Herbata z cytryną jak dla mnie smakuje najlepiej jeśli jest delikatnie słodzona, ale z uwagi na to że cukier poszedł w kosz i w sklepach omijam go szerokim łukiem udało mi się odnaleźć świetny substytut - Stewie (słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii). Wiedziałem, że wszystkie inne słodziki to jeden wielki syf więc zakupiłem coś takiego:
1 tabletka - 0,05 g - 0,07 kcal
Przekonało mnie to że produkt jest dla diabetyków, czyli nie zawiera cukru
(na rynku pojawiają się słodziki ze stevią gdzie nośnikiem tej substancji są cukry!)
_Pola_
13 grudnia 2014, 22:37Stevia nie jest słodzikiem tylko naturalną substancją słodzącą. Problemem jest kupienie w Polsce 100% stevi, 99% dostępnych to podróby do których producenci dodają maltodekstynę. 10-15% to stevia reszta niepotrzebny wypełniacz. Dlatego trzeba czytać ulotki :) Pozdrawiam
ibiza1984
13 grudnia 2014, 20:13Osobiście w słodzikach nie gustuję, ale jeśli jest potrzeba, by coś czymś dosłodzić wybieram miód lub stewię w liściach (dostępna w sklepach eko/bio lub w tych oferujących zioła czy herbaty).
Pszczolka000
13 grudnia 2014, 14:47Dobrą alternatywą dla cukry jest cukier brązowy. Jest zdrowy i ja jestem z niego zadowolona ;) Dietetyczka mi powiedziała, że właśnie albo cukier brązowy albo słodzik,a że używałam już cukru brązowego od dłuższego czasu, to przy nim zostałam, bo słodzików nie lubie ;)
beignet
14 grudnia 2014, 12:35cukier brązowy wcale nie jest zdrowy ;) może i ma więcej składników mineralnych ale są to śladowe ilości...
Pszczolka000
14 grudnia 2014, 12:51No trudno, tak czy siak lepiej używać brązowego niż białego ;) a słodzik u mnie nie wchodzi w grę w ogóle :P
Invisible2
13 grudnia 2014, 13:57Ogólnie nie słodzę, ale masz rację, stevia to dobra alternatywa dla cukru :)