Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dzisiaj mam więcej czasu, więc postanowiłam
nadrobić zaległości.


Zabrałam się za przegladanie artykułów na Vitalii. Szczególnie zainterseowały mnie te o cholesterolu. Ja mam za wysoki poziom. Po wizycie u lekarza (5 miesięcy temu) zaczęłam ograniczać produkty, które zwiększają jego poziom. Staram się unikać makaronu, białego pieczywa, pierogów, a szczególnie powinnam ograniczyć słodycze, co nie zawsze mi się udaje. Niestety kiedy prawie 2 miesiące temu byłam na wizycie kontrolnej okazało się, że mój wynik cholesterolu nie zmniejszył się, a nawet jeszcze trochę wzrósł, dlatego lekarz zapisał mi tabletki, które mają mi go obniżyć. W przyszłym tygodniu idę na badania, więc zobaczymy jakie będą efekty tej terapii. Trzymajcie za mnie kciuki, żeby się ten nieszczęsny cholesterol obniżył.
Śniadanie I - Frittata z boczniakami
 - 1 jajko i 1 białko
 - 2 łyżki mleka
 - boczniaki - 100g
 - cebula - 1 średnia
 - natka pietruszki
 - sól, pieprz kolorowy
Śniadanie II
 - 2 mandarynki
 - 1 jabłko - średnie
Obiad - a'la gołąbki
 - mięso mielone drobiowe - 100g
 - cebula - 1 duża
 - 1 łyżka oleju
Starać się nie smażyć tylko dusić, najlepiej dodać kilka łyżek wody.
 - kapusta drobno posiekana, ja dodaję pekińską, bo krócej się gotuje, ale może być inna
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów bez skóry
 - 2 łyżki ryżu
 - sól, pieprz
Wszystko razem wrzucić do garnka lub głębokiej patelni, dodać trochę wody i dusić do miękkości. Jeśli woda odparuje trzeba jej znowu trochę dodać. Można dodać również podduszone pieczarki. Smakuje podobnie jak gołąbki, a mniej z tym roboty.
Podwieczorek
 - szklanka kefiru z zmiksowanymi malinami - 100g
Kolacja - roladki z cukini z czosnkowym twarożkiem
 - cukinia - 1 średnia
 - biały ser chudy - 100g
 - jogurt naturalny - 2 łyżki
 - czosnek - 2 ząbki lub według uznania, można zastąpić ulubionymi ziołami
 - 1 łyżka oleju
 - sól, pieprz kolorowy
Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry.Z oleju i 1/2 ząbka czosnku, soli i pieprzu przygotować marynatę, posmarować cukinię i odstawić na minimum pół godziny. Przygotować twarożek. Cukinię usmażyć, osączyć na ręczniku papierowym. Posmarować usmażone plastry twarożkiem i zrolować. Jeść z pomidorem lub czerwoną papryką.
Może macie ochotę wypróbować to polecam i życzę smacznego.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.