Zabrałam się za przegladanie artykułów na Vitalii. Szczególnie zainterseowały mnie te o cholesterolu. Ja mam za wysoki poziom. Po wizycie u lekarza (5 miesięcy temu) zaczęłam ograniczać produkty, które zwiększają jego poziom. Staram się unikać makaronu, białego pieczywa, pierogów, a szczególnie powinnam ograniczyć słodycze, co nie zawsze mi się udaje. Niestety kiedy prawie 2 miesiące temu byłam na wizycie kontrolnej okazało się, że mój wynik cholesterolu nie zmniejszył się, a nawet jeszcze trochę wzrósł, dlatego lekarz zapisał mi tabletki, które mają mi go obniżyć. W przyszłym tygodniu idę na badania, więc zobaczymy jakie będą efekty tej terapii. Trzymajcie za mnie kciuki, żeby się ten nieszczęsny cholesterol obniżył.
Śniadanie I - Frittata z boczniakami
- 1 jajko i 1 białko
- 2 łyżki mleka
- boczniaki - 100g
- cebula - 1 średnia
- natka pietruszki
- sól, pieprz kolorowy
Śniadanie II
- 2 mandarynki
- 1 jabłko - średnie
Obiad - a'la gołąbki
- mięso mielone drobiowe - 100g
- cebula - 1 duża
- 1 łyżka oleju
Starać się nie smażyć tylko dusić, najlepiej dodać kilka łyżek wody.
- kapusta drobno posiekana, ja dodaję pekińską, bo krócej się gotuje, ale może być inna
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów bez skóry
- 2 łyżki ryżu
- sól, pieprz
Wszystko razem wrzucić do garnka lub głębokiej patelni, dodać trochę wody i dusić do miękkości. Jeśli woda odparuje trzeba jej znowu trochę dodać. Można dodać również podduszone pieczarki. Smakuje podobnie jak gołąbki, a mniej z tym roboty.
Podwieczorek
- szklanka kefiru z zmiksowanymi malinami - 100g
Kolacja - roladki z cukini z czosnkowym twarożkiem
- cukinia - 1 średnia
- biały ser chudy - 100g
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki lub według uznania, można zastąpić ulubionymi ziołami
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz kolorowy
Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry.Z oleju i 1/2 ząbka czosnku, soli i pieprzu przygotować marynatę, posmarować cukinię i odstawić na minimum pół godziny. Przygotować twarożek. Cukinię usmażyć, osączyć na ręczniku papierowym. Posmarować usmażone plastry twarożkiem i zrolować. Jeść z pomidorem lub czerwoną papryką.
Może macie ochotę wypróbować to polecam i życzę smacznego.
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.