Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Stabilizacja - dzień 27. Etap 3 / 5.


Hej Kochane:)

Wczoraj nie miałam czasu napisać, więc dzisiaj wklejam swoje wczorajsze menu, a z dzisiaj, pewnie będzie wieczorem:)  


Wiecie, wczoraj, wybrałam się na zakupy, pokupowałam parę bluzek, takich klasycznych , na ramiączkach, bo mi akurat brakuje, są wyprzedaże, a wiem, że w przyszłym roku tez je włożę - bo w końcu bluzeczka taka, zawsze się sprawdza:) One nie wychodzą z mody haha
 

Wczoraj, byłam też u swojego lubego, i dostałam od jego mamy, fajną książkę z przepisami, która ma chyba ze 20 lat:)  Wczoraj zrobiłam z niej fajny placek owsiany a dziś zrobię pasztet, z chlebka razowego:D
  Dam znać, czy warty polecenia:D

Moje wczorajsze menu:

Śniadanie:
4 kromki chleba razowego z soją,wędlina indycza, papryka czerwona, ogórek gruntowy, cebulka, + kleik . SUMA: 433 kcal



II śniadanie: placek owsiany z warzywami (marchewka, cebulka, papryka), polane "sosem czosnkowym", z pieczarkami. SUMA: 312 kcal



Obiad: patison (krewny kabaczka :P ) , z kasza jęczmienną, wędliną indyczą, papryką, cebulą, marchewką, jogurtem naturalnym, keczupem i przyprawami. SUMA: 507 kcal



Kolacja: sałatka twarogowa z cebulą, rzodkiewką, papryką, bazylią, chlebek chrupki - 1 kromka, sok wielowarzywny - 330 ml. SUMA: 304 kcal



Łącznie: 1556 kcal


Wiem, że nie dobiłam, do 1600 kcal, ale to zamierzone - w końcu dzień wcześniej byłam na imprezie. Gdzie jak chciałam : nie jadłam, i tylko piłam, 2 piwa:)



Patison pieczony



- 1 patison, umyć wydrążyć
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej , ugotować
- warzywa pokroić lub posiekać i poddusić na patelni
- składniki farszu wrzucamy do miski, mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny - 2 łyżki, keczup - 1 łyżka, doprawiamy: sola, pieprzem, oregano, curry.
 
Gotowym farszem zadziewamy patisona i zapiekamy - 40 minut w 180 - 190 stopniach.
Zajadamy się:)




Placek owsiany:




- 6 łyżek płatków owsianych , zalewamy gorącą wodą, do czasu aż zgęstnieje odstawiamy.

- kroimy paprykę, cebulkę
- tarkujemy marchew
- warzywa podsmażamy na odrobinie oliwy,na patelni
- do miękkich warzyw dodajemy płatki, przygniatając lekko, żeby stworzyły placek,doprawiamy przyprawami
- na małym ogniu, smażymy na rumiano. ( na małym koniecznie,żeby płatki się nie przypaliły :) )


Zdejmujemy placek ostrożnie z patelni. Polewamy jogurtem naturalnym z czosnkiem i posypujemy pieczarką. Pycha:)


A co do sałatki twarogowej: twaróg ugniatamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy czym lubimy, i dodajemy warzywa, nic prostszego:)


No nic, czas wypić poranną kawkę,
buziaki!
Maryśka:)

  • Hachiko

    Hachiko

    19 sierpnia 2010, 10:03

    chciałabym mieć taka smykałkę do kuchni jak Ty ;) ja ledwo co robie najprostsze rzeczy na dukanie bo mi się zwyczajnie nie chce!! a ty dopiero szalejesz w kuchni... postaram sie zrobic ten placek owsiany bo wygląda fascynująco! ;D

  • violent

    violent

    17 sierpnia 2010, 16:27

    Dzieki:) I tak zrobie:) Fajne to danie z platkami owsianymi... Chyba sprobuje je kiedys zrobic

  • Carmellek

    Carmellek

    17 sierpnia 2010, 15:31

    Bluzki na ramiączkach i tzn topy "tuby" nie wychodzą przeważnie wcale z mody ;] Naprawdę perfekcyjnie Ci idzie, ja bym w życiu nie miała tyle silnej woli co ty ;]

  • retro1728

    retro1728

    17 sierpnia 2010, 10:40

    zawsze jak widzę Twoje dania od razu pojawia mi się uśmiech na buzi :) Daj koniecznie znać !!

  • poziomkowa1986

    poziomkowa1986

    17 sierpnia 2010, 09:57

    jesteś.... po prostu niesamowita i inspirująca :)

  • aaneczkaaaa

    aaneczkaaaa

    17 sierpnia 2010, 08:24

    Smakowicie to wszystko wygląda... Chyba się skuszę na ten placek owsiany:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.