ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKA
5-6 ziemniaków
3 pory
2-3 cebule
2 małe marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
Dodatkowo: 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, 4-5 ząbków czosnku.
Warzywa obrać, umyć i pokroić na spore kawałki. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler wrzucić do garnka z gorącą wodą i gotować do miękkości.
Cebulę i por pokroić i usmażyć na patelni, dodać do ugotowanych warzyw, następnie dodać śmietanę i przyprawy, na koniec czosnek, zdlendować na gładki krem.
Zupa jest pycha, można jeść z grzankami, kulkami mięsnymi lub paluszkami grissini. Najbardziej polecam solo.
Z podanego przepisu wychodzi około 5-6 porcji, można ją długo przechowywać w lodówce.