Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
przepis na chleb :)


- 1 szkl otrąb (pszennych lub owsianych )

- 1 szkl siemienia lnianego

-1 szkl płatków owsianych

-1 szkl ziaren słonecznika

- 5 łyżeczek soli

- ZACZYN

- 1,5 kg mąki ( 1 kg pszennej i 0,5 kg razowej, może też być mieszanka orkiszowej,pełnoziarnistej,razowej - różne proporcje ale do tego z 0,4 kg białej pszennej)

- 1,5 l wody letniej

wszystko należy wymieszać, bez jakiegoś specjalnego wyrabianiai przełożyć do foremek keksówek, 2 dłuższe lub 3 krótsze.

foremki wyłozyc papierem do pieczenia, przykryc sciereczką i zostawic na 9,5 godz.

przed przełożeniem do foremek nalezy pamiętać o zostawieniu zaczynu na następny chleb - do słoika 4 łyżki duże i trzymac w lodówce( nawet do 2 tyg )

piec w temp 180C ok 1,15 ( w nagrzanym piekarniku )

SMACZNEGO !!!!

p.s. tylko najgorzej z tym zaczynem ja mam od siostry ale wiem ze nieraz samemu można zarobic zaczyn ...ale nie wiem jak

  • dytkosia

    dytkosia

    13 września 2011, 23:02

    już zastanawiam się skąd wziąć zaczyn

  • linka51

    linka51

    13 września 2011, 22:43

    jutro lecę uzupełnić ziarna

  • Rozzi

    Rozzi

    13 września 2011, 20:50

    dzięki za przepis :))napewno zrobię i napiszę jak smakuje:))pozdrawiam:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.