Założenia dla Ciebie:
· 3 posiłki i 2 przekąski, razem ok. 1400
· kolacje powinny się składać z białka np. chudego mięsa/ryby – bez panierki – lub roślin strączkowych i dużej ilości warzyw (zarówno gotowanych jak i surowych).
· możesz powtarzać te same potrawy (np. jeżeli kupisz jakiś produkt na 1 dzień i Ci zostanie to możesz to samo zrobić następnego dnia)
· kolejność posiłków może być dowolna
Głównym Twoim celem jest:
· Nauczyć się jeść regularnie
· Nie podjadać
· Wybierać zdrowe produkty (wprowadzamy dużo warzyw, eliminujemy słodycze i inne „podgryzacze”). Warzywa możesz kupować zarówno świeże jak i mrożone. Te owoce możesz stosować zamiennie: truskawki, jabłko, gruszka, brzoskwinia, nektarynka, pomarańcza. Nie przesadzaj z winogronami, melonami, arbuzem.
· Zrezygnować z napojów innych niż woda, herbata, niesłodzony kompot.
· Zrezygnować ze wszystkiego co białe tzn. białe pieczywo, biały ryż, biały makaron, pierogi, ziemniaki etc. Wszystkie produkty mączne jedz z pełnego przemiału (makaron, ryż, kasze, pieczywo razowe) – jako ¼ całej ilości węglowodanów w posiłku.
Tydzień I- Dzień 1
Szklanka wody na czczo!
ŚNIADANIE:
omlet z 2 białek i 1 żółtka+ 2 pieczarkami + 1łyżka słonecznika + 1mała cebula
PRZEDPOŁUDNIOWA PRZEKĄSKA:
Kefir 400g + 3 morele
OBIAD:
100 g pieczonej ryby (np. „pstrąga w całości”)
- 150g brokułu
- 150g podduszonej papryki, cukinii i pomidory + zioła do tego kminek, oregano, Bazyli,
- 60 g ryżu dzikiego przed gotowaniem proponuje ugotować jej więcej żebyś miała na następny dzień
POPOŁUDNIOWA PRZEKĄSKA:
Serek wiejski 200g normalny + cykoria
KOLACJA:
sałatka z groszkiem zielonym 150g i 50g tofu, pomidor, sałata, cykoria, brokuł gotowany, cebula