Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zupa krem z pora i ziemniaka


      ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKA         


         

5-6 ziemniaków

3 pory

2-3 cebule

2 małe marchewki 

1 pietruszka 

pół małego selera

Dodatkowo: 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, 4-5 ząbków czosnku.


Warzywa obrać, umyć i pokroić na spore kawałki. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler wrzucić do garnka z gorącą wodą i gotować do miękkości.

Cebulę i por pokroić i usmażyć na patelni, dodać  do ugotowanych warzyw, następnie dodać śmietanę i przyprawy, na koniec czosnek, zdlendować na gładki krem.

Zupa jest pycha, można jeść z grzankami, kulkami mięsnymi lub paluszkami grissini. Najbardziej polecam  solo. 

Z podanego przepisu wychodzi około 5-6 porcji, można ją długo przechowywać w lodówce.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.