ZUPA Z KURCZAKA I KUKURYDZY
(4-5 porcji)
2 nogi kurczaka (udka i podudzia),
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 czerwona papryka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka domowej vegety,
suszona bazylia i oregano,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz,
natka pietruszki lub szczypior
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć chwilę na niewielkim
ogniu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć
jeszcze kilkanaście sekund. Zalać bulionem, włożyć kurczaka i gotować
pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i
gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kurczaka, a gdy lekko przestygnie, obrać
ze skóry, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Do zupy dodać mięso,
osączoną kukurydzę, pomidory i koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku
pieprzem, ziołami i domową vegetą, ewentualnie solą. Przed podaniem
posypać natką pietruszki lub szczypiorem.
Orzeźwiający indyjski koktajl jogurtowo-mleczny z dodatkiem miąższu z mango. Idealny nie tylko na upały.
Składniki na 2 koktajle:
1 dojrzałe mango
250 ml schłodzonego jogurtu naturalnego
150 ml zimnego mleka
2 łyżki cukru brązowego
kardamon
Mango obrać i pokroić miąższ na kawałki.
Dodać jogurt, mleko, cukier i dokładnie zmiksować całość na gładki koktajl.
Przelać do szklanek i posypać startym kardamonem.