 19:18

    Oooooo :) kardamit koment mnie powalil lol

  • etvita

    etvita

    4 grudnia 2014, 17:47

    Koniecznie daj znać jak smakowały :)

  • Invisible2

    Invisible2

    4 grudnia 2014, 17:01

    Ooo daj znać jak coś, bo te chipsy to mój odwieczny problem..

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.