Zupa krem z dyni
Przepis Magdy Gessler
dynia | 1,5 kg |
mleko | 200 ml |
bulion warzywny | 200 ml |
śmietanka kremówka | 200 ml |
czosnek | 4 ząbki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
natka | do dekoracji |
łuskane pestki dyni | 4 garstki |
Sól morska, pieprz |
Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.
...przepis pyszny choć zupa niebezpieczna bo jak mieszałam to się poparzyłam - tak mi zaczęła bulgotać na palniku...
I oczywiście w ramach motywacji ....
angelisia69
11 września 2014, 04:52najlepsza Hokkaido pychota