- 1 szkl otrąb (pszennych lub owsianych )
- 1 szkl siemienia lnianego
-1 szkl płatków owsianych
-1 szkl ziaren słonecznika
- 5 łyżeczek soli
- ZACZYN
- 1,5 kg mąki ( 1 kg pszennej i 0,5 kg razowej, może też być mieszanka orkiszowej,pełnoziarnistej,razowej - różne proporcje ale do tego z 0,4 kg białej pszennej)
- 1,5 l wody letniej
wszystko należy wymieszać, bez jakiegoś specjalnego wyrabianiai przełożyć do foremek keksówek, 2 dłuższe lub 3 krótsze.
foremki wyłozyc papierem do pieczenia, przykryc sciereczką i zostawic na 9,5 godz.
przed przełożeniem do foremek nalezy pamiętać o zostawieniu zaczynu na następny chleb - do słoika 4 łyżki duże i trzymac w lodówce( nawet do 2 tyg )
piec w temp 180C ok 1,15 ( w nagrzanym piekarniku )
SMACZNEGO !!!!
p.s. tylko najgorzej z tym zaczynem ja mam od siostry ale wiem ze nieraz samemu można zarobic zaczyn ...ale nie wiem jak
dytkosia
13 września 2011, 23:02już zastanawiam się skąd wziąć zaczyn
linka51
13 września 2011, 22:43jutro lecę uzupełnić ziarna
Rozzi
13 września 2011, 20:50dzięki za przepis :))napewno zrobię i napiszę jak smakuje:))pozdrawiam:)