Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Pyszna zupa :)


Zupa krem z dyni

Przepis Magdy Gessler

dynia 1,5 kg
mleko 200 ml
bulion warzywny 200 ml
śmietanka kremówka 200 ml
czosnek 4 ząbki
gałka muszkatołowa szczypta
natka do dekoracji
łuskane pestki dyni 4 garstki
Sól morska, pieprz

Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.

www.smakizycia.pl

...przepis pyszny choć zupa niebezpieczna (strach) bo jak mieszałam to się poparzyłam - tak mi zaczęła bulgotać na palniku...

I oczywiście w ramach motywacji ....

  • angelisia69

    angelisia69

    11 września 2014, 04:52

    najlepsza Hokkaido pychota

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.